europski trg, zagreb / srpanj 2014.

Svjetski dan debljine – barijatrijsko – metabolička kirurgija smanjenja želuca

4. ožujka se obilježava Svjetski dan debljine, bolesti s kojom živi preko 650 milijuna stanovnika u svijetu. Sonja Njunjić, iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine, koja u Hrvatskoj djeluje na području prevencije i savjetovanja, ističe kako je porast pretilih osoba iznimno zabrinjavajući.

U Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a uz odrasle sve više je i pretilih među djecom. Uz stigmatizaciju u društvu, prekomjerna tjelesna težina nosi sa sobom i veliki zdravstveni rizik – kardiovaskularna, dijabetička te karcionomska oboljenja.

Nažalost, pretilost se i dalje percipira isključivo kao izbor pojedinca, odnosno odraz njegovog slabog karaktera iako je ona djelomično i genetski uvjetovana. Također, pretile osobe imaju dvostruku veću šansu razviti teži oblik koronavirusa, biti hospitalizirane te u konačnici spojene na respirator.

Na pandemiju pretilosti svakako utječu stil života, nezdrave prehrambene navike i manjak kretanja, a bez sveobuhvatne potpore javnosti i zdravstvenog sustava, pretile osobe će teško izaći iz začaranog kruga viška kilograma i neuspješnih dijeta.

Jednim od uspješnih rješenja za pretile osobe pokazala se barijatrijsko – metabolička kirurgija

Barijatrijska metoda je laparaskopska metoda smanjivanja veličine želuca, a namijenjena je pretilim osobama s indeksom tjelesne mase iznad 40. Ovim zahvatom pacijenti gube čak 40 posto svoje ukupne tjelesne težine u kratkom roku i s kratkim periodom oporavka. Samom zahvatu prethodi sveobuhvatna dijagnostika i detaljne informacije i upute kako se treba ponašati nakon zahvata.

Gubitak tjelesne težine popraćen je i poboljšanjem ukupne zdravstvene slike pa se tako kod 60 do 80 posto pacijenata javlja remisija dijabetesa tipa 2, a rizik od srčanog ili moždanog udara nakon operacije smanjuje se za 40 posto.

Petrinjac Krešo Štajcar prije nešto više od godinu dana podvrgnuo se zahvatu i skinuo 66 kilograma

“Nema tih novaca koje bih prihvatio da se vratim na staro. Ja danas brzo hodam 10 kilometara u komadu i mogu se aktivno baviti svojim hobijima poput lova. Imam veliku potporu obitelji i pridržavam se svih preporuka koje sam dobio nakon operacije. Moram priznati da sam nakon potresa dobio nekoliko kilograma, ali povratka na staro nema”, poručio je Štajcar i dodao da je tu nevjerojatnu transformaciju pratilo povećanje samopouzdanja, veća fizička sprema, ali i skidanje s lijekova za alergiju i tlak.

“U prošloj pandemijskoj 2020. godini uspjeli smo pomoći pedesetak pretilih osoba u Hrvatskoj koji su imali ozbiljno narušeno zdravlje, a koji su ovim postupkom smanjili prekomjernu težinu. Te osobe su danas aktivne, sve redom imaju bolju krvnu sliku, neki su prestali piti lijekove za tlak, a dirljiva je i priča je o djevojci koja je nakon zahvata uspjela i zatrudniti”, rekao je osječki kirurg Zdenko Boras, voditelj odjela za Barijatrijsku i minimalno invazivnu kirurgiju pri KBC Osijek. Svjetski dan debljine se obilježava 4. ožujka, a više doznajte na stranicama HZJZ-a.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - -