plava točka - unicef I rat u ukrajini I 2022.

Rat u Ukrajini u manje od mjesec dana raselio više od 1,5 milijuna djece

Rat u Ukrajini, točnije, ruska agresija na tu zemlju, primorala je svako drugo dijete da napusti svoj dom. Većina djece je s obiteljima izbjegla u obližnje zemlje kao što su Poljska, Mađarska, Slovačka, Moldavija i Rumunjska. Djeca koja stižu u te zemlje suočavaju se s velikim rizicima. To su odvajanje od obitelji, nasilje, seksualno iskorištavanje i trgovanje ljudima. Zbog toga je neophodno osigurati njihovu zaštitu kao i pristup uslugama.


UNICEF je pokrenuo program humanitarne pomoći i podrške s ciljem prikupljanja sredstava koja su potrebna za osiguravanje pristupa osnovnim uslugama, uključujući vodu, hitne potrepštine, zdravstvenu skrb i psihosocijalnu podršku za djecu i njihove obitelji u Ukrajini i susjednim zemljama. Ured UNICEF-a za Hrvatsku podržao je globalni apel i pozvao građane da pomognu djeci Ukrajine donacijama. Tako je dosad prikupljeno preko tri milijuna kuna. Sva sredstva prikupljena putem ovog programa UNICEF će upotrijebiti za pružanje podrške i pomoći djeci u Ukrajini, susjednim zemljama, ali i u Hrvatskoj.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku stavio se na raspolaganje Ravnateljstvu civilne zaštite

I to kako bi u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama, nadležnim ministarstvima, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva pružao pomoć i podršku djeci i obiteljima iz Ukrajine. UNICEF u Hrvatskoj spreman je pružiti psihosocijalnu i druge pomoći djeci odvojenoj od roditelja i njihovim trenutačnim skrbnicima. Također, pomoći će pri jačanju kompetencija u školama koje su primile ukrajinske učenice i učenike.

Jačanje socio-emocionalnih kompetencija pokazalo se vrlo uspješnim u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa koji su pogodili to područje krajem 2020. godine. Uz to, ured UNICEF-a za Hrvatsku raspolaže vrijednom ekspertizom kad su u pitanju krizne situacije. Tako je u Poljsku i Rumunjsku uputio vlastite stručnjake, kako bi pomogli pri najvećoj migrantskoj krizi u novijoj povijesti.

Rat u Ukrajini je pojačao UNICEF-ove humanitarne pošiljke

Zahvaljujući podršci donatora, UNICEF je do četvrtka, 17. ožujka 2022. godine dostavio 85 kamiona pomoći. Oni su sadržavali 858 tona potrepština za krizne situacije, kako bi se pružila podrška djeci i njihovim obiteljima u Ukrajini i susjednim zemljama. U Ukrajinu je poslano 78 kamiona sa 780 tona pomoći dok je u susjedne zemlje poslano sedam kamiona pomoći. Teret u kamionima sadrži medicinske potrepštine, lijekove, higijenske potrepštine, materijale za igru i obrazovanje u kriznim situacijama za djecu i mlade, kao i deke i toplu zimsku odjeću i obuću za djecu.

Tri su kamiona pomoći poslana u Poljsku, gdje će potrepštine biti iskorištene u okviru organiziranja lokacija Plave točke putem kojih se organizira nužna pomoć djeci i obiteljima. Prva pošiljka UNICEF-ovih humanitarnih zaliha u Ukrajinu je stigla 5. ožujka te je zaprimljena u Lavovu. A primjerice, u Moldaviju je na granični prijelaz Palanca već 26. veljače isporučeno četiri tone osnovnih higijenskih potrepština i pelena te su dostavljene i stotine igračaka na punktove za prihvat izbjeglica.

Više o UNICEF-ovim lokacijama “Plave točke”

Kako bi se pomoglo djeci i obiteljima na putu iz Ukrajine u Moldaviju, Poljsku, Rumunjsku, Bjelorusiju, Mađarsku i Slovačku, UNICEF postavlja Plave točke. To su lokacije organizirane duž ruta kretanja stanovništva. U okviru njih, roditelji i skrbnici mogu dobiti važne informacije te im se pruža podrška. A za djecu je osiguran prostor za odmor i igru koja im je prijeko potrebna u traumatičnim trenucima napuštanja obitelji, prijatelja i svega što im je poznato.

UNICEF je dosad uspostavio pet takvih lokacija – Plavih točki – u Moldaviji i Rumunjskoj. One se organiziraju se u suradnji s nacionalnim i lokalnim vlastima te UNHCR-om i drugim partnerima na odabranim strateškim mjestima. Jedna Plava točka ima kapacitet dnevno osigurati podršku za tri do pet tisuća ljudi. UNICEF planira uspostaviti sveukupno 26 lokacija u zemljama u koje svakodnevno pristižu obitelji izbjegle iz Ukrajine.

“Humanitarne potrebe u Ukrajini velike su i rastu iz dana u dan. Djeca Ukrajine hitno trebaju našu pomoć. Zahvaljujem svima koji su se dosad uključili i donirali sredstva koja su premašila tri milijuna kuna. Koristim priliku da pozovem sve hrvatske građane i tvrtke da ne zaborave djecu Ukrajine te da im nastave pomagati svojim donacijama”, rekla je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Kako pomoći djeci Ukrajine doznajte na mrežnim stranicama UNICEF-a na adresi unicef.hr/ukrajina.

Tagged