tribina "pozitivni učinci pletenja i kukičanja na pojedinca i zajednicu" / kic 2019

Održana javna tribina “Pozitivni učinci pletenja i kukičanja na pojedinca i zajednicu”

Pletenje i kukičanje mogu imati terapeutske učinke za pojedinca, ujediniti zajednicu, pomoći pri nošenju sa stresom, depresijom pa i kod borbe s multiplom sklerozom te pri oporavku od moždanog udara, zaključci su javne tribine “Pozitivni učinci pletenja i kukičanja na pojedinca i zajednicu” održane u zagrebačkom KIC-u u sklopu humanitarne kampanje “Upletimo se”. Kampanjom, koja traje već mjesec dana, a trajat će sve do 7. prosinca 2019. godine, nastoji se pomoći zagrebačkim beskućnicima da lakše prežive ovu zimu pletenjem vunenih kvadrata koji će se spojiti u deke i donirati toj ranjivoj skupini. Na posljednji dan akcije, dio vunenih kvadrata postat će njenim simbolom u obliku velikog božićnog drvca ljubavi i zajedništva, izloženom na Adventu u Zagrebu.


“Pletenje i kukičanje vještine su koje je relativno jednostavno usvojiti, a pokazalo se kako imaju niz pozitivnih učinaka na pojedinca koji ih prakticira. U terapeutskom pristupu te se dvije tehnike kombiniraju sa znanjem o pojačavanju njihovih pozitivnih učinaka pa tako podižu raspoloženje, opuštaju, utječu na kognitivne funkcije, potiču kreativnost, razvijaju osjećaj pripadnosti, a otvaraju i srca što vidimo po broju vunenih kvadratića pristiglih na našu adresu, koji će postati deke za zagrebačke beskućnike”, na početku tribine objasnila je Sandra Kerovec, voditeljica projekta Štrikeraj cafe koji okuplja zaljubljenike u pletenje, kao i osobe s intelektualnim teškoćama.

“Kada govorimo o pletenju i kukičanju, najvažnija je činjenica da radimo s rukama jer su one organ kojim komuniciramo sa svijetom. Ruke su produžetak mozga, a aktivnosti popout pletenja aktiviraju njegove velike dijelove, održavaju ga mlađim, svježim i aktivnijim što je posebno važno za osobe starije životne dobi. Također, važno je istaknuti da se osobe koje imaju usvojenu vještinu poput pletenja ili kukičanja, puno brže oporavljaju od moždanog udara jer im mozak pamti takve pokrete”, osvrnuo se doc. dr. sc. Goran Sedmak, pročelnik Odsjeka za razvojnu neuroznanost Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

“Aktivnosti poput pletenja i kukičaja poboljšavaju kognitivni razvoj odraslih, ali i djece. Rad rukama je neopisivo važan u ranoj dobi i pomaže djeci da vrate pouzdanje u vlastite sposobnosti nakon nekih životnih trauma ili u slučaju invaliditeta. U istraživanju koje sam provela, oko 95% svih ispitanika, učenika, roditelja i razrednika, bili su za uvođenje izbornog predmeta u kojima bi se radilo rukama”, objasnila je Karolina Doutlik, doktorandica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Maša Žarnić, edukatorica i praktičarka ekspresivne art terapije progovorila je o konceptu mindfulness u pletenju koji opisuje prirodnu usredotočenost na rad i omogućuje isključivanje iz briga svakodnevice, dok je Ivona Martinčić, dizajnerica i autorica vunenih grafita Voona objasnila svoj put u ovu neobičnu vrstu umjetnosti koja se može uočiti na fasadama diljem grada Zagreba. Ivana Milković, članica Udruge Knit-a-square Croatia naglasila je humanitarni aspekt pletenja koji okuplja ljude u zajednicu te ih motivira da svoje vrijeme odvoje za pomoć potpunim strancima.

Na javnoj tribini građanima su prikazana su video-obraćanja dvoje svjetski poznatih zagovaratelja korištenja pletenja i kukičanja u terapeutske svrhe koji surađuju s Udrugom OZANA, autorice i fizioterapeutkinje Betsan Corkhill te dr. Alberta Coste, onkologa i osnivača talijanske udruge pletenja GomitoloRosa. Posjetitelji su također imali priliku vidjeti video svjedočanstvo Ivana Tomića, člana Udruge OZANA oboljelog o multiple skleroze koji je putem radionica i zajednice u njihovom Štrikeraj cafeu pronašao snagu za borbu s tom bolešću.

Štrikeraj cafe i Udruga OZANA humanitarnu akciju Upletimo se pokrenuli su iz želje njihovih korisnika, osoba s intelektualnim teškoćama i djeca s teškoćama u razvoju, da barem jednom godišnje pomažu nekome drugome. Akciji su se dosad pridružili brojni pojedinci Hrvatske i inozemstva, kao i veslač i zlatni olimpijac Valent Sinković.

Građani se u akciju mogu uplesti svaki radni dan od 14 do 20 sati u Štrikeraj cafeu (Vukovarska 235, Zagreb), dok oni iskusni s iglama za pletenje kvadratiće 20 cm x 20 cm mogu i donijeti na istu adresu ili poslati poštom.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged