kampanja "samoća boli" - centar za edukaciju i savjetovanje sunce / 2021.

Samoća boli – pridužite se kampanji i pomozite ljudima starije životne dobi

Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce iz Zagreba pokrenuo je kampanju “Samoća boli” za uključivanje osoba starije životne dobi u online aktivnosti, radionice i edukacije koje su u vrijeme pandemije koronavirusa postale sve popularnije.

Kampanja je nastala u sklopu projekta “Seniorski aktivizam u zajednici uz inovativne usluge” koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Zagreb s ciljem razvoja i širenje mreže besplatnih socijalnih usluga koje pružaju udruge za osobe starije životne dobi koje su najrizičnija skupina, posebice u ovo vrijeme pandemije koronavirusa.

Osim fizičkog zdravlja ne trebamo zanemariti ni psiho-socijalno zdravlje naših seniora koje je izuzetno narušeno posebice kod osoba koje žive same ili su u domovima za starije osobe. Psihička bol, jednako boli kao i fizička bol, ako ne i više.

Cilj kampanja je potaknuti mlade osobe da uključe svoje bake, djedove, mame, tate, susjede u besplatne online aktivnosti koje nudi Centar Sunce i na taj način umanje njihovu samoću i izoliranost te potaknu njihovo uključivanje u lokalnu zajednicu.

U ponudi su razne aktivnosti i radionice

Poput učenja engleskog jezika, kreativna radionica, tečaja korištenja računala i pametnih telefona, Mala škola zdravlja, škola vježbanja, predavanja na temu Agronomija, Vrtlarenje, Fotografija te Pravni savjeti.

Tu su i aktivnosti putem telefona i mobilnih aplikaciju (Viber, Whatsapp, Skype ili putem pošte) poput Pismo putuje s kojom se povezuju korisnici s mlađim osobama diljem Hrvatske putem međusobnog slanja pisma s ciljem smanjenja usamljenosti u ovom razdoblju izolacije, a u ponudi je i individualno psiho-socijalno savjetovanje psihoterapeuta.

Za sve aktivnosti je potrebno bazično znanje na mobitelu ili kompjuteru, otvoriti svoj e-mail i pristupiti preko linka na aktivnost / edukaciju

Potičemo sve mlade da se priključe kampanji. Potrebna je samo dobra volja i 15-tak minuta vremena dnevno kako biste barem jednoj osobi starije životne dobi olakšali ove teške životne trenutke. Nakon što osoba izabere aktivnost u koju se želi uključiti, treba im pomoći otvoriti e-mail adresu i strpljivo pokazati na koji način se putem poslanog linka mogu uključiti u aktivnosti / radionice putem platforme Microsoft Teams u dogovoreno vrijeme.

Online aktivnosti kampanje Samoća boli trajat će od 1. veljače do 31. svibnja 2021. godine, a nakon tog datuma postoji mogućnost provedbe istih aktivnosti uživo ako to epidemiološke mjere dozvole ili pak nastavak Online putem, jer projekt traje sve do 31. prosinca 2023. godine.

Aktivirajte se i budite podrška barem jednoj starijoj osobi iz vaše sredine u ovo izazovno vrijeme

U vrijeme kada su mnoge osobe same i izolirane od svojih najmilijih i zajednice u kojoj žive. Brinite o njihovom fizičkom i psihičkom zdravlju i potaknite ih na nove stvari.

Za prijave i sve informacije možete posjetiti mrežne stranice Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce na adresi ti-si-sunce.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -