13. vox feminae 2019

13. Vox Feminae Festival – niz umjetničkih izvedbi, izložbi, predavanja i radionica

Jesenskom festivalskom programu u Zagrebu i ove se godine pridružuje Vox Feminae Festival, koji od 27. rujna do 6. listopada 2019. godine pod svojim okriljem donosi niz umjetničkih izvedbi, izložbi, predavanja i radionica u autorstvu domaćih i inozemnih strašnih i kreativnih žena. Ujedno, radi se o finalu VFF festivala u dosadašnjem obliku jer ga od iduće godine očekuje ponešto izmijenjen tematski okvir i fokus.

Nakon otvorenja održanog u petak, 27. rujna u Bazi (Adžijina 11), gdje publika sve do kraja ovog tjedna može pogledati audio vizualni postav Na brdu – skice za izmještanje Karle Crnčević i Lucije Bužančić, festivalski program nastavlja se 2. listopada u 18 sati u KunstTeatru (Dubovačka 1) izvedbom Nataše Živković SINE. Radi se o premijernoj izvedbi u Zagrebu hvaljene slovenske umjetnice realiziranoj u suradnji sa slovenskim festivalom Mesto žensk, koja je pokušaj antropološkog istraživanja specifičnog fenomena u izvedbenoj formi, fasciniran slikama i pričama zakletih djevica ili virdžina iz nedostupnih područja Crne Gore, Albanije i Kosova i Metohije.

Ovogodišnji VFF poseban naglasak stavlja na dob te posljedično na mentalno i fizičko zdravlje pojedinca. Na tom tragu Lidija Vasiljević i Ana Blaževa predstavit će publikaciju Od melankolije do pobune – emocionalno mapiranje ljevice i feminizma, Slavenka Drakulić održati čitanje ulomaka na temu starenja iz svoje posljednje knjige Nevidljiva žena, dok će se Andrea Kaštelan i Arijana Lekić Fridrih fokusirati na priče žena starije životne dobi projekta Od5do95.

Za najmlađe, i sve koje se tako osjećaju, organizira se i premijera kamišibaj predstave Duga nastale po predlošku Dinka Šimunovića; čiji su autori Relja Dušek i Vera Pfaff iz udruge Kozlići a ilustratorica akademska slikarica Iva Višošević.

Bogatim filmskim programom ove godine dominiraju domaće autorice i autori, a u suradnji s Hulahopom otvara ga najvažnije ostvarenje hrvatskog filma u 2019. godini: dokumentarno – igrani film Dnevnik Diane Budisavljević (režija Dana Budisavljević) – kojeg zagrebačka publika premijerno može pogledati 2. listopada u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u 20 sati.

Filmski program se potom nastavlja u Dokukinu KIC iz čijeg programa izdvajamo tematski blok o (mentalnom) zdravlju: Lijek (r. Ana Opalić) / Dani ludila (r. Damian Nenadić) / Susjedi (r. Tomislav Žaja); tematski blok domaćeg LGBTIQ filma: Peti kat lijevo (r. Renata Lučić) / Doma za Božić (r. Tomislav Đurinec) / Trešnje (r. Dubravka Turić) i tematski blok kompleksnih obiteljskih i intimnih odnosa: Glavno jelo (r. Kristina Barišić) / Dopovit će Rex (r. Josip Lukić) / Kolko god nas noge nose (r. Renata Lučić) / Tina&Sendy (r. Hani Domazet) / IKEA for YU (r. Marija Ratković Vidaković, Dinka Radonić). Sve to uz diskusije s redateljima/cama koje vode Antonela Marušić i Hana Sirovica te još mnogo toga iz recentne međunarodne filmske produkcije.

Novost ovogodišnjeg VFF-a je i online selekcija s odabranim filmskim naslovima koji će se moći pogledati ekskluzivno na portalu Voxfeminae.net svakog dana od 12 sati.

Radionički program posvećen je brizi za vlastiti duh pa će se tako u suradnji s Evom Simonom Kulenović održati radionica Art kao start, gdje će polaznice kroz elemente art terapije slušati poruke vlastite kreativnosti. S druge pak strane, s Mašom Žarnić moći će uploviti u svijet snova i protumačiti svoje pismo sna na Analizi snova uz pomoć metoda ekspresivne art terapije.

Organizacijsku i logističku podršku festivala pružaju Dokukino / Restart & KIC, KunstTeatar, BLOK, Centar za ženske studije, Booksa, Hulahop, More Magnets, Mesto žensk i Kozlići.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -