grawe noćni maraton 2019 | bundek zagreb

GRAWE noćni maraton 2019 | 2000 zaljubljenika u trčanje sudjelovalo na 6. izdanju ove noćne utrke

Zagrebački Bundek i Savski nasip i ove su ove, posljednje subote u kolovozu 2019. godine i to već šestu godinu zaredom, osvijetlili brojni zaljubljenici u trčanje koji su na utrci “GRAWE noćni maraton” trčali pod sloganom “Neki drugi svijet”. Dodajmo da je na taj način i svečano proslavljena i peta godina inicijative “PoKRENI”, koja raznim aktivnostima podsjeća na važnost uvođenja aktivnosti u svakodnevni život, potiče na kretanje te osvještava na postojanje osjetljivih pojedinaca unutar zajednice. I to posebice onih kojima je kretanje vrlo teško i ograničeno, a nekima čak i nezamislivo.

Utrku su i ove, 2019. godine, organizirali Atletski klub Sljeme i osiguravajuće društvo GRAWE Hrvatska. A među 2000 trkača bilo je onih koji su redovito na postoljima. No, bilo je i onih koji su otrčali svoju prvu utrku u životu. Među trkačima posebno se istaknula Maja Drobnjaković, članica Udruge osoba s amputacijom Grada Zagreba i Zagrebačke županije i profesorica kineziologije. A dodajmo, ona je i jedina osoba s amputiranom potkoljenicom u Hrvatskoj koja trči na duge staze.

Maja se pridružila utrci s ciljem da svojim primjerom motivira i druge te pokaže da ni teške životne okolnosti ne trebaju biti prepreka za tjelesnu aktivnost i trčanje po nekoliko kilometara. Osim toga, Maja svojim primjerom želi naglasiti koliko je važno imati aktivnu protezu koja omogućuje bavljenje sportom. Odnosno, ravnopravno odrastanje i razvoj.

GRAWE noćni maraton 2019 je imao i humanitarni karakter

Uz Maju Drobnjaković, ispred Udruge UAZ GRAWE noćnom maratonu prisustvovala je i predsjednica Udruge Ana Sršen. A ona je službeno od osiguravajućeg društva GRAWE Hrvatska preuzela donaciju od 100.000 kuna za nabavku prvih aktivnih proteza za troje djece s amputacijom i oštećenjem donjih ekstremiteta u Hrvatskoj i njihove prve trkačke korake. Ta su sredstva osigurali brojni trkači koji su sklopu PoKRENI inicijative donirali svoje trkačke kilometre kroz izazov PoKRENI – Pokloni svoje kilometre. A trkači su i ove godine pokazali veliko srce. Tako su u rekordnom roku od nešto više od mjesec dana prikupili ciljanih 100.000 kilometara, koje je potom GRAWE Hrvatska donirala Udruzi UAZ u obliku 100.000 kuna.

“Još jednom se zahvaljujem u ime cijele Udruge svim trkačima i osiguravajućem društvu GRAWE Hrvatska što su prepoznali potrebe djece i naše Udruge. S obzirom da su se kilometri prikupili već u svibnju mi smo zajedno s GRAWE-om odmah prionuli na nabavku proteza i s našim mališanima prošli prvu fazu rehabilitacije i prilagodbe. Moram napomenuti kako nam je izrazito drago da ove proteze koje nabavljamo imaju dugi vijek trajanja. Ali i što će se one, jednog dana kada ih ovo troje djece preraste, vratiti nazad u Udrugu. I tako će poslužiti nekom drugom djetetu u budućnosti. A ono će se s tim protezama također moći lakše kretati. Ali i baviti se sportom”, rekla je Ana Sršen, predsjednica Udruge UAZ.

Sva djeca moraju imati mogućnost ravnopravno sudjelovati u svim aktivnostima

“Kada smo čuli da djeca s amputacijom ili oštećenjem donjih ekstremiteta nisu u mogućnosti ravnopravno sudjelovati u kretanju, u igri, u odrastanju sa svojim vršnjacima jer u Hrvatskoj aktivne proteze koje bi im to omogućile nisu standard, odmah smo znali da tu moramo nešto učiniti. Naša inicijativa PoKRENI temeljena je na pokretu i upravo je zato bilo prirodno da ga, u okvirima svojih mogućnosti, omogućimo djeci kojima je on do sada bio ograničen ili nezamisliv”, rekla je Nataša Kapetanović, predsjednica Uprave osiguravajućeg društva GRAWE Hrvatska.

“Želja nas je stalno vodila cilju. A o tome dovoljno govori činjenica da je on ostvaren u rekordnom roku. Čak nekoliko mjeseci prije kraja izazova. Vjerujemo da je odgovornost svakoga od nas doprinijeti zajednici na sebi prihvatljiv način. A koji je za trkače prihvatljiviji način od trčanja? Stoga, još jednom hvala svima koji su prepoznali važnost nabavke aktivnih proteza. Njima smo Mariji, Klei i Karlu omogućili da ravnopravno odrastaju sa svojim vršnjacima”, dodala je rekla je Nataša Kapetanović. A sve što vas zanima o inicijativi PoKRENI doznajte na službenom Facebook profilu.

Tagged