kaufland - kampanja "stavi fokus na okus" / 2021.

Kaufland novom kampanjom podiže svijest o održivom korištenju namirnica

Imajući na umu da je jedan od većih problema 21. stoljeća prevelika proizvodnja i bacanje hrane te da zbog toga tone i tone namirnica završe u smeću, Kaufland je pokrenuo veliku kampanju “Stavi fokus na okus”.

Kampanjom Kaufland želi “osvijestiti potrebu boljeg planiranja potrošnje namirnica u kućanstvima, ali i upoznati javnost s mjerama koje oni poduzimaju kako bi optimalno iskoristili proizvode sa svojih polica”.


Doniranje prehrambenih proizvoda pred istekom roka trajanja jedan je od načina za smanjenje otpada od hrane. Zaposlenici poslovnica Kauflanda diljem Hrvatske svakog tjedna odvajaju proizvode koji su pred istekom roka trajanja te ih šalju logističko – distributivnom centru gdje ih Caritas Zagrebačke nadbiskupije preuzima i dalje raspoređuje korisnicima pučkih kuhinja i domova te ostalim korisnicima na svojem području.

U procese doniranja namirnica uključene su Kauflandove trgovine diljem Hrvatske, kao i logističko – distributivni centar u Jastrebarskom, a takvom raspodjelom proizvodi redovito dolaze do brojnih potrebitih. Osim donacija proizvoda pred istekom roka trajanja, poslovnice Kauflanda diljem zemlje Gradskim društvima Hrvatskog Crvenog križa i nadbiskupijskim i biskupijskim Caritasima dva puta tjedno doniraju voće, povrće i pekarske proizvode koji se do kraja dana nisu rasprodali.

Osim donacijama, u Kauflandu se protiv bacanja namirnica bore već pri samom naručivanju prehrambenih proizvoda

Već prije narudžbe provjeravaju koju količinu pojedinog proizvoda poslovnice trebaju kako bi naručene količine odgovarale potrebama kupaca. Svaki pojedinac može poduzeti nešto kako bi se smanjila količina bačene hrane.

“U 2020. godini donirali smo preko 80 tona voća i povrća Hrvatskom Crvenom križu i Hrvatskom Caritasu te tako pomogli onima kojima je najpotrebnije. Aktivno radimo na sprječavanju bacanja prehrambenih namirnica, a kampanja koju smo upravo pokrenuli jedan je od dokaza da kontinuirano ulažemo u podizanje svijesti o ovoj temi”, rekla je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda.

Dovoljni su jednostavni svakodnevni trikovi koji omogućuju odgovorno ophođenje s hranom

Iz Kauflanda poručuju kako je važno uvijek kupovati prema svojim potrebama. No, ostaci hrane lako se mogu iskoristiti za slaganje nevjerojatnih jela, a neke je ostatke moguće i reciklirati.

Savjete za izbjegavanje otpada od hrane u kućanstvu i više o novoj kampanji Stavi fokus na okus pronađite na mrežnim stranicama Kauflanda na adresi kaufland.hr.

Tagged