bijeli štap u mojoj obitelj - hrvatski savez slijepih - 2021.

Hrvatski savez slijepih organizira projekt potpore “Bijeli štap u mojoj obitelji”

Projekt “Bijeli štap u mojoj obitelji” organizira Hrvatski savez slijepih, a on ima za cilj povećati socijalnu uključenost djece s oštećenjem vida te osnažiti članove njihovih obitelji putem radionica koje provode vrsni stručnjaci. Radionice se odvijaju istovremeno za tri ciljane skupine.

Za roditelje, djecu s oštećenjem vida te njihovu braću i sestre što zahtjeva kompleksan i interdisciplinaran pristup. Drugi ciklus radionica održan je od 25. do 31. kolovoza 2021. godine u Edukacijsko – rehabilitacijskom kampu slijepih “ERKS” u Premanturi. Na radionicama je sudjelovalo je 21 dijete i 18 roditelja iz cijele Hrvatske.


Djeca s oštećenjem vida sudjelovala su na kreativnim radionicama koje su provele stručne suradnice, edukacijske rehabilitatorice Dora Švigir i Petra Sabolek. Članovi njihovih obitelji sudjelovali su na psihološko – edukativnim radionicama za roditelje, braću i sestre bez oštećenja vida koje su provele doktorice znanosti s dugogodišnjim iskustvom u pružanju psihološke podrške Anita Lauri Korajlija i Eva Anđela Delale.

Hrvatski savez slijepih surađuje s volonterkama zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

Radionice za roditelje obuhvaćaju i dramske radionice koje se provode pod vodstvom Vojina Perića, ravnatelja Dramskog studija Novi život. Tu su i radionice smijeha koje provodi stručna suradnica Danijela Biondić Vidaković. U pripremi i provedbi projektnih aktivnosti sudjelovale su stručnjakinje iz Hrvatskog saveza slijepih. To su Antonija Papić kao voditeljica projekta, izvoditeljice Martina Blažević i Lovorka Horvačić te Anita Lukić iz partnerske organizacije. Vrijedan doprinos provedbi i prilagodbi aktivnosti za djecu prema individualnim potrebama, mogućnostima i željama pružile su volonterke Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt Bijeli štap u mojoj obitelji počeo je 2020. godine i trajat će sve do 1. svibnja 2022. godine. On obuhvaća mobilni tim stručnjaka za 12 ciljanih županija, edukacijske i kreativne radionice za djecu i roditelje. Tu je i edukacija stručnjaka koji rade s djecom s oštećenjem vida. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a partner na projektu je Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek. Više o organizaciji Hrvatski savez slijepih doznajte na mrežnim stranicama na adresi savez-slijepih.hr.

Tagged