#spasime - sanja sarnavka i iva mihalic

Fond za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja #SPASIME prikupio četvrt milijuna kuna

Humanitarna večer prikupljanja donacija namijenjenih fondu #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja održana je u petak, 14. lipnja 2019. godine u zagrebačkom hotelu Esplanade. Na večeri su se prikupljala financijska sredstva putem aukcije umjetničkih djela eminentnih hrvatskih umjetnika i pozivnog centra u kojem su građani donirali 6,25 kuna pozivom na broj 060 9003, a na pozive su odgovarala brojna lica hrvatske javnosti. Brojnim donacijama iz svih krajeva Hrvatske, ali i drugih država prikupljeno je preko 250.000 kuna koje će Fond koristiti kao interventnu pomoć žrtvama nasilja. Cilj je skupiti najmanje milijun kuna.

“Hrvatski građani još jednom su pokazali veliko srce i spremnost na pomoć. Izuzetno nam je važna svaka osoba koja trpi bilo kakvo nasilje. Svjedoci smo tomu da se mnoge žrtve teško odlučuju prijaviti policiji obiteljsko nasilje zbog financijske ovisnosti o nasilniku i iz straha da će njihov vapaj proći neopaženo, bez konkretnih mjera. Sustav je s druge strane spor i zbog toga smo se odlučili, u suradnji sa SOLIDARNOM – Zakladom za ljudska prava i solidarnost, osnovati Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja”, rekla je Jelena Veljača ispred Inicijative #SPASIME.

“Od samih početaka sve aktivnosti Zaklade SOLIDARNA usmjerene su na stvaranje društva solidarnosti. Vidjeli smo da je ljudima stalo do stvaranja društva bez nasilja. Idemo dalje, ne okrećimo glavu i pomozimo”, izjavio je Ivan Blažević, tajnik Zaklade SOLIDARNA.

Humanitarnoj večeri nazočile su i brojne osobe iz javnog života poput Amara Bukvića, Ivane Roščić, Ljupke Gojić Mikić i Nine Violić. Svojim dolaskom podržali su Fond #SPASIME te sudjelovali u prikupljanju sredstava odgovarajući na pozive građana koji su donirali sredstva pozivom na broj humanitarnog telefona. U pozivnom centru među ostalima sudjelovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i glavni ravnatelj policije Nikola Milin.

Tijekom večeri održala se aukcija umjetnina poznatih hrvatskih umjetnika, poput Damira Žižića, Dimitrija Popovića, Fadila Vejzovića, Hrvoja Dumančića, Ivane Armanini, Jelene Bando, Kristiana Kožula, Mersada Berbera, Pauline Jazvić, Roberta Gojevića, Tisje Kljaković Braić, Tonija Franovića i Zlatana Vehabovića. U licitiranju su sudjelovali mnogi uzvanici koji su kupljenom umjetninom pridonijeli prikupljenom iznosu koji će Fond koristiti za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.

Večer je obilježio i humanitarni glazbeni program održan u Smaragdnoj dvorani u sklopu kojeg su nastupali i na taj način svoju podršku Fondu pružili Detour, Iva Visković, Jelena Rozga, Maja Posavec, Neno Belan, grupa Pavel, Severina, Vanda Winter, grupa Vatra i Zdenka Kovačiček. Cijelu večer i prikupljanje sredstava pratila je RTL televizija emitirajući program uživo.

Kampanja prikupljanja sredstava nastavlja se do 31. srpnja, a sama humanitarna večer održana je kao nastavak nacionalne kampanje koju je pokrenuo Fond #SPASIME početkom lipnja. Kampanjom se prikupljaju sredstva za ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć žrtvama. Također se nastoji osvijestiti javnost o rastućem valu obiteljskog i partnerskog nasilja.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged