dan crvenih haljina 2020 - kd lisinski

Svečana završnica “Dana crvenih haljina” – modna revija s potpisom poznatih hrvatskih dizajnera

Svečana završnica zdravstveno – edukativne akcije “Dan crvenih haljina”, koja za cilj ima osvještavanje javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, održana je u petak, 7. veljače 2020. godine u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Središnje događanje bila je modna revija u kojoj je sudjelovalo osam hrabrih dama koje su preboljele moždani udar, a bile su odjevene u simbolične crvene kreacije poznatih hrvatskih dizajnera. Glavne zvijezde svečanosti prodefilirale su pozornicom Male dvorane Lisinskog, odjevene u crvene kreacije poznatih hrvatskih dizajnera. Publika ih je pozdravila ovacijama, a osim ovih dama, pljesak su dobili i sami autori kreacija Loreta Gudelj (Loré), Diana Viljevac, Kristina Burja (Krie Design), Zoran Aragović (Byte my stile), Đurđica Vorkapić (Hippy Garden), Snježana Mehun i Antun Tin Brišar (Duchess), Katarina Mamić i modni brend Varteks.


Predsjednica organizacijskog odbora akcije, prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić Huzjan, dr. med., pozdravila je okupljene te naglasila važnost ranog prepoznavanja simptoma bolesti: “Zahvaljujem svim našim damama koje su skupile hrabrost i podijelile svoje priče. Ovu akciju smo započeli jer je zamijećena razlika u ishodu moždanog udara kod žena i muškaraca, a cilj joj je bio podizanje svijesti o ranom prepoznavanju simptoma bolesti, promicanju zdravih životnih navika te načina na koje se zdravlje može očuvati.”

Obzirom na to da je moždani udar treći vodeći uzrok smrti u žena te prvi vodeći uzrok invaliditeta u oba spola, jasno je kako su nositeljice revije istinske zvijezde te simboli nade o mogućnosti preboljenja te teške bolesti. Ipak, poznato je da se sa zdravim stilom života bolest može suzbiti, što su okupljenima isticali i ostali govornici.

“Jako smo zadovoljni odazivom koji ova akcija ima u javnost te ćemo će nastaviti provoditi i u narednim godinama, kako bismo osvijestili građane da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim načinom života te liječenjem prisutnih čimbenika”, naglasio je doc. dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

U ime ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, okupljenima se obratio i izrazio podršku damama u crvenom izaslanik prim. Željko Plazonić, dr. med.: “Jako mi je drago da sam večeras ovdje s vama i mogu pružiti podršku ovome hvalevrijednom projektu i hrabrim damama. Ishodi moždanog udara, kao i koronarnih bolesti lošije su u žena, nego u muškaraca. Stoga se nadamo da ćemo osvještavanjem javnosti ipak doprijeti do njih te usaditi u svijest javnosti da je usvajanje zdravih životnih navika od ključnog značenja za prevenciju bolesti.”

Svečano obilježavanje vodio je Vedran Mlikota, a svojim glazbeno – scenskim nastupom događanje su dodatno uveličali i Aki Rahimovski, Berislav Blažević, Boris Svrtan te gudački kvartet Vortex String.

Zagrebačke fontane impozantnim svjetlosnim efektima dodatno su upriličile ovu plemenitu akciju, a podršku su pružili i brojni građani odjenuvši nešto crveno uz hashtag #nosicrveno na društvenim mrežama.

Organizatori Dana crvenih haljina su Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatsko neurološko društvo, a pokrovitelji ove hvalevrijedne akcije su Ured predsjednice RH, Ministarstvo zdravstva RH te gradonačelnik Grada Zagreba.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged