volonterski oskar 2019

U Staroj gradskoj vijećnici dodijelio se “Volonterski Oskar” i obilježio Međunarodni dan volontera

U Staroj gradskoj vijećnici Volonterski centar Zagreb u partnerstvu s Gradom Zagrebom jedanaestu godinu zaredom dodijelio je “Volonterskog Oskara”, nagradu za najaktivnije volontere grada Zagreba u 2019. godini. Svečana dodjela 4. prosinca 2019. godine okupila je i desetak nominiranih volontera, predstavnike neprofitnih organizacija te mnoštvo uzvanika. Ove su godine nagrađene tri finalistice, a najveći broj glasova građana osvojila je Nikolina Antolić (25), volonterka udruge za promicanje potreba djece i mladih Smiješak za sve i prva je dobitnica Volonterskog Oskara 2019. Prema glasovima građana, drugu nagradu osvojila je Dragica Kipson (63), volonterka udruge volontera u palijativnoj skrbi La Verna te Nina Sabolić (23), volonterka Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Svečanost je otvorila Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, i čestitala svim okupljenima Međunarodni dan volontera. Zahvalila se svim volonterkama i volonterima za njihov rad, organizatorima volontiranja za doprinos razvoju volonterstva i institucijama za podršku. Posebno je predstavila uspjehe triju finalistica i nazvala ih zvijezdama naše zajednice.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, Romana Galić, naglasila je da zna koliko su volonteri potrebni našoj zajednici i zahvalila im se što društvo čine onakvim u kakvom svi želimo živjeti i odgajati djecu.

Svim okupljenima obratili su se i Helena Beus, Ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te Drago Prgomet, predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba.

U Volonterskom centru Zagreb ističu kako je svaka od finalistica zaslužila Oskara u svom području volontiranja.

Nikolina Antolić, kažu organizatori, nagrađena je Volonterskim Oskarom za svoju pažnju i nesebičnu ljubav koju je poklonila malenim pacijentima. Nikolina je od 2015. do danas prikupila čak 1474 volonterska sata na brojnim projektima – Laku noć, pričoljupci!, Dekica za snove, Volontiram, dakle jesam! i mnogim drugim. Pričala je i čitala priče hospitaliziranoj djeci, pomagala im da prebrode teške dane u bolnici, gostovala na fakultetima i u školama te promovirala volontiranje kao važan segment razvoja zajednice, animirala je i čitala priče djeci na zelenim površinama Grada Zagreba, neumorno je uljepšavala živote ljudi oko sebe.

Dragica Kipson svog je Volonterskog Oskara zaslužila za posvećenost promicanju važnosti palijativne skrbi. Najbolje je to pokazala tako što od 2012. godine do danas poklonila 2056 sati palijativnim pacijentima i njihovim obteljima. Dragica brine o bolesniku, posreduje pri institucijama radi ostvarivanja prava i usluga koje korisniku pripadaju, prati ga pri odlasku na terapije i preglede, no, najvažnije, daje korisnicima osjećaj da nisu sami, da imaju s kime razgovarati, daje im osjećaj sigurnosti i mira u trenucima kada im je to najpotrebnije.

Nina Sabolić dobiva Volonterskog Oskara za pomoć i podršku koju je, i u najtežim situacijama, pružila ranjivim skupinama. Volontiranje na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja ujedno znači rad s izrazito ranjivom skupinom. Nina je pokazala emocionalnu stabilnost i sposobnost nošenja s kriznim situacijama bez pokazivanja znakova stresa te je dosad skupila 438 volonterskih sati.

Svim okupljenim volonterima uručeni su darovi i zahvale, a finalisticama je uručena i statua Zagrljaj zajednice. Ovogodišnju dodjelu volonterski je vodio Hrvoje Kečkeš. Svi okupljeni otpjevali su i volontersku himnu Zato ljubav biraj – samo volontiraj koju su ove godine kreirali članovi Društva naša djeca Zabok.

Volontiranje za inkluzivnu budućnost tema je ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana volontera za koji UN Volunteers kažu kako je to prilika da svi promoviramo volontiranje, potaknemo vlasti da podrže volonterske napore i prepoznaju doprinose volontera u postizanju ciljeva održivog razvoja (SDGs) na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Čestitamo Međunarodni dan volontera svim volonterima u ime Hrvatskog centra za razvoj volonterstva

Povodom Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca, na ovaj način želimo zahvaliti svima koji svoju građansku ulogu iskazuju kroz volontiranje i podržavaju žive društvene mreže koje doprinose humanoj i solidarnoj strani demokracije.

Ova je godina, za nas i razvoj volonterstva, bila značajna i po tome što je Predsjednica izvršnog odbora HCRV-a, Lejla Šehić Relić, izabrana za Predsjednicu Europskog volonterskog centra sa sjedištem u Briselu, a članica izvršnog odbora HCRV-a Nives Ivelja za predsjednicu Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva. Ovo nam daje mogućnost biti snažan glas u afirmaciji volonterstva i volontera u Hrvatskoj i Europi.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva (HCRV) predvodi razvoj i pruža podršku jačanju resursa za afirmaciju i razvoj volonterstva u Republici Hrvatskoj. HCRV je posvećen razvoju volontiranja koje će doprinijeti izgradnji otvorenog, demokratičnog i vitalnog društva koje počiva na aktivnom sudjelovanju građana. S ponosom ističemo kako je upravo društvena uključenost bila jedna od vrijednosti koje smo proteklih godina afirmirali kroz programe Inkluzivnog volontiranja koji su mogućnosti volonterskog angažmana učinili dostupnije svima bez obzira na porijeklo, osobnu povijest, tjelesne i mentalne sposobnosti i time izrazili poštovanje dostojanstvu svakog čovjeka i podršku aktivnom sudjelovanju u društvu svima.

HCRV je proteklih 12 godina bio posvećen promociji i informiranju o vrijednostima volontiranja, stvaranju povoljnog okruženja za razvoj volontiranja, zagovaranju javnih politika, jačanju lokanih volonterskih centara i upravljanju znanjem i kvalitetom. Posljednjih 9 godina organizirali smo nacionalnu kampanju Hrvatska volontira koja je svake godine uključila više od 3000 volontera koji su sudjelovali u preko 200 volonterskih akcija organiziranih u 70-ak hrvatskih gradova i općina.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - -