vjenceslav richter (1917 - 2020)

Poznati Zagrepčani: Arhitekt Vjenceslav Richter (1917. – 2002.)

Vjenceslav Richter bio je arhitekt, urbanist, slikar, crtač, grafičar, skulptor, scenograf, teoretičar dizajna i istraživač. Jedan je od osnivača grupe EXAT 51, a cjelokupnim stvaralaštvom nastojao je uspostaviti ravnotežu znanstvenoga i duhovnoga i time omogućiti stvaranje novih znanstvenih i filozofskih paradigmi.

Rodio se u Donjoj Drenovi kod Sv. Ivana Zeline 8. travnja 1917. godine. Diplomirao je na arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1949. godine (kod ing. arh. Zdenka Strižića).

Pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog stoljeća ostvaruje niz uspješnih projekata izložbenih paviljona – u Bruxellesu, Torinu i Milanu kojima postiže međunarodni uspjeh, a zatim radi na projektima za muzeje u Aleppu, Sarajevu, Beogradu, Skopju i Krapini.


Sredinom šezdesetih godina započinje jedan od najoriginalnijih projekata, Sinturbanizam, kojeg dalje razvija u teorijskom projektu Heliopolisa, četverodimenzionalnog milijunskoga grada.

Vjenceslav Richter, jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata dvadesetog stoljeća, preminuo je u Zagrebu, 2. prosinca 2002. godine.


PROČITAJTE VIŠE:


Zgrade “Rakete” – Richterovi neboderi

Jedna od najpoznatijih arhitekturalnih ostavština Vjencesava Richtera u Zagrebu su Richterovi neboderi, poznati i pod nazivom Rakete. Rakete su tri stambene zgrade smještene u zagrebačkom kvartu Trnje (Vrbik – (ulica Lavoslava Ružičke / Slavonska avenija), a izgrađene su u brutalističkom stilu.

Nacrt za zgrade izrađen je 1960-ih godina prema projektu studija Centar 51 arhitekata Berislava Šerbetića, Ljube Ivete, Vjenceslava Richtera i Olge Korenik. Izgradnja nebodera bila je završena 1968. godine, a prvotni projekt je nakon potresa u Skoplju 1963. bio modificiran kako bi zgrade izdržale potencijalni potres na svom području.

Najviša od tri zgrade visoka je 70 metara. U početku su sva tri nebodera trebali biti iste visine, ali je uočeno kako dva vanjska presjecaju put TV i radio odašiljačima pa su sagrađeni do primjerene visine.

Zbirka Richter

Zbirka Richter je donacija koju su Vjenceslav Richter i njegova supruga Nada Kareš Richter darovali Gradu Zagrebu, a mnogi smatraju da je riječ o jednoj od najljepših gradskih donacija. Zbirkom Richter danas upravlja Muzej suvremene umjetnosti, a otvorena je za javnost od 2000. godine te je, zajedno s parkom skulptura, postala mjesto za brojna kulturna događanja.

Tagged