obrtnička komora zagreb - humanitarna akcija za čučerje - 2020

Obrtnička komora Zagreb krenula u pomoć oštećenima i stradalima u potresu

Dva jaka potresa pogodila su Zagreb 22. ožujka 2020. godine s epicentrima u sjeveroistočnom dijelu Grada Zagreba te izazvala značajnu materijalnu štetu s kojom su nažalost povezane i ljudske žrtve. Prema posljednjim informacijama i procjenama Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, u potresu je oštećeno više od 26.000 građevina. Odmah nakon potresa, u dogovoru sa Gradom Zagrebom i njegovim Stožerom civilne zaštite, Obrtnička komora Zagreb (OKZ) na sebe je preuzela brigu oko logistike i organizacije timova koji pomažu stradalima. Radi se o timovima noćne smjene Hitne pomoći, Civilne zaštite Grada Zagreba te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čiju logistiku vode djelatnici OKZ-a dokle god bude za tim potrebe tj. do potpune sanacije šteta i povratka u normalan život.


U 50 timova koji obilaze stambene i građevinske zgrade i kuće nalazi se preko 200 statičara, inženjera građevinarstva, građevinskih stručnjaka te volontera – naših obrtnika koji pomažu u procjenama stanja građevina. S obzirom da je veliki broj stambenih objekata teško oštećen, u većini je onemogućen normalni boravak. Trenutni vremenski uvjeti ne idu na ruku cjelokupnoj situaciji pa je svima zajedno cilj obaviti veliki dio posla što prije. To je jedan od razloga što su naši obrtnici priskočili u svesrdnu pomoć za svoj grad kako bi pomogli jedni drugima, našim susjedima i sugrađanima u ovoj iznimnoj i teškoj situaciji.

Potres je uništio mnogobrojne stambene jedinice građana Zagreba, ali i poslovne jedinice zagrebačkih obrtnika te su mnogi bili primorani napustiti svoj dom i svoje poslovne prostore jer nisu sigurni za boravak u njima. S obzirom na razmjere šteta, Obrtnička komora Zagreb odmah je reagirala i donijela Odluku o doniranju sredstava na poseban račun za pomoć pogođenima potresom.

Donacijom pomažemo svojim sugrađanima, ali i obrtnicima koji su u ovom potresu teško materijalno nastradali. Ponosni smo što smo među prvima mogli uskočiti Zagrebu kada mu je najpotrebnije, kao što je i Zagreb puno puta pružio ruku nama obrtnicima kada je to nama trebalo”, rekao je predsjednik OKZ-a Mirza Šabić. Sredstva u iznosu od 50.000 kuna donirana su na zajednički račun Grada Zagreba za pomoć saniranja posljedica potresa.

Humanitarna akcija pomoći stanovnicima Čučerja

Obrtnička komora Zagreb je zajedno sa Udruženjem obrtnika grada Zagreba, Udruženjem obrtnika Zelina te Udruženjem obrtnika Ivanić Grad prikupila osnovne prehrambene i higijenske potrepštine za ugrožene sugrađane u Čučerju koji su stradali u potresu.

Humanitarnoj akciji su se odazvale i tvrtke Violeta d.o.o. sa higijenskim potrepštinama, EURO-MILK d.o.o. sa mliječnim proizvodima, Gotes d.o.o. sa tjesteninom te Kraljevski kolači by Pekarna Kralj sa pekarskim proizvodima, kojima se prikupilo više od 300 kilograma hrane i nekoliko kombija raznih artikala koje su danas predsjednik OKZ-a Mirza Šabić sa predsjednikom Udruženja Antunom Trojnarom i potpredsjednikom Udruženja Ivicom Zanettijem dostavili potrebitima u Čučerju.

Obrtnici u tekstilnoj djelatnosti prikupili su i tekstilne potrepštine za osobe koje su ostale bez svoje imovine, a hranom se opskrbljuju i timovi noćnih smjena Hitne pomoći, HZJZ-a i Stožera Civilne zaštite.

“Zahvaljujemo svima koji su se uključili u ove humanitarne akcije, od naših obrtnika do svih tvrtki koje pomažu u ovim teškim vremenima. Pozivamo sve koji mogu izdvojiti svoje vrijeme, rad ili proizvode da pomognu našim sugrađanima kako bi se što prije vratili u normalan život”, rekao je predsjednik Udruženja Antun Trojnar.

Tijekom proteklog vikenda, u akciji OKZ-a i INA-e, dopremljen je i kontejner najpotrebitijim obiteljima u Čučerju kojima su kuće srušene u potresu te su ostali bez sigurnog rješenja za stanovanje.

Obrtnicima je poznato kako je važno primiti pomoć u trenutku kada je najpotrebnija, stoga se nastoje odazvati gdje god je pomoć potrebna.

Nastavno na izvanredne okolnosti u Republici Hrvatskoj uzrokovane širenjem koronavirusa te uslijed poteškoća u opskrbi medicinskom opremom, dezinfekcijskim sredstvima i drugim potrebitim materijalom, Komora je putem svih svojih kanala pozvala obrtnike i poduzetnike koji su u mogućnosti proizvesti i/ili dobaviti opremu i materijal za potrebe Nacionalnog stožera civilne zaštite da se uključe i pomognu.

Obrtnička komora Zagreb nastavit će sa potporom i pomoći svima kojima je to potrebno kako bi zajednički obnovili Grad.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged