arnošt grund / 1866 - 1929

Poznati Zagrepčani: Glumac i redatelj Arnošt Grund (1866. – 1929.)

Arnošt Grund bio je hrvatski kazališni i filmski glumac, redatelj, filmski scenarist i pionir filma u Hrvatskoj. Također, bio je poznat i kao pjevač, entomolog i filatelist. Rodio se 31. siječnja 1866. godine u Pragu gdje se i školovao, a u Zagreb ga je doveo Stjepan Miletić. Arnošt Grund se tijekom života pokazao kao “pun pogodak za hrvatsku umjetnost”, a svojim radom je jako zadužio hrvatsko kazalište i kinematografiju. Također, glumio je glavnu ulogu u prvom hrvatskom igranom filmu Brcko u Zagrebu. Arnošt Grund preminuo je u Zagrebu 2. veljače 1929. godine.

Arnošt Grund je imao dvije kćeri – hrvatske filmske glumice Zorka Kremzar i Milada Trstenjak.

Zorka Kremzar rođ. Grund (1900. – ?), bila je hrvatska filmska glumica. Zorka je nastupila 1919. u dva filma u produkciji Prvog hrvatskog kinematografskog poduzeća Croatia koja je režirao Alfred Grünhut – u filmu Vragoljanka tumačila je naslovnu ulogu, a u filmu Dvije sirote sporednu, a iz oba filma sačuvane su samo promotivne razglednice. Poslije joj se gubi trag, premda se prema nekim izvorima i kasnije bavila filmom.

Milada Trstenjak rođ. Grund (1894. – 1983.) bila je hrvatska filmska glumica. Glumila je pod pseudonimom Milada Tana, pod kojim je nastupila u dva filma koja je 1919. režirao njezin otac, a proizvela ih je Jugoslavija, tvornica filmova u Zagrebu. Filmovi su se zvali Brišem i sudim i U lavljem kavezu. U oba filma je glumila glavnu ulogu, a oba su filma izgubljena.

O filmu “Brcko u Zagrebu”

Prvi hrvatski igrani film Brcko u Zagrebu snimljen je 1917. godine. Film je, nažalost, izgubljen, no, ostali su sačuvani snimci nekih prizora iz filma.

Radnja filma prikazuje pustolovine provincijskog mladića u velikom gradu Zagrebu, a snimljen je u produkciji prvog hrvatskog filmskog poduzeća – Croatia filma. Film je režirao Arsen Maas prema scenariju Arnošta Grunda, a film je, vjerojatno, nastao prema njegovoj kazališnoj predstavi “Alaj su nas nasamarili” (predstava je priča o dva bračna para koja žive u okolici Zagreba – muškarcima su njihove supruge pomalo već dosadile i oni izmisle razlog zašto moraju ići u Zagreb; one su sumnjičave i ne znajući gdje njihovi muževi idu, također dolaze u Zagreb, gdje nakon njihovog susreta kreću peripetije…).

U filmu glume, osim Arnošta Grunda, Stjepan Bojničić, Irma Polak i Tonka Savić – Flieder – Macuka.

Prema prvom hrvatskom filmu se zove nagrada hrvatskog filmskog festivala Psst!, posvećenog nijemim filmovima.

Popis filmova Arnošta Grunda u kojima je glumio, koje je režirao i za koje je napisao scenarij

Redatelj:

  • Jeftina košta, 1917.
  • Mokra pustolovina, 1918.
  • U lavljem kavezu, 1919.
  • Brišem i sudim, 1919.

Glumac:

  • Brcko u Zagrebu, 1917.
  • Mokra pustolovina, 1918.
  • Vragoljanka, 1919.

Scenarist:

  • Brcko u Zagrebu, 1917.
  • Vragoljanka, 1919.
arnošt grund / 1866 - 1929 / jan vilímek

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -