INA donacija - HAZU, MUO i AMZ - 2020

INA donirala HAZU, Muzej za umjetnost i obrt i Arheološki muzej u Zagrebu

Svojim svakodnevnim poslovanjem i društveno odgovornim ponašanjem INA nastavlja biti partner i oslonac zajednici. Svjesna teške situacije u kojoj se našla povijesna jezgra grada Zagreba nakon razornog potresa, INA je odlučila donirati sa po 800.000 kuna Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Arheološki muzej u Zagrebu i na taj način olakšati razdoblje neizvjesnost i nesigurnosti u kojem su se ove institucije našle.


“U ime svih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i svoje osobno želim iskreno zahvaliti na velikodušnoj donaciji koju ste nam uputili, a koja nam je u ovim teškim trenucima stvarno potrebna. Potporom najvišoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi INA je kao jedna od povijesno vodećih tvrtki u Hrvatskoj opet iskazala svoju društvenu odgovornost pruživši inspirativan primjer solidarnosti i prijateljstva. Neizmjerno cijenimo vašu vrijednu i brzu pomoć koja će biti od neprocjenjivog značaja pri obnovi Akademijinih dobara”, rekao je akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u čijem vlasništvu su oštećene zgrade koje se nalaze u povijesnom zaštićenom dijelu grada.

“U svoje ime i u ime svih djelatnika MUO-a, i uvjeren sam, cjelokupne kulturne javnosti, izražavam veliku zahvalnost Ini na vrijednoj donaciji koja će nam biti poticaj da, usprkos svim nedaćama, što prije osposobimo muzejsku zgradu za posjetitelje i nastavimo s programima važnima za očuvanje kulturnog identiteta svih nas. Hvala Ini što je prepoznala naš trud i viziju u nastojanjima da vratimo sjaj jednoj od najstarijih temeljnih nacionalnih kulturnih institucija u Hrvatskoj Muzeju za umjetnost i obrt”, izjavio je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt koji je uslijed teških oštećenja zatvoren za javnost.

“Naftna i plinska industrija pogođena je krizom, koja ne zaobilazi ni Inu. Prilagođavamo naše poslovanje i primorani smo revidirati naše investicijske planove, no čak i u takvoj situaciji, u Ini i cijeloj MOL Grupi koja svjesni smo potrebe ulaganja u kvalitetu života društva u kojem živimo i radimo. Stanovnici Zagreba, kao i brojne institucije u zaštićenoj povijesnoj jezgri koje su stradale u potresu, susreću se s teškim okolnostima. Naša je dužnost pomoći, jer ovo je trenutak kada pokazujemo da smo zajedno jači od elementarne nepogode. INA je na tom putu već godinama i kontinuirano pruža potporu znanstvenim, kulturnim i umjetničkim institucijama, a to ćemo nastaviti činiti i dalje”, rekao je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Kako bi pomogla u sanaciji šteta nastalih u potresu koji je pogodio Zagreb, INA je u travnju 2020. donirala 250.000 kuna u akciji Zajedno za Zagreb i 100.000 kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb. Uz to, za pomoć u borbi protiv pandemije korona virusa donirano je po 250.000 kuna Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i Domu zdravlja Primorsko – goranske županije. Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić u Sisku i Crvenom križu donirano je po 100.000 kuna. Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra te Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu donirano je po 50.000 kuna, Zakladi dječje onkologije Rebro donirano je 200.000, a Općoj bolnici Pula 100.000 kuna.

Također, INA je donirala i 50.000 kuna udruzi Kamensko koja šiva pamučne maske, dok je Tehničkoj školi Ruđera Boškovića iz Vinkovaca donirano 10.000 kuna za izradu vizira na 3D printerima koje je ta škola donirala hrvatskim bolnicama. INA je pomogla i u opskrbi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske deficitarnim dezinficijensom za površine donirajući mu 720 litara INA Denizola, novog proizvoda koji proizvode INA MAZIVA koji je također doniran i zagrebačkim Domovima za starije osobe.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged