dom zdravlja zagreb zapad črnomerec - prilaz baruna filipovića - veljača 2015.

Patronažne sestre diljem Hrvatske pomažu kod poslijeporođajne depresije

Završen je projekt Doma Zdravlja Zagreb Zapad koji je usmjeren na edukaciju koju prolaze patronažne sestre koje najčešće primjećuju i interveniraju kod rodilja s poslijeporodnom depresijom.

Poremećaji raspoloženja posebno se ističu kao problem suvremenog društva (postotak neliječenih pacijenata veći je od 50%), a u toj skupini ističe se poslijeporodna depresija kao poremećaj kod kojeg liječenje izostaje u otprilike 80% slučajeva. Ispoljava se kod otprilike 10% rodilja i teško opterećuje pacijenticu i njezinu obitelj.

Temeljnim razlozima zbog kojih žene ne traže liječničku pomoć smatraju se slaba dostupnost usluga na području primarne zdravstvene zaštite, stigmatizacija koja prati duševne poremećaje i specifični životni uvjeti u obitelji s novorođenim djetetom.

Zbog toga je Dom zdravlja Zagreb Zapad započeo projekt edukacije patronažnih sestara te je u sklopu svojeg dispanzera, Centra za mentalno zdravlje u zajednici, 10 godina razvijao postupke povećanja kompetencija patronažnih sestara. Naime, patronažne sestre često su prve stručne osobe koje mogu obratiti pozornost na duševno stanje rodilje, promovirati pravovremeno traženje pomoći te djelovati na smanjenje stigmatizacije. Tijekom razvoja modela postignuto je statistički značajno povećanje broja pacijentica koje su liječničku pomoć zatražile nakon savjetovanja s patronažnom sestrom.

Projekt se proširio i na druge krajeve Hrvatske – u suradnji s partnerskim ustanovama: Domom zdravlja Korčula, Domom zdravlja Krapinsko – zagorske županije i Domom zdravlja Vukovar. Primjena dodatnih IT vještina pokazala se sjajnom dodatnom vještinom, jer bez ovog segmenta vjerojatno se ne bi, u sadašnjoj situaciji, mogli ispuniti ciljevi projekta.

Više informacija o Domu zdravlja Zagreb Zapad doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi dzz-zapad.hr.

Opći cilj Projekta bio je povećanje kompetencija zdravstvenih djelatnika, prvenstveno patronažnih sestara

To se napravilo radi povećanja broja rodilja s poslijeporodnom depresijom koje traže liječničku pomoć, prevencije razvoja duševnih smetnji ostalih članova obitelji i smanjenja stigmatizacije.

Vrijednost Projekta je 805.822,70 kuna i u potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Korisnik Projekta je Dom zdravlja Zagreb Zapad, Centar za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici.

Sažetak rezultata projekta jest:

  • Održan Tečaj 1. kategorije (prema klasifikaciji Hrvatske komore medicinskih sestara) za patronažne sestre koje postaju edukatorice edukatora (16 sestara u 4 partnerske ustanove; pripremljen edukacijski priručnik, održan tečaj, pisani, usmeni i praktični ispit);
  • Održano 36 webinara na kojima su edukatorice prenosile svoja znanja drugim patronažnim sestrama i zdravstvenim djelatnicima;
  • Tiskano i podijeljeno 1.000 letaka za patronažne sestre na cijelom području Republike Hrvatske; 15.000 letaka za rodilje na cijelom području Republike Hrvatske, te dodatnih 1.000 letaka na na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne rodilje;

Što je postporođajna depresija?

Danas se zna da čak jedna od sedam žena nakon poroda ne proživljava vrijeme s tek rođenim djetetom sretno i ispunjeno. Postporođajnu depresiju karakteriziraju stanja ekstremne tuge, ravnodušnosti i anksioznosti, a sa sobom nosi rizike opasne za dijete isto koliko i za majku. Djetetu majčina depresija u budućnosti može uzrokovati kognitivne, emocionalne i interpersonalne probleme.

Postporođajna depresija psihički je poremećaj definiran još 1994. godine, iako je već dva tisućljeća unatrag primijećena poveznica između postpartalnog razdoblja i promjene raspoloženja novopečenih majki. Zbog velikih promjena hormonskog statusa, tijekom prva četiri tjedna nakon poroda žene su najosjetljivije na mogući razvoj depresije. Smatra se da razvoj PPD ne mora biti ograničen samo na to razdoblje, psihosocijalni čimbenici mogu uzrokovati pojavu depresije i šest mjeseci nakon poroda.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -