svjetski dan parkinsonove bolesti / cvjetni trg, zagreb, 2019

Obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti – analiza gena pomoći će boljem liječenju te opake bolesti

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježen je 11. travnja 2019. godine na zagrebačkom Cvjetnom trgu pod sloganom Upoznaj svoj Parkinson kako bi se javnosti skrenula pozornost na važnost genetskog istraživanja ove progresivne neurodegenerativne bolesti u Hrvatskoj.

“Genetsko istraživanje značajno je kako bismo u populaciji identificirali prisutne genomske faktore koji dovode do Parkinsonove bolesti i sukladno tome terapijsko liječenje prilagodili bolesniku. Očekuje se kako će se kod nekih oblika bolesti supstitucijskom terapijom enzima ili proteina doprinijeti boljem liječenju”, rekla je dr. sc. Vladimira Vuletić, predsjednica udruge Parkinson i mi i predstojnica Klinike za neurologiju KBC Rijeka.

Nastojanja i aktivnosti udruge Parkinson i mi u ime zagrebačkog gradonačelnika podržala je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika za zdravstvo Grada Zagreba: “Pozdravljamo aktivnosti koje doprinose općoj svijesti u borbi protiv Parkinsonove bolesti. Naročito iskorake i inovativne metode koje će dovesti do ranijeg dijagnosticiranja i zaustavljanja progresije ove bolesti kao što je projekt istraživanja genetskog materijala Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj. Boljem tretmanu oboljelih sigurno će doprinijeti i uređaj MagStim za repetativnu transkranijalnu magnetsku stimulaciju (rTMS), koji je nabavio Grad Zagreb za potrebe liječenja psihičkih i neuroloških bolesti, rehabilitacije bolesnika te raznih bolnih sindroma. Riječ je o modernoj terapiji koja se primjenjuje između ostalog i za Parkinsonovu bolest.”

Uz tradicionalnu podjelu tulipana, na manifestaciji su promovirane i aktivnosti koje pridonose boljem mentalno – motoričkom stanju oboljelih, kao što su igranje ping – ponga, plesanje i art terapija. U suradnji s Akademijom likovinih umjetnosti u Zagrebu po prvi put je i organizirana mini-radionica iz kiparstva.

“Posebna nam je čast što smo dobili priliku preko umjetnosti oboljelima od Parkinsonove bolesti pomoći da se oslobode stresa i na kreativan način jačaju svoju motoriku”, rekao je izv. prof. art. Alen Novoselec.

O važnosti pravilne prehrane kod Parkinsonove bolesti oboljele su savjetovali studenti Sekcije za pravilnu prehranu Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon programa na Cvjetnom trgu u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održana je informativno – edukativna tribina na kojoj su stručnjaci različitih specijalizacija govorili o različitim aspektima Parkinsonove bolesti i inovativnim metodama liječenja, kao što je dubinska stimulacija mozga, o kojoj je govorio neurokirurg dr. sc. Darko Chudy.

O obilježavanju Svjetskog dana Parkinsonove bolesti

Obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti organizirala je udruga Parkinson i mi uz pokroviteljstva Ureda predsjednice RH, Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba te dugogodišnje partnere – Hrvatski stolnoteniski savez i Plesni centar Fredi.

Podršku manifestaciji dali su i Ines Strenja Linić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, britanski veleposlanik Andrew Dalgleish i slavni hravtski stolnotenisač Zoran Primorac.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -