orjena žaja, edita bilaver, hrvoje pukšec / film u bolnici

Film u bolnici – filmovi za male pacijente

Udruga Djeca susreću umjetnost za male pacijente u više od 20 bolnica diljem Hrvatske omogućilo je gledanje filmova preko internetske platfome, a cijeli projekt podržalo je i Hrvatsko Društvo Filmskih kritičara.

“Članovi našeg društva Hrvatskih filmskih kritičara sudjeluju u ovom projektu od samoga početka, razgovaraju s djecom na bolničkim odjelima zagrebačkih bolnica o odgledanim filmovima iz programa te im pomažu oblikovati svoje mišljenje i stvoriti vlastiti stav o umjetnosti tj. filmu. Jako nam je drago da je ova hvalevrijedna inicijativa sada dostupna i kroz online platformu za sve bolnice u Hrvatskoj i male pacijente koji sada mogu bilo kada pristupiti i međusobno razmjenjivati osvrte i tako zapravo oblikovati svoje prve filmske kritike”, smatra Hrvoje Pukšec, predsjednik Društva filmskih kritičara.

Predstojnica Klinike za pedijatriju doc. dr. sc. Orjena Žaja, u čijoj se Klinici i provodi ovaj projekt, naglašava važnost dodatnih sadržaja za djecu tijekom njihova bolničkog liječenja: “Susreti s filmskom umjetnošću pozitivno utječu na proces liječenja i omogućavaju pacijentima kvalitetan odmak od bolničke svakodnevnice i neizvjesnosti, a mogućnost međusobnog komuniciranja putem platforme zasigurno pomaže razmjeni iskustava djece iz više zemalja koja se nalazi u istim situacijama.”

Zahvaljujući EU sredstvima iz programa MEDIA te partnerima iz Belgije (JEF) i Švedske (BUFF) djeca pristupaju besplatno platformi filmubolnici.org te pregledavaju filmove i dodatne sadržaje. Platforma trenutno sadrži više od 70 filmova među kojima i desetak hrvatskih naslova.

Udruga Djeca susreću umjetnost djeluje od 2012. godine i godišnje u njihovim različitim projektima filmsko – obrazovnog programa Sedmi kontinent sudjeluje 25 tisuća djece.

Ključne riječi (tagovi): - - - - -