palača vranyczany - dobrinović, zrinjevac, zagreb / 1880.

Kako je Arheološki muzej preživio veliki potres koji se dogodio davne 1880.

U utorak, 9. studenoga 1880. godine u 7 sati i 3 minute, Arheološki muzej, tada smješten u palači Akademije u Zrinjevcu, dočekao je tzv. Veliki potres. Tadašnji zagrebački potres je prouzročio velike štete na objektima u Grad.. Tako je i palača Vranyczany – Dobrinović, u kojoj je Arheološki muzej smješten danas, pretrpjela velike štete pa joj se nakon potresa promijenio izgled pročelja.


U zimu 1880. godine, nedugo nakon preseljenja u palaču Akademije na Zrinjevcu 11 iz Narodnog doma u Opatičkoj ulici, Arheološki muzej je stradao u velikom potresu. Na očevid je već u 9 sati došao gradski inženjer Milan Lenuci i zatečen štetom, zabranio je ulazak u zgradu zbog velike opasnosti od urušavanja. Dodajmo da su u tom potresu snajviše stradali muzejski predmeti od keramike i stakla.

Arheološki muzej je u palači baruna Dragana Vranyczany-Dobrinovića smješten 1945. godine

“Mnogo je toga u drobne komade otišlo, tako da se popraviti nikako neda. Sbirka starogrčkih posuda ovom nesrećom lišena je najboljih komada. Tim je njena znanstvena vrijednost, ako se oni ne nadomjeste, silno pala…”, napisao je Šime Ljubić, tadašnji ravnatelj Muzeja. Pismo je pronađeno u konceptu dopisa Vladi koji se čuva u dokumentaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Nakon saniranja štete, pri čemu su najveći trošak bile promjene staklenih stijenki ormara, Muzej je u svibnju 1881. godine ponovno otvoren za posjetitelje.

Palača baruna Dragana Vranyczany – Dobrinovića, izgrađena 1879. godine. I u njoj je od 1945. godine smješten Arheološki muzej u Zagrebu. Kako je i ta zgrada stradala u velikom potresu 1880., ostalo je zabilježeno kako je prije potresa kompozicija pročelja zgrade završavala balustradom s kipovima. Nažalost, oni su uklonjeni nakon velikog potresa. Sačuvana fotografija iz zbirke Ivana Ulčnika, snimljena 1879. godine, prikazuje izgled pročelja palače Vranyczany – Dobrinović, prije potresa 1880. godine. Više o zagrebačkom Arheološkom muzeju doznajte na njegovim mrežnim stranicama na adresi amz.hr.

Tagged