advent u vukovaru - 2021. - dvorac eltz

Advent na Dunavu i Bosutu – sada je prilika da posjetite Srijem i Slavoniju

Advent je doba godine kad se u zraku osjeti miris pečenih kolača, a promrzli se obrazi griju kuhanim vinom. A tada se i u omiljenom društvu uživa u šetnji okićenim ulicama… U kojem ste gradu ove godine planirali Djedu Božićnjaku šapnuti novogodišnju želju? Imamo prijedlog! Zbog čega ne biste otputovali u Srijem i Slavoniju? Ravnica je u zimsko vrijeme čarobna, a otkrivamo dva atraktivna i ukusna razloga zbog čega je baš sada trebate posjetiti.


Advent u Vukovaru

Božićno srijemsko selo, betlehemsko naselje, bezbroj lampica, okićeni borovi… Adventske kućice s finim jelima i kuhanim vinom, koncerti, predstave i naravno klizalište na čak 600 četvornih metara! Počeo je pravi blagdanski mooving s pogledom na Dunav.

Tradicionalni Advent u Vukovaru i ove je godine do 24. prosinca u najljepšem perivoju u gradu – onom dvorca Eltz. Okićena galerija Oranžerija u sklopu dvorca pretvara se u kutak Djeda Božićnjaka, mjesto sjajne zabave i edukativnih radionica za klince. Svaki adventski vikend očekuje vas Božićni sajam s lokalnim proizvođačima i neiscrpnom inspiracijom za darove.

Provozajte se u božićnoj kočiji do gradskog korza

Fotkajte se s orašarima koji čuvaju poznati Grand hotel, jednu od najljepših baroknih zgrada u gradu. Ne propustite pogled s Vukovarskog vodotornja i posjet Muzeju vučedolske kulture, čisto za svoju dušu. A možete pogledati i izložbu stripova na temu 35 godina Dylana Doga u Hrvatskoj.

Izloženo je čak 11 panoa sa strip tablama i crtežima ovog lovca na natprirodno. A poseban doživljaj očekuje vas posljednjeg adventskog vikenda. Tada će stotine lampiona s lijepim željama obasjati nebo iznad Dunava. Više o Vukovaru doznajte na mrežnim stranicama Grada na adresi vukovar.hr.

Advent u Vinkovcima

Božićne pjesme odzvanjaju gradom na Bosutu, a ove će godine slušat ćemo ih čak 44 dana. Advent u Vinkovcima traje do 8. siječnja 2022. godine, a tradicionalno je započeo paljenjem prve adventske svijeće na velikom vijencu oko spomenika Svetog Trojstva u središtu gradskog parka. Na korak od vinkovačkog korza ukrašenog tisućama lampica i s najvećom božićnom jelkom u gradu.

Ovogodišnje središte manifestacije preselilo je na novu adresu pa je Ledeni Orion zamijenila Bajka na Bosutu na Trgu Franje Tuđmana. Tamo se na radost mališana u subotu, 11. prosinca, otvora kružno klizalište od pedesetak kvadrata, a u njegovom središtu kućica je Djeda Božićnjaka sa sandučićem za želje do koje vodi drveni most. Neodoljivi mirisi šire se iz desetak adventskih kućica. A tu je i suvenirnica s pekmezom, eteričnim uljima, medom, svijećnjacima, orašastim plodovima osam lokalnih proizvođača.

Božićni sajam očekuje vas svaki dan od 16. do 24. prosinca

Poseban doživljaj i ove je godine tradicionalni Adventski koncert. On će se održati u nedjelju, 12. prosinca, na prozorima Vinkovačke gimnazije u središtu grada. Iskoristite prigodu, prošećite obalom rijeke Bosut do starog Krnjaša s rodnom kućom Ivana Kozarca, posjetite Gradski muzej Vinkovaca u kojem se čuva vinkovački Orion i počasite se poznatim slavonskim specijalitetima u jednom od vinkovačkih restorana.

Ovo je doba godine kad se kalorije ne broje! Ako ste za izlete, predlažemo Županju i Nijemce koji će vas tijekom adventa dočekati s koncertima, ukusnim zalogajčićima i kuhanim vinom. O Vinkovcima više doznajte na mrežnim stranicama Grada na adresi grad-vinkovci.hr.

Tagged