da2 film festival - urania zagreb - 2021.

3. DA2 Film Festival – filmovi o kreativcima iz svijeta mode, arhitekture, dizajna i fotografije

U zagrebačkoj Uraniji započeo je treći DA2 Film Festival dokumentarnim filmom P. David Ebersolea i Todda Hughesa “Kuća Cardin”. Festival su otvorili umjetnička direktorica festivala Tina Hajon i Idis Turato, predstavnik ovogodišnjeg međunarodnog žirija festivala. Nakon otvorenja uslijedio je razgovor novinarke Vlatke Kolarović s dizajnericom i kostimografkinjom Brankom Vučetić Atletić. Ona je tijekom osamdesetih godina 20. stoljeća imala prilike raditi u Cardin kući visoke mode, a publici je otkrila svoje dojmove o liku i djelu ovog slavnog dizajnera.

Osim navedene “Kuće Cardin”, DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, predstavlja još sedam dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije. Tako su u subotu, 23. listopada, gledatelji mogli uživati u dva uistinu izvrsna biografska dokumentarca.


Jorn Utzon: čovjek i arhitekt redateljica Lene Borch Hansen i Anne von Lowzow, dirljiva je priča o jedinstvenom arhitektu i muškarcu. Ispripovijedana je iz perspektive njegovih najbližih, koji otvoreno i iskreno dijele anegdote i iskustva iz života s Jornom. Iza projekcije u Uraniji, o zanimljivom profesionalnom, ali i privatnom životu Jorna Utzona razgovorale su arhitektica Vedrana Ergić i urednica i novinarka Ivana Antunović Jović.

Druga projekcija večeri je bio film “Mau” redatelja Benjija i Jona Bergmanna

Film prati neobičnu profesionalnu putanju Bruce Maua, dizajnerskog inovatora i kreativnog autsajdera. On se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja prometnuo u aktivista posvećenog društvenom boljitku. Nakon projekcije film predstavili sam redatelj i producent filma Benjamin Benji Bergmann i redateljica i producentica Tiha Gudac. Dok u online emisiji Razgovori ŠTA DA?, otkrivajući svoje dojmove o legendarnom dizajneru, sudjelovali su dizajneri Bojan Hadžihalilović i Davor Bruketa.

Nedjelja je bila rezervirana za dva iznimna Talijana – modnog dizajnera Lorenza Rivu i fotografa Giannija Berengo Gardina. Film Ja sam sunce redateljice Ilarije Gambarelli, intimni je portret slavnog talijanskog modnog dizajnera i njegova odnosa sa suradnikom i bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem. Iza projekcije u Uraniji posjetitelji su imali priliku poslušati razgovor novinarki i urednica Nade Mirković i Vlatke Kolarović o tom uistinu osebujnom kreatoru.

“Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada” bavi se utjecajem negativnih posljedica turističke industrije

Film je režirala Donna Serbe Davis je upečatljivi dokumentarac koji istražuje pitanje negativnih posljedica turističke industrije na svoje destinacije. U ovom filmu se kroz objektiv najpoznatijeg talijanskog fotografa i vizure propituje njegova omiljene tema – Venecije. Film je predstavila fotografkinja Mare Milin. U online izdanju Razgovori ŠTA DA? znanstvenica Ana Žuvela koja je zajedno sa vizualnim umjetnikom, ali i vizualnim savjetnikom pri Venecijanskom filmskom festivalu Alecom Von Bargenom govorila o Veneciji danas.

Ponedjeljak, 25. listopad, će obilježiti Novi Bauhaus. Film Novi Bauhaus – Život i nasljeđe Moholy – Nagyja, redateljice Alyse Nahmias, priča nam o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru. Film će uživo predstaviti dizajnerica Nina Bačun. Drugi film koji će se prikazati je Grad želje redatelja Marcela Prinsa priča nam priču o Tel Avivu i njegovom Bijelom gradu. Film kroz razgovore s vodećim svjetskim arhitektima i akademicima istražuje načine na koji je modernistički pokret obdario taj još mladi bliskoistočni grad trajnim i neporecivim šarmom. A možda nam još pokoju tajnu oda redatelj i novinar Robert Zuber koji će gostovati u Uraniji iza projekcije.

Filmom “Fellinopolis” redateljice Silvije Giulietti zatvara se 3. DA2 Film Festival

U filmu divne “fellinijevske estetike” imamo priliku vidjeti iza Fellinijeva objektiva, prateći zbivanja na redateljevim setovima. Kamera je pripadala njegovom bliskom suradniku Ferrucciju Castronuovu, a nakon 40 godina snimljene scene napokon su ugledale svjetlo dana. O magičnom svijetu Federica Fellinija nakon projekcije pričat će novinarka Ivana Antunović Jović i filmolog i enciklopedist Bruno Kragić. Ovaj film je prilagođen osobama s oštećenjem vida te se može pogledati putem aplikacije MOVIEREADING online ili u Uraniji.

Navedeni filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu ISKRA koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu. Ciljem ove nagrade je poticanje proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn arhitekturu i umjetnost, razvoja kreativnog stvaralaštva i promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Žiri trećeg DA2 festivala čine Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva, s adresom u Velikoj Britaniji) i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt).

Nagrada ISKRA je slika mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije, a osigurava ju Erste banka koja dugoročno podržava umjetnost i kulturu. Festival će se održati od petka do utorka, od 22. do 26. listopada 2021. godine u zagrebačkoj Uraniji – prostoru kreacije. DA2 Film Festival možete pratiti i diljem Hrvatske od subote do ponedjeljka, od 23. listopada do 1. studenog. Više informacija o ovom Film Festivalu doznajte na mrežnoj stranici na adresi na da2filmfestival.com.

Tagged