tekući sapun "dodir prirode" - udruga slijepih zagreb 2020

Otvoren pogon za proizvodnju sapuna “Dodir prirode” kojeg proizvode slijepe i slabovidne osobe

Uz prisustvo državnog tajnika Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Dragana Jelića, izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i zamjenice pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Marinke Bakula – Anđelić te predstavnika donatora u Zagrebu, 29. rujna 2020. godine, otvoren je pogon za proizvodnju tekućih sapuna “Dodir prirode”, a sapun proizvode slijepe i slabovidne osobe kroz tvrtku “Sfera Visia” Udruge slijepih Zagreb. Ovaj projekt socijalnog poduzetništva uz sada zaposlene tri osobe planira zapošljavanje još tri slijepe i slabovidne osobe u prvom kvartalu iduće godine, a o prodaji tekućih sapuna ovisi i daljnje zapošljavanje.

Sapun Dodir prirode proizvodi se od 100% prirodnih sastojaka prema recepturi voditeljice proizvodnje Barbare Šajinović koja je povodom početka proizvodnje izjavila: “Ovo je sapun kao što je nekad bio, kad se sapun još kuhao u svakom domaćinstvu. Izrađen je od svježih jestivih biljnih ulja i kalijeve lužine, obogaćen prirodnim eteričnim uljima koja mu daju postojan, ugodan miris i njeguju kožu. To je jedini pravi tekući sapun bez sintetskih kemikalija na našem tržištu.”

Projektu Udruge slijepih Zagreb od prvog dana potporu pruža Grad Zagreb, ali mu se priključio i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Financijski su potporu pružili Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) u iznosu od 30.000 EUR za dio opreme te Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 20.000 EUR.

Glavna sirovina za izradu sapuna je Zvijezda suncokretovo ulje koje je već godinama brend broj 1 po izboru potrošača u sklopu istraživanja IpsosPuls. Zvijezda, prva hrvatska tvornica ulja, Udruzi je donirala sirovinu potrebnu za godišnju proizvodnju sapuna.

“Izuzetno nam je drago što sa svojim ključnim proizvodom, Zvijezda suncokretovim uljem, možemo dati podršku društvenom poduzetništvu i zajedno s Udrugom slijepih Zagreb dodatno sudjelovati u stvaranju novih prilika za osobe s invaliditetom”, rekao je Tihomir Adam, direktor društva Zvijezda plus.

Povodom otvaranja proizvodnje, Goran Denis Tomašković, izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb, najavio je kako će poduzeće iduće godine zaposliti još tri osobe te rekao: “Od danas su uz krute sapune u ponudi našeg poduzeća i tekući sapuni Dodir prirode, a sapuni su dostupni u pakiranju od 300 i 500 ml te 1 i 5 l. Osim što je riječ o proizvodu od prirodnih sastojaka, kupnjom naših sapuna tvrtke, ustanove i organizacije mogu anulirati penale koje sada plaćaju jer ne zapošljavaju dovoljan broj osoba s invaliditetom.”

Početak proizvodnje tekućeg sapuna nadogradnja je projekta “Sapuni s točkicama”

Projekt Sapuni s točkicama i agencija Apriori World na čelu s Danijelom Koletićem koji projekt i Udrugu slijepih Zagreb već punih pet godina podupiru pro bono ovog je mjeseca nagrađen prestižnim svjetskim priznanjem World Golden Contribution Awards koje dodjeljuju Ujedinjenih narodi i međunarodna asocijacija za odnose s javnošću IPRA.
Projekt osim svoje inovativnosti zadovoljava i 10. cilj održivog razvoja Ujedinjenih naroda – smanjenje nejednakosti.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - -

1 thought on “Otvoren pogon za proizvodnju sapuna “Dodir prirode” kojeg proizvode slijepe i slabovidne osobe

Comments are closed.