međunarodni dan bijelog štapa - 2021. - vojin perić

Međunarodni dan bijelog štapa 2021 uz poruku “Ako ne vidimo, nismo nevidljivi”

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada. Tom prigodom Hrvatski savez slijepih ga ove godine obilježava porukom “Ako ne vidimo, nismo nevidljivi” s kojom želi upozoriti javnost na veću potrebu uključenosti slijepih osoba u društvo. A to uključivanje u društvo najbolje se vidi u urbanim sredinama po broju i prohodnosti taktilnih traka – staza vodilja koje omogućavaju lakše kretanje slijepim i slabovidnim osobama.

Na taj dan se simbolično ispred Hrvatskog saveza slijepih u Draškovićevoj ulici održala i prigodna “gerilska akcija”. Postavljene su prepreke na taktilne staze s porukom “Ako ne vidimo, nismo nevidljivi” koja stavlja naglasak na važnost slobodnog kretanja slijepih i slabovidnih osoba kojima su osnovni preduvjeti za sigurno kretanje bijeli štap te kretanje po taktilnim trakama – stazama vodiljama.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti šire javnosti o važnosti kretanja slijepih osoba. A to je osnovni preduvjet za ravnopravno sudjelovanje u svim svakodnevnim aktivnostima, kao i za uključivanje u život zajednice. U Hrvatskoj se Međunarodni dan bijelog štapa obilježava od 15. listopada 1996. godine. Taj dan se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih. A tim danom se i najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježio se press konferencijom u kazalištu Vidra

“Ja se ne bojim svoje sljepoće, ali me plaši vaša. Od 1996. godine pridružili smo se demokracijama koje su progledale. Danas kao slogan kažemo Ako ne vidimo, nismo nevidljivi, ali moram vam reći da za mnoge jesmo. Moramo omogućiti videćeg pratitelja, osobnog asistenta i inkluzivni dodatak svakome kome je potrebno, kako bi se pokrili životni troškovi koje uzrokuje sljepoća”, rekao je Vojin Perić.

Porukom Ako ne vidimo, nismo nevidljivi javnosti se želi približiti činjenica da slijepe i slabovidne osobe imaju kapacitete i mogućnosti za slobodno kretanje prometnicama samo kada su njihove staze slobodne za prolaz. Mora se osvijestiti činjenica da svaki pojedinac može pridonijeti lakšem kretanju svojih sugrađana. Više doznajte na mrežnim stranicama Hrvatskog saveza slijepih na adresi savez-slijepih.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -