hrvatsko narodno kazalište u zagrebu / srpanj 2016.

Kazališta u Zagrebu – popis kazališnih instutucija i nezavisnih teatara

Tradicija kazališta u Zagrebu je doista duga. Prvo kazalište, prvotno nazvano Narodnim, a kasnije i Gradskim kazalištem, izgrađeno je 1834. godine na Gornjem gradu, na uglu Freudenreichove ulice i Markovog trga. Zgradu je izgradio Kristofor Stanković, tada ugledni zagrebački biznismen.

Zanimljivo je da je on 1833. godine na tadašnjoj bečkoj lutriji osvojio svotu od 30.000 dukata, koju je odlučio uložiti u gradnju zgrade prvog zagrebačkog profesionalnog kazališta. Kazalište je moglo primiti 750 gledatelja, uključivalo je i plesnu dvoranu te umjetničku galeriju. U privatnom vlasništvu sve do 1851. godine.


Gradsko kazalište bilo je centar kulturnog, ali i gradskog života sve do 1895. godine, kad je otvoreno novo i raskošnije Hrvatsko narodno kazalište. Otvaranjem HNK-a, novog centra kulturnog života grada, zgrada Gradskog kazališta prenamijenjeno je u Gradsku vijećnicu u kojoj se i danas održavaju sjednice zagrebačkih zastupnika.

Kazališta u Zagrebu – odaberite dvoranu za više informacija:

DK DubravaGavella
GorgonaTrešnja
Žar pticaKerempuh
Histrionski domHNK Zagreb
KNAPKomedija
Mala scenaMoruzgva
Scena VidraTeatar EXIT
Teatar ITDZKL
ZeKaeMZPC

Dječje kazalište Dubrava

Dječje kazalište Dubrava osnovano je davne 1955. godine pod nazivom Dječje kazalište Donji grad na adresi Savska cesta 19. Osnivač kazališta i njegov prvi umjetnički voditelj bio je Mladen Širola. Nekoliko godina kasnije, kazalište mijenja naziv u Dječje kazalište Centar i seli se u nove prostorije u Vodnikovoj ulici 4 u Zagrebu. Nakon nekoliko godina borbe i loših uvjeta rada Dječje kazalište Centar u Vodnikovoj dobilo je 5. studenog 1970. novouređenu dvoranu. Nažalost, ta dvorana 1974. izgara u požaru i kazalište ostaje bez doma.

Zahvaljujući ravnatelju tadašnjeg Doma kulture Dubrava, Dječje kazalište Centar odlazi 1976. godine u Dubravu i mijenja ime u Dječje kazalište Dubrava koje je zadržalo do današnjih dana. DKD djeluje u sklopu Narodnog sveučilišta Dubrava, a predstave igra u kazališnoj dvorani u Cerskoj ulici koja ima 180 mjesta.

Gradsko dramsko kazalište Gavella

 • adresa: Frankopanska 10, 10 000 Zagreb
 • telefon: +385 1 4849 222
 • blagajna: +385 1 4864 616
 • e-mail: gavella@gavella.hr
 • web: gavella.hr
 • facebook: GavellaHR
 • tag: #gavella

19. svibnja 1953. godine, skupina mladih glumaca i redatelja, uglavnom “pobunjenika” iz Hrvatskog narodnog kazališta, na čijem je čelu, kao “primus inter pares”, bio doktor Branko Gavella, preuzela je zgradu Malog kazališta u Frankopanskoj 10 i osnovala je Zagrebačko dramsko kazalište.

Kazalište Gavella je bilo popularno i po festivalu Gavelline večeri, koje su prvi puta organizirane 1973. godine. Do 1991. održale su se 19 puta, nakon čega su ugašene, ponajviše zbog ratnih okolnosti u kojima se Hrvatska tada zatekla. Nakon četrnaestogodišnje stanke, u listopadu 2005., održale su se revitalizirane, jubilarne 20. Gavelline večeri, kao početak novog života ovog festivala, ali i kazališta uopće.

Polivalentna multimedijalna dvorana Gorgona

 • adresa: Avenija Dubrovnik 17, 10 010 Zagreb
 • telefon: +385 1 6052 700
 • web: msu.hr
 • tag: #gorgona

Polivalentna multimedijalna dvorana Gorgona ima 233 sjedećih mjesta i nalazi se u zgradi Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Gorgona je među najmlađim dvoranama koje koriste kazališta u Zagrebu. Opremljena je najsuvremenijom digitalnom audio, video i rasvjetnom opremom, digitalnim konferencijskim sustavom i digitalnim sustavom simultanog prevođenja. Scenskom mehanizacijom s elektromotornim povlakama, okretnom pozornicom i tri propadališta upravlja se s jednog mjesta.

Gledalište zadovoljava sve uvjete za neometano praćenje sadržaja u dvorani, kako zbog ugodnih sjedala, tako i zbog oku dostupne pozornice iz svih kutova i visine. Uz pozornicu se nalaze dvije garderobe s tuševima i sanitarnim čvorom.

Dvorana je ugodna, bilo iz perspektive publike ili izvođača, jer interijer stvara profinjenu atmosferu, visoke estetike i moderne opreme. Pogodna je za održavanje događanja raznih vrsta: kazališnih ili plesnih predstava, koncerta, projekcije filmova, performansa, seminara i konferencija – jer se lako prilagođava raznim zahtjevima.

Gradsko kazalište Trešnja

1954. godine utemeljeno je Pionirsko amatersko kazalište sa sjedištem na današnjoj adresi. 1969. godine osniva Malo kazalište Trešnjevka kao profesionalno kazalište za djecu, što je značilo suradnju s najpoznatijim imenima hrvatskoga glumišta i vrhunskim redateljima. Desetak godina poslije stvara se stalni glumački ansambl i raste prateća ekipa tehničkih suradnika. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Malo kazalište Trešnjevka mijenja naziv u Kazalište Trešnja, a osim predstava za djecu razvija se i večernja scena.

1999. godine Trešnja ulazi u novu, raskošnu zgradu i postaje najveće dječje kazalište u Hrvatskoj. Nastala prema projektu arhitekta Andrije Mutnjakovića, kazalište Trešnja je danas, zahvaljujući svojoj ljepoti i prepoznatljivosti jedna od najposebnijih građevina u Zagrebu te čini nezaobilaznu stanicu na putu odrastanja svakog djeteta ne samo iz Zagreba već i šire okolice.

Gradsko kazalište Žar ptica

Gradsko kazalište Žar ptica je kazalište za djecu i mlade u Hrvatskoj i šire. Započelo je s radom 1981. godine kao radna zajednica Teatar Žar ptica, čiji je osnivač i prvi ravnatelj bio Tomica Milanovski. Prošavši brojne etape umjetničkog i organizacijskog rasta, dotada gostujuće kazalište 1997. godine dobiva iznimno priznanje za svoj rad, Teatar Žar ptica imenovan je gradskim kazalištem i dodijeljena im je dvorana od 200 mjesta u Bijeničkoj ulici.

GK Žar ptica veliki uzlet dobiva nakon 2000. godine kada ravnateljica postaje Marija Sekelez. Osnovala je Naj, naj, naj festival, smotru najboljih dječjih kazališta iz cijele Hrvatske, koji je 2007. postao međunarodni. Taj festival svake godine u vrijeme proljetnih školskih praznika omogućava djeci da besplatno uživaju u najboljim domaćim i svjetskim kazališnim produkcijama.

Dodajmo da do kazališta možete doći autobusima javnog prijevoza i to linijama 201 (Kaptol – Kvaternikov trg), 202 (Kvaternikov trg – Kozjak) ili 238 (Kaptol – Kozjak).

Satiričko kazalište Kerempuh

Godine 1964. Zagrebu su nenadano zadesila dva događaja – najveća poplava rijeke Save u povijesti i otvaranje satiričkog kazališta kabareta Jazavac. Poplava je za par mjeseci sanirana, a Jazavac traje već četiri desetljeća! Jazavac otvara svoja vrata 25. ožujka 1964. godine u Medulićevoj ulici 2, kao kabaret u kavani, s publikom za stolovima gdje se poslije programa servira večera. Kabaret je imao originalan interijer sa humorističkim dekoracijama Reisingera, Lončarića, Voljevice i Boureka.

Ime Jazavac kazalište je dobilo prema slavnoj komediji Petra Kočića Jazavac pred sudom. 1971. godine Jazavac se seli u novu dvoranu u Ilici od 500 mjesta, gdje se nalazi i danas. 1981. godine u Draškovićevoj ulici 80 otvaraju drugu scenu Vidru. Istovremeno se u predvorju dvorane pokreće Noćnu scenu, da bi kabaret, sa čim je kazalište i počelo, imao trajno mjesto boravka. 1994. godine kazalište mijenja ime i zove se Satiričko kazalište Kerempuh.

Glumačka družina Histrion – Histrionski dom Zagreb

Glumačka družina Histrion osnovana je 11. srpnja 1975. godine u Zagrebu. Utemeljio ju je Zlatko Vitez, koji je i danas njezin umjetničko – organizacijski ravnatelj, glumac, redatelj i producent. Od osnutka do danas Histrioni su na scenu postavili 70-ak premijera koje je potom izvela još nekoliko tisuća puta diljem Hrvatske, Europe, Amerike…

1986. na zagrebačkoj Opatovini pokreću projekt Histrionsko ljeto. Njegovi autori, osim što su otada restaurirali povijesna zdanja (Pišlinovu kulu i stari gradski bedem koji je dijelio Grič od Kaptola) i u njemu nastavljaju sa svojom svetom misijom i ljetom uspavani Zagreb, svake godine iznova bude, prikazujući mu uratke ispisane iz pera najvećih njegovih uzdanica, brinući o njegovim vrednotama i njegujući kajkavštinu kao izražaj njegovog bića, izgovorenu u gestama i grimasama prvaka hrvatske kazališne scene. Nakon 30 godina djelovanja, 2007. godine Histrionima su dodijeljene prostorije bivšeg kina Apolo, koje je postalo Histrionski dom.

Hrvatsko narodno kazalište / HNK Zagreb

 • adresa: Trg Republike Hrvatske 15, 10 000 Zagreb
 • telefon: +385 1 4888 488
 • e-mail: ..
 • web: hnk.hr
 • facebook: hnk.hr
 • tag: #hnk-zagreb

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu jedan je od Simbola grada Zagreba. Sama kazališna zgrada otvorena je 14. listopada 1895. u Zagrebu, a projektirana je za 750 gledatelja. Neobarokna zgrada HNK je remek-djelo kasnog historizma austrijskog arhitekta Ferdinanda Fellnera i njemačkog arhitekta Hermanna Helmera.

Povijest Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, najstarije i središnje nacionalne kazališne institucije, započinje tridesetih godina 19. stoljeća u okviru političkih i kulturalnih ideja hrvatskoga narodnog preporoda. No, umjetničkom i profesionalnom konstituiranju matičnoga kazališta hrvatskoga glumišta u Zagrebu prethodi višestoljetni scensko – kazališni kontinuitet. Više o Hrvatskom narodnom kazalištu doznajte ovdje.

Kazalište KNAP

 • adresa: Ivanićgradska 41a, 10 000 Zagreb
 • telefon: +385 1 23 03 122
 • e-mail:
 • web: knap.hr
 • facebook: kazalisteknap
 • tag: #knap

Kazalište KNAP ili Kazalište na Peščenici je mlado, energično kazalište osnovano 2005. godine u okviru Kulturnog centra Peščenica, koje se u svega par godina postojanja kvalitetom svojih predstava uspjelo uključiti u sam fokus kazališnih zbivanja. Kazalište KNAP usmjereno je ka suvremenom scenskom izrazu temeljenom poglavito na recentnoj hrvatskoj literaturi i njeguje teme koje su relevantne za prostor i vrijeme u kojem živimo. Odlike večernjeg kao i dječjeg repertoara su predstave nabijene humorom, a istovremeno pune emotivnog i intelektualnog naboja koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Predstave Kazališta KNAP su komornog karaktera, ali pomiču granice kazališta, napose glumačke i redateljske umješnosti. Zahtjevni kriteriji koje KNAP-ovci postavljaju pred sebe i vrhunske umjetnike s kojima surađujuju omogućili su njihovim predstavama sudjelovanje na najuglednijim festivalima u Hrvatskoj, na kojima su dosad osvojili ukupno 28 nagrada.

Kako doći tramvajem do KNAP-a: Iz Držićeve tramvajima 2, 3 ili 13 kroz Vukovarsku – sići na stanici Ivanićgradska. Kako autobusom do KNAP-a: Od Kvaternikovog trga linijom 215 u smjeru Trnave – sići na trećoj stanici, na stanici Volovčica.

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija

Gradsko kazalište Komedija osnovano je 1. studenoga 1950. godine kao pravni sljednik Zagrebačkog dramskog kazališta i Vedrog Kerempuhovog kazališta. Osnovna mu je djelatnost izvođenje glazbenih predstava (operete i komične opere od 1950.; mjuzikl od 1960.; rock i pop opere od 1975.) te dramskih predstava (komedija klasične i suvremene svjetske i domaće komediografije). Kazalište također obavlja i izdavačku djelatnost. Umjetnički ansambl Kazališta uz dramske glumce i glumce – pjevače čine i pjevači, zbor, balet i orkestar (više od 150 zaposlenih, uključivši i kazališne radionice te tehničke i zajedničke službe).

Prva predstava odigrana je 29. studenoga 1950. godine, a do danas ih je prikazano oko 13.000, od čega više od 300 naslova. Među poznate Komedijine hitove ubrajaju se i mjuzikli Jalta, Jalta (Grgić – Kabiljo), Guslač na krovu (Bock – Stein); operete Zemlja smiješka (Lehar), Kneginja čardaša (Kalman), Šišmiš (Strauss); komedije Probudi se, Kato (Grgić), Klupko (Budak) te rock-opere Gubec beg (Krajač – Metikoš – Prohaska) i Grička vještica (Krajač – Metikoš – Prohaska). Kazalište Komedija, njegovi projekti i djelatnici dobitnici su mnogih prestižnih nagrada i priznanja.

Kazalište Mala scena

Kazalište Mala scena je kazalište za djecu i mlade. Misija kazališta je djeci i mladima uzrasta od 1,5 do 16 godina ponuditi kazališnu umjetnost kao sastavni dio njihova odrastanja. Ono uspostavlja komunikaciju i pokušava povesti dijalog s mladom publikom o gorućim i svakodnevnim temama koje ih zanimaju i zaokupljaju. Također im pomaže da kroz kazališnu umjetnost pokušaju razumjeti svijet koji ih okružuje i potiče ih da hrabro u njega zakorače.

Dužnost kazališta je da s pozornice postavljaju pitanja i propitkuju dječju svakodnevicu te publici šalju poruke ohrabrenja i nade. Kazalište Mala scena privatno je kazalište za djecu i mlade u vlasništvu Vitomire Lončar i Ivice Šimića, koji su ujedno i osnivači. Razgovor sa Vitomirom Lončar iz ožujka 2011. godine možete pročitati ovdje.

Kazalište Moruzgva

 • adresa: Bulićeva 9, 10 000 Zagreb
 • telefon: 091 8852 606 / 099 6635 491
 • e-mail: moruzgva@moruzgva.com
 • web: moruzgva.com
 • facebook:

Kazalište Moruzgva je organizacija koja okuplja sve one koji u umjetnosti vide mogućnost poboljšanja svijeta što ih okružuje i njih samih. Oni za sebe smatraju da su angažirana skupina umjetnika koja kroz javno djelovanje mijenja sliku društva. Također, oblikuje programe koji specifično obrađuju teme značajne za vulnerabilne društvene skupine, kao što su djeca, žene, osobe s invaliditetom… Ravnateljica kazališta Moruzgva je Ecija Ojdanić.

Scena Vidra

 • adresa: Draškovićeva 80, 10 000 Zagreb
 • telefon: +385 1 4810 111
 • e-mail: scenavidra@gmail.com
 • web: scenavidra.hr
 • facebook:
 • tag: #scena-vidra

Scena Vidra je druga scena Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh, a osnovana je 1981. godine. Dvorana Scene Vidra nalazi se u južnom dijelu Draškovićeve ulice, a u prosincu 2014. godine preuređena je i potpuno prilagođena osobama s invaliditetom. Postavljena je mobilna rampa koja omogućava osobama u kolicima pristup dvorani, taktilna staza, reljefirana podloga koja slijepe osobe vodi kroz predvorje do ulaza u dvoranu, ali i nove oznake sjedala na brajici. Do kazališta lako možete doći tramvajem i to linijama 2, 4, 6, 9 i 13.

Teatar EXIT

 • adresa:

Teatar EXIT nezavisno je kazalište osnovano 1994. godine s ciljem proširivanja kulturne ponude u Zagrebu, Hrvatskoj i inozemstvu. Kazalište se prvenstveno bavi bitnim socijalnim temama pozivajući na razmišljanje i postavljajući brojna pitanja po kojima možete kopati još dugo nakon gašenja reflektora. 1998. godine Teatar useljava u kino dvoranu Centra za kulturu i film August Cesarec koja se preuređuje u kazališni prostor te tako postaju prvo nezavisno kazalište za odrasle s vlastitom scenom.

Teatar EXIT se od svog nastaka do danas pozicionirao kao teatar promjena i nemirenja s postojećim. To je teatar kojem je kvaliteta predstava na prvome mjestu. Kazalište je svojim programima i visokoprofesionalnim pristupom radu pripomoglo u repozicioniranju nezavisnog sektora unutar društva te podiglo standarde ukupne kazališne ponude unutar regije.

Teatar ITD

Teatar &TD smješten je u kompleksu Studentskog centra u Zagrebu, u nekadašnjem talijanskom paviljonu arhitekta Dantea Petronija, koji je, u vrijeme Zagrebačkog zbora, bio izložbeni prostor. Prenamjenom i pretvaranjem cijelog kompleksa Savske 25 u Studentski centar polovicom 20. stoljeća i talijanski je paviljon prenamijenjen te je, nakon adaptacije 1962. godine u njemu smještena kazališna komponenta studentske tribine 5 minuta poslije 8: Komorna pozornica, koja se kasnije razvija u, po mnogočemu, jedinstveno kazalište – Teatar &TD.

Tijekom četrdeset godina rada Teatar je zadužio hrvatsku kulturu ostavivši u svojim najboljim godinama značajan trag na kazališno stvaralaštvo u Hrvatskoj i šire. Status i značaj Teatra &TD veže se uz doba kada je čitav Studentski centar bio centar suvremene i avangardne scene i kada su sve djelatnosti hrabro razvijale i poticale nove tendencije i trendove u umjetnosti i stvaralaštvu.

Zagrebačko kazalište lutaka

 • adresa: Ulica baruna Trenka 3 – Trg kralja Tomislava 19, 10 000 Zagreb
 • telefon: +385 1 48 78 444
 • e-mail: kazaliste.lutaka@zkl.hr
 • web: zkl.hr
 • youtube: ZKL
 • facebook: zkl
 • tag: #zagrebacko-kazaliste-lutaka

Zagrebačko kazalište lutaka ima važnu funkciju u estetskom i moralnom odgoju mladih naraštaja. Njegova tijesna suradnja s vrtićima, školama i prosvjetnim tijelima dodaje posebnu dimenziju djelovanju ovog kazališta u društvenom životu u Zagrebu i Hrvatskoj. ZKL djeluje od 6. veljače 1948. godine. Prve godine njegova djelovanja snažno je obilježio Vojmil Rabadan kao umjetnički voditelj, dramatizator i redatelj. U šezdesetim godinama uprizorenja počivaju na realističkom književnom pristupu, a stalni kreator lutaka Željan Markovina pronalazač je često djelotvornih i učinkovitih lutkarskih rješenja.

Sedamdesetih godina repertoarom dominira scenograf i kreator lutaka Berislav Deželić. Njegov odmak od realizma i potraga za estetskom čistoćom oblika postupno stvara osebujan likovno-lutkarski stil. Osamdesete i devedesete godine donose autorsku afirmaciju dviju kreatorica lutaka, stalnih članica ZKL Vesne Balabanić i Gordane Krebelj. Predstave redateljski uprizoruju najuglednijih hrvatski redateljiv- Joško Juvančić, Božidar Violić, Georgij Paro, Želimir Mesarić i Zoran Mužić (umjetnički voditelj ZKL-a). Glumački sastav povećao se na 24 glumice i glumaca, a predstave se uglavnom književno oslanjaju na uprizorenje klasičnih bajki naše i svjetske baštine.

Kada je počela obnova dotrajale Jerolimske dvorane, ZKL je predstave izvodio u Centru za kulturu Trešnjevka, ali je i gostovao na drugim zagrebačkim pozornicama i diljem Hrvatske. 24. listopada 2004. godine otvorena je matična zgrada opremljena po visokim europskim standardima. Time počinje novo razdoblje ZKL-a pa i svekolikog hrvatskog lutkarstva. 2008. godine kazalište se proširilo i preko Save, otvorivši novu Scenu Travno.

Zagrebačko kazalište mladih / ZeKaeM

Zagrebačko kazalište mladih je mjesto scenskih istraživanja u domeni umjetničkog teatra, a predstave su prvenstveno namijenjene za djecu, mladež, ali i za ostale gledatelje svih dobnih skupina. Kazalište danas zauzima u europskim kazališnim rasporedima značajno mjesto, kao ono koje svojim predstavama i koprodukcijskim projektima pomiče granice i suvremene umjetnosti.

Kazališni ansambl ZKM je sastavljen je od raznih tipova glumaca koji su sposobni za razne kazališne zadaće – od dječjih predstava, preko klasičnog repertoara sve do fizičkog teatra. Zagrebačko kazalište mladih ili ZeKaeM jedno je od prvih kazališta u Zagrebu. Osnovano je 1948. godine, a tada se zvalo Zagrebačko pionirsko kazalište.

Zagrebački plesni centar / ZPC

Zagrebački plesni centar središnji je prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj koji podupire domaće i strane plesne umjetnike u njihovu stvaranju te potičući jačanje dinamične plesne scene ima važnu kulturnu i edukativnu ulogu. ZPV pruža potporu raznovrsnim inovativnim inicijativama suvremene plesne scene, zagovarajući različitost i pluralnost autorskih vizija. Također, motivira umjetnike, publiku i svu zainteresiranu javnost na zajedničko istraživanje i promišljanje koreografskih i drugih plesnih koncepata.


INFO:

 • Kazališta u Zagrebu – popis kazališnih instutucija i nezavisnih teatara
 • Theaters in Zagreb – list of theater institutions and independent theaters
 • Zágrábi színházak – színházi intézmények és független színházak listája
 • Theater in Zagreb – Liste der Theaterinstitutionen und unabhängigen Theater
 • Teatros en Zagreb – lista de instituciones teatrales y teatros independientes
 • Teatri a Zagabria – elenco delle istituzioni teatrali e dei teatri indipendenti

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged