centar za rehabilitaciju pasa "silver" / zračna luka franjo tuđman zagreb

Zračna luka Zagreb i Centar za rehabilitaciju Silver dogovorili suradnju

Međunarodna zračna luka Zagreb i Centar za rehabilitaciju Silver dogovorili suradnju u organizaciji treninga u programu socijalizacije pasa pomagača. Prvi trening u otvorenom i javnom prostoru održan je 22. listopada 2019. godine u putničkom terminalu Zračne luke Franjo Tuđman. Tom prilikom, pet edukatora s pet pasa – labradora, prosječne starosti od 7 do 12 mjeseci prošli su neke od sastavnih koraka i elemenata treninga.


U dogovoru sa ZET-om organiziran je prijevoz autobusom koji je grupu doveo ispred zračne luke gdje su socijalizatori s psima prošli kroz parkiralište što je sastavni dio treninga. Potom se ušlo u prostor dolazaka u prizemlju putničkog terminala, gdje su socijalizatori prošetali kroz prostor u kojem su psi imali zadatak eliminirati svu distrakciju oko sebe.

Kako bi provjerili imaju li psi koji su uključeni u trening strah od visine, socijalizatori su u treningu koristili i stakleni lift zračne luke koji ih je doveo na drugi kat u prostor odlazaka gdje su psi prošli vježbu čekanja u redu za šalter. Uz to je jedan od prisutnih socijalizatora demonstrirao hodanje s povezom na očima te na taj način pokazao zašto je bitno da pas bude koncentriran na osobu.

Program treninga nastavit će se održavati prosječno dva puta mjesečno.

“Zahvaljujemo Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb što nam je izašla u susret i organizirala mogućnost treninga u prostoru putničkog terminala. S obzirom na to da su naši korisnici česti putnici u zračnom prometu, programom socijalizacije želimo privući nove volontere upravo iz razloga što je značajni dio našeg rada baziran na volonterstvu”, rekao je dr. sc. Marijan Alfonzo Sesar, ravnatelj Centra za rehabilitaciju Silver te izrazio zadovoljstvo suradnjom.

U ime zračne luke obratila se Lidia Capković Martinek, glasnogovornica MZLZ-a izjavivši: “Ovo je još jedan u nizu naših projekata društveno odgovornog poslovanja za koji vjerujemo da će pridonijeti dodatnom povećanju kvalitete naših usluga i veselimo se dugoročnoj suradnji s Centrom za rehabilitaciju Silver.”

O Centru za rehabilitaciju Silver

Program socijalizacije započinje odabirom šteneta u dobi od 6 do 8 tjedana i testiranjem njegovih urođenih predispozicija. Odabrano štene odrasta u volonterskoj obitelji gdje se navikava na sve okolnosti u kojima živi čovjek te usvaja osnovna pravila ponašanja i poslušnosti.

Tijekom socijalizacije Centar za rehabilitaciju Silver obiteljima pruža stručnu pomoć i podmiruje sve troškove prehrane, opreme i liječenja psa. Socijalizatori su ljudi koji na godinu dana u svoj dom primaju štene i navikavaju ga na svakodnevne životne situacije.

Zatim, po završenoj socijalizaciji, u dobi od 16 do 18 mjeseci, psi se uključuju u program školovanja koje neovisno o programu traje 8 mjeseci.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged