želim život 2023 | zaklada ana rukavina | trg bana jelačića zagreb

Želim život 2023 – tradicionalni i 18. po redu te najveći humanitarni božićni koncert nakon tri godine ponovno razveselio građane

Tradicionalni i 18. po redu, najveći humanitarni božićni koncert “Želim život”, nakon tri godine ponovno je razveselio građane. A ovo događanje je ispunio glavni zagrebački trg, Trg bana Jelačića, pjesmom, smijehom i plemenitim ciljem. Dodajmo, koncert “Želim život 2023” održan je u organizaciji Zaklade Ana Rukavina i Nove TV. A on je i ove godine ujedinio Lijepu Našu te pokazao veliko srce i humanost građana. I spomenimo, zavrijeme koncerta i njegovog emitiranja uživo na programu i online platformama Nove TV, građani su svojim pozivima i donacijama donirali više od 173.000 eura za daljnji rad Zaklade.

“Misija Zaklade Ana Rukavina bila je proširiti Hrvatski registar, no zahvaljujući svima vama, to je preraslo u nešto puno veće. Hvala svim dobrim ljudima što svake godine pružaju sve veću podršku radu Zaklade i time pomažu ostvarenju zajedničkih plemenitih ciljeva. Hvala svima što zajedno s nama slave život u znaku ljubavi, veselja i nesebičnog pomaganja drugima“, rekla je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

Brojna poznata lica domaće glazbene scene, poput Prljavog kazališta, Vatre, Miroslava Škore, Damira Kedže, klape Cambi i drugih, uveličala su plemenitu akciju te potaknula građane da doniraju putem humanitarnog broja 060 9000. Ovaj božićni koncert vrhunac je akcije Želim život kojom se nastavlja rad na prikupljanju sredstava za daljnje širenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i druge projekte važne za razvoj hematologije u Hrvatskoj. A on je održan u subotu, 25. studenog 2023. godine, uoči 17. godišnjice preminule Ane Rukavine. Time je obilježeno i sjećanje na njenu hrabrost, plemenitost i prerani odlazak. Ali ovaj koncert je i zahvala građanima Hrvatske i svima koji doprinose i podržavaju rad Zaklade.

Anine riječi “Želim život” i dalje pružaju nadu i spas mnogim oboljelim osobama

18 dana prije svog preranog odlaska Ana Rukavina, mlada novinarka Vjesnika, napisala je Želim život. I tim je riječima spasila mnoge oboljele… Na današnji dan, 26. studenog 2006. godine, izgubila je svoju bitku s leukemijom. No ona je svojim emotivnim pismom ujedinila cijelu Hrvatsku. I tako je pokrenula plemenitu akciju koja je do danas pružila nadu u spas 168 života…

“Ne bojte se, moja priča nije tako tragična ni depresivna. Meni se jednostavno dogodio život iz kojeg i vi možda možete nešto naučiti… Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi. A to su želim život”, napisala je Ana Rukavina u pismu koje je dirnulo hrvatsku javnost. Ubrzo je cijela zemlja saznala za njenu borbu i želju da usmjeri pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Osnivanje Zaklade nije dočekala, no njezin se plemeniti cilj ostvaruje i 17 godina nakon preranog odlaska.

Ove, 2023. godine, obilježavamo 17 godina otkako je Ana Rukavina ujedinila cijelu Hrvatsku svojom nesebičnom željom za životom. Ali i misijom da pomogne svima koji dijele njenu sudbinu. Ostvarenje svog cilja nažalost nije dočekala. No njezine riječi, ljubav prema životu i ljubav prema drugima žive u svima vama koji neumorno podržavate rad Zaklade Ana Rukavina i svojim doprinosom pružate nadu u novi život onim najpotrebitijima. I spomenimo, Zaklada Ana Rukavina danas je beskrajan izvor nade za 168 oboljelih koji su do sada primili transplantat širom Hrvatske i svijeta zahvaljujući Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Do sada je evidentirano 63.291 potencijalnih darivatelja

Ustrajnim radom i zalaganjem Zaklade omogućeno je proširenje Hrvatskog registra s početnih 150 na više od 63.291 potencijalnih darivatelja. Također, osnovala se i javna Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina u sklopu KBC-a Zagreb. Do sada je organizirano 477 akcija upisa u Hrvatski registar u preko 150 gradova i mjesta diljem Republike Hrvatske, od toga 23 akcije u 2023. godini. To Hrvatsku, prema izvješću Svjetskog registra iz 2014. godine, čini 11. državom u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika te osmom u svijetu po broju darovanih krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika. Osim toga, Zaklada Ana Rukavina podržava i druge projekte kao što su stručna usavršavanja liječnika i medicinskih sestara u inozemstvu te projekte važne za razvoj hematologije u Hrvatskoj. Više o ovoj Zakladi doznajte na mrežnim stranicama na adresi zaklada-ana-rukavina.hr.

“Biti dugogodišnji partner i imati priliku podržati rad Zaklade Ana Rukavina, koja je tolikim ljudima pomogla i vratila nadu u život, velika je privilegija svima nama na Novoj TV. Ovaj već 13. koncert Želim život kojeg zajedno organiziramo kruna je naše cjelogodišnje suradnje. A uvijek smo iznova ponosni na njegov odjek i zahvalni građanima na doprinosu i potpori. Uspjehe i postignuća naših suradnika u Zakladi s posebnim žarom i naklonošću nastavljamo pratiti i dalje”, rekao je Dražen Mavrić, predsjednik uprave Nove TV.

VIDEO: Humanitarni koncert Želim Život 2023 | Zaklada Ana Rukavina i Nova TV

Tagged