gibonni - ne odustajem - 2022. - podrška ženama s metastatskim rakom dojke / foto: borna hržina

Novom obradom pjesme “Ne odustajem” pružena podrška ženama s metastatskim rakom dojke

Povodom početka kampanje “Ne odustajem” posvećenoj ženama s metastatskim rakom dojke predstavljena je obrada popularne istoimene Gibonnijeve pjesme. U njoj sudjeluju mlade hrvatske pjevačice koje su na ovaj način pružile podršku kampanji i oboljelim ženama. Uz pjevačice, u spotu također sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke, članice Udruge NISMO SAME.


Svečanom predstavljanju prisustvovale su pjevačice Eni Jurišić, Nika Turković, Antonela Đinđić i Mia Dimšić. One sudjeluju u novoj obradi koja je u aranžmanu Nikše Bratoša, a tu u i članice Udruge NISMO SAME te oboljele žene, sudionice spota i liječnici.

Kampanja “Ne odustajem” je posvećena neustrašivim ženama

“Za mene je privilegij biti dio ove kampanje i velika čast stajati uz ove žene, te koliko je moguće biti im pri ruci. Naglašavam hrabre žene, a ne neustrašive. Jer neustrašivi su oni koji se ne straše, a hrabri su oni koji usprkos strahu i rizicima svejedno ne napuštaju prvu crtu, i ne odustaju. Da sam s vama, da mogu, sad bih se ustao i zapljeskao ovim hrabrim ženama. Dopustite nam da učimo od vas”, rekao je glazbenik Gibonni.

U Hrvatskoj svake godine skoro tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke. Samo je u 2020. godini od raka dojke ukupno oboljelo 2894 žena. Od njih je, sukladno pojavnosti, oko 30 posto s metastatskim stadijem bolesti. Upravo je njima posvećena kampanja Ne odustajem, prva ovakva kampanja u Hrvatskoj koja se bavi metastatskim rakom dojke. Pokrenuta je u suradnji s Udrugom NISMO SAME, uz podršku udruga Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna. A danas je prerasla u inicijativu sustavne pomoći ženama s metastatskim rakom dojke.

“Izuzetno sam počašćena biti dio tako važne kampanje, posebice jer sam u ovoj godini baš puno pričala o toj temi. U mojoj obitelji je ta zloćudna bolest ostavila traga pa mi je promicanje takvih vrijednosti zbilja primarno. Također, uz ovakvu ekipu glazbenika kojima se divim, uživala sam u iskustvu i jako sam polaskana što stojim uz njih na ovom projektu”, rekla je pjevačica Nika Turković.

Trenutak kada žena dobije dijagnozu metastatskog raka dojke jedan je od najtežih u njenom životu

U tom se trenutku sve mijenja. Ona tada želi postaviti tisuću pitanja svome liječniku, ali ne postavlja nijedno jer je u šoku. Upravo radi toga ova inicijativa ima za cilj educirati i informirati žene s metastatskim rakom dojke te ih osnažiti i ohrabriti da razgovaraju sa svojim liječnicima o izboru terapije. Ali i o eventualnim nuspojavama, ishodima liječenja i kvaliteti života.

Jer upravo zahvaljujući novim, suvremenim terapijama pacijentice mogu dugo i kvalitetno živjeti. U posljednjih 20 godina vrijeme preživljenja s metastatskim rakom dojke znatno se produžilo zahvaljujući napretku medicine. Prostora za napredak još uvijek ima, upravo u području boljeg praćenja ishoda liječenja.

“Liječenje uznapredovalog raka dojke može se opisati kao zahtjevna utrka u kojoj nema odmora niti predviđanja koliko će trajati. Stoga je izuzetno važno primijeniti multidisciplinarni pristup koji uključuje optimalno korištenje svih modaliteta liječenja, praćenje ishoda liječenja, psihološku pomoć, dobru suradnju s liječnicima obiteljske medicine i podršku obitelji”, reklja je Ana Tečić Vuger, liječnica s Odjela za liječenje raka dojke Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice.

Važnu ulogu u borbi s ovom bolešću ima i opća razina osviještenosti

“Zaista smo ponosni na ovu kampanju koju provodimo već drugu godinu zaredom. Osobito nam je drago što su važnost inicijative prepoznale i osobe iz hrvatskog javnog života, te nam pružile veliku podršku. Naša inicijativa prvenstveno ima za cilj osnaživanje žena u njihovoj borbi s metastatskim rakom dojke te su upravo one najveća vrijednost ove kampanje čije su ispovijesti nadahnuće i pokretač da nikada ne odustaju”, rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge NISMO SAME.

Osim žena s metastatskim rakom dojke, inicijativa okuplja i njihove bližnje kojima se želi poslati poruka nade i podrške u trenutku kada su svi zajedno suočeni s činjenicom da je došlo do napredovanja bolesti. Priče pacijentica, ali i stručna predavanja liječnika te savjeti kako se nositi s dijagnozom, nuspojavama liječenja, kao i savjeti kako biti podrška i ostale važne informacije o metastatskom raku dojke mogu se pronaći na službenoj mrežnoj stranici neodustajem.hr.

Video: Gibonni – Ne odustajem

Tagged