tjedan filantropije 2023

Tjedan filantropije 2023 se u Hrvatskoj obilježava od 23. rujna do 1. listopada

Cijela Hrvatska će uskoro biti u znaku dobrih djela jer kreće Tjedan filantropije 2023! Kada ste zadnji put učinili nešto dobro? Kada ste zadnji put nekoga naučili kako činiti dobra djela? Čini se da smo sve manje posvećeni jedni drugima. No, ubrzanost života kakav živimo treba ponekad i usporiti te nas podsjetiti na važnost dobročinstva. Da, pogodili ste – kreće Tjedan filantropije ili srdačnije rečeno, Tjedan dobročinstva.

Došao je onaj dio godine kada se događa puno stvari koje će nas potaknuti da budemo bolji ljudi, da činimo dobra djela i da svima pokažemo kako Hrvatska ima veliko srce. A ove se, 2023. godine, održavaju brojne aktivnosti diljem Hrvatske i to u Zagrebu, Osijeku, Zadru, Puli, Opuzenu, Daruvaru, Otočcu, ali i mjestu Vrhovine. Evo što vas sve očekuje i u kojim gradovima.

U organizaciji Zaklade Ana Rukavina u Zagrebu će 23. i 24. rujna biti održan 6. Međunarodni simpozij o kroničnom GvHD-u. A u organizaciji iste Zaklade, u ponedjeljak, 25. rujna, u Puli će biti organizirana akcija upisa u hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. U petak, 29. rujna, Pulu očekuje i “lov na filantropsko blago” toga grada. Ovo je prilika da se više nauči o dobročiniteljima koji su svojim djelima obogatili i oplemenili Pulu.

Tjedan filantropije 2023 održava se i u Osijeku i to od 25. do 29. rujna

Osijek priprema cijeli niz dobročiniteljskih akcija. Grad na Dravi od 25. do 29. rujna organizira izložbu Filantropski vremeplov na kojoj će se prikazati bogata filantropska povijest ovoga grada, A u utorak, 26. rujna, održat će se filantropska šetnja gradom, točnije, šetnja ulicama Osijeka. Tijekom te šetnje moći ćete upoznati filantrope i dobročinitelje koji su svojim dobrim djelima kroz povijest ostavili trag u dobrobiti Osijeka i njegovih stanovnika. Dan kasnije Osijek očekuje i potraga za filantropskim blagom, a 28. rujna tu je i Festival Gledaj (u)druge, kao i predstava Filantropija u uvali divljih mačaka koja će se održati 29. rujna.

Daruvar u utorak, 26. rujna, također očekuje akcija upisa u hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, dok će se isti dan u Opuzenu održati Kad može div, mogu i ja. Točnije, čitanje bajki o važnosti pomaganja drugima. U Otočcu se također obilježava Tjedan filantropije. Tako će u četvrtak, 28. rujna, biti održan okrugli stol na temu uloga lokalne filantropije u razvoju socijalnih usluga. A u mjestu Vrhovine, dan kasnije, u petak, 29. rujna, bit će održana akcija Neka zrele godine budu zlatne godine.

Središnje događanje u Zadru bit će održano u petak, 29. rujna

Djeca za djecu s otiskom srca naziv je radionice na kojoj će osnovnoškolci izrađivati razne lutkice i igračke za svoje male prijatelje koji su na liječenju u bolnici. A ispred Opće bolnice Zadar djeca iz raznih dijelova Hrvatske obojat će zidove i napraviti murale zajedno s jednim od naših najpoznatijih street art umjetnika Mirom Petkovićem Modulom. Dodajmo da isti dan Zadrane očekuje i akcija Za zeleno srce grada. U sklopu te akcije će biti organizirana sadnja stabala u krugu zadarske bolnice.

Prvi dan listopada, na sam Europski dan filantropije i zakladništva, održat će se i online uključivanje u međunarodnu kampanju koju organizira europska organizacija PHILEAPhilanthropy Association Europe i to u više od 30 zemalja u Europi. Hrvatska će se uključiti u kampanju u nedjelju, 1. listopada. Naime, organizira se on-line prikazivanje filma Činimo dobro otiskom srca kojim će Tjedan filantropije 2023 objediniti sve aktivnosti u Hrvatskoj. Film će biti prikazan na društvenim mrežama Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i portalu ZaDobro.BIT! Hrvatskog foruma zaklada.

Organizatori manifestacije Tjedan filantropije 2023 i obilježavanja Europskog dana filantropije i zakladništva u Hrvatskoj su Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj. Više informacija o svim događanjima možete pronaći na stranici Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i na portalu zadobrobit.hr.

VIDEO: Philea Strategic Framework

Tagged