marija patljak bilić - nagrada vam - udruga sve za nju - 2021.

Jubilarna 10. Nagrada VAM za 2020. ide u Istru u ruke Marije Patljak Bilić

U organizaciji Udruge SVE za NJU dodijeljena je jubilarna, deseta Nagrada VAM. Proteklih godina devet osoba ponijelo je ovu nagradu koja se dodjeljuje za svoj doprinos u dizanju svijesti o važnosti borbe protiv raka, ali i pružanja podrške oboljelim ženama. Ovom sjajnom društvu ove se godine pridružila Marija Patljak Bilić.

Marija je žena koja je u jeku svoga liječenja našla snage objaviti svoju priču te sustavno, putem javnih istupa i na društvenim mrežama, podizati svijest o važnosti prevencije raka dojke. Uz to, ohrabruje zdrave žene da se redovito kontroliraju, a bolesne da budu pozitivne i posvećene liječenju. Istra je dobila svoju VAM ženu!

Aktivno se uključila u projekt Zdravo ljeto s osmijehom Brune Šimleše i svojim angažmanom u zajednici povezala iznajmljivače i vlasnike OPG-ova. Tako je osigurala besplatno ljetovanje, dobrodošlicu i oporavak za oboljele žene. Nakon potresa u Sisačko – moslavačkoj županiji angažirala se na prikupljanju pomoći ugroženima.

Za ovogodišnju dobitnicu stigla su čak dva neovisna prijedloga. Jedan je uputio Edi Pastrovicchio, načelnik Općine Bale, a drugi Maja Miljković koja je baš za Mariju izmislila novu riječ. “Njezina bolest je bila okidač za silne dobrosti…” U prekrasnom tekstu Mariju je opisala kao ženu kod koje NE ne prolazi kao odgovor. Marijinu upornost i predanost prepoznala je i Udruga Sve za nju.

Nagrada VAM utemeljena je u spomen na jednu od osnivačica i prvu predsjednicu Udruge dr. sc. Vesnu Andrijević Matovac

Krhka pojavom, ali snažna karakterom, osnivanjem Udruge 2008. dala je novi zamah u borbi protiv raka dojke. Stoga ova jedinstvena Nagrada s pravom nosi njezino ime. Poštujući epidemiološke mjere, svečanost dodjele nagrade upriličena je u prostorijama Udruge Sve za nju u prisustvu najbližih prijatelja i predstavnika Udruge. Dodajmo da se nagrada dodjeljuje pod pokroviteljstvom zagrebačke Gradske skupštine.

“Od dana kad sam na svojoj koži osjetila val dobrote koji su pokrenuli moji prijatelji i Općina Bale, odlučila sam da ću nastaviti širiti dobra dijela i da će to biti moja misija. Hvala mojim predlagateljima i Udruzi. Ponosna sam i radosna što sam u društvu dobitnika ove Nagrade”, rekla je Marija Patljak Bilić. U dirljivom govoru zahvalila se između ostalih i svojoj onkologinji dr. Anuški Budisavljević.

Nagradu VAM dobitnici su uručile predsjednica Udruge Sve za nju dr. Almenka Balenović i dr. Nika Lazić, kćer Vesne Andrijević Matovac. A iz Udruge poručuju: “Draga Mare, želimo ti dobro zdravlje i puno energije za buduća dobra djela na ponos tvoje obitelji, tvoje Istre i Bala i naravno, svih nas. Vjerujemo da ćeš biti inspiracija drugima za dobra djela i društveni angažman.” Više o Udruzi Sve za nju – udruzi žena oboljelih od raka – doznajte na mrežnim stranicama na adresi svezanju.hr.

Tagged