migrena nije bol nego bolest

Nacionalna kampanja “Pričajmo o migreni” – migrena nije bol nego bolest

Udruga Migrena Hrvatska pokrenula je nacionalnu kampanju “Pričajmo o migreni”, u sklopu koje je lansirana i migrena.hr – prva hrvatska sveobuhvatna online platforma posvećena toj bolesti. Hrvatska je tako dobila prvu udrugu posvećenu migreni, neurološkoj bolesti koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu. Zbog uvriježenog mišljenja da se radi samo o jakoj glavobolji, udruga Migrena Hrvatska provodi nacionalnu kampanju “Pričajmo o migreni”, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o migrenskim poremećajima. U sklopu kampanje pokrenuta je i internetska stranica migrena.hr, a posebnost te online platforme su besplatni i iznimno korisni alati, poput procjene utjecaja migrene na svakodnevni život, vodiča za razgovor s liječnikom ili aplikacije “Migraine Buddy”, koja pomaže korisnicima da zabilježe i prepoznaju okidače, simptome, učestalost i trajanje te intenzitet bola i lokaciju svojih migrena.

“Kampanja Pričajmo o migreni pokrenuta je kako bi oboljelima omogućila da se čuje i njihov glas te im pomogla da podijele svoje priče i pokažu kakav utjecaj migrena ima na njihove živote. Sretni smo što smo već u prvom tjednu aktivnosti na društvenim mrežama udruge zabilježili izvrsne rezultate i primili mnogobrojne poruke osoba kojima je migrena sastavni dio života. To je potvrda da je ova kampanja bila prijeko potrebna i da je vrijeme da jasno kažemo da migrena nije samo bol nego i bolest”, smatra Krunčica Rakić, predsjednica udruge Migrena Hrvatska.

Također, pozvala je sve oboljele i one koji sumnjaju na bolest da se uključe u rad udruge te podijele svoja iskustva putem službenih kontakata udruge ili putem ključne riječi #pricajmoomigreni.

Destigmatizacija bolesti

Pokretanje udruge i kampanje pozdravila je i prof. prim. dr. sc. Darija Mahović Lakušić, dr. med., spec. neurologije iz Klinike za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb.

“Iznimno je važno informiranje javnosti o tome što je uopće migrena. Potrebno je educirati o simptomima bolesti kako bi što više osoba koje žive s migrenskim poremećajima odlučilo potražiti liječničku pomoć i kako bi se postavila brža dijagnoza te, naposljetku, pružila najbolja moguća terapija i olakšao svakodnevni život”, rekla je dr. Mahović Lakušić.

Udruga će uz pomoć društvenih mreža i online platforme migrena.hr približiti tu bolest široj javnosti, trajno raditi na destigmatizaciji oboljelih te nuditi alate i resurse koji će olakšati razgovor o migreni s liječnicima, prijateljima, obitelji i kolegama – jer su skrb i potpora moguće tek uz istinsko razumijevanje osoba koje žive s migrenom.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged