andrija - digitalni asistent-u borbi protiv koronavirusa - 2020

Digitalni asistent Andrija – umjetna inteligencija u borbi protiv koronavirusa

Nakon višetjednog testiranja i službeno je predstavljen Andrija AI, digitalni pomoćnik koji Vam može biti vrlo koristan u vrijeme koronavirusa. Naime, Andrija je digitalni asistent Ministarstva zdravstva kojeg u samoj WhatsApp aplikaciji možete aktivirati preko internetske stranice na domeni “andrija.ai”.

Andrija kao virtualni pomoćnik koji koristi blagodati umjetne inteligencije može vam pomoći u pravovremenoj zaštititi, kako vas, tako i vaše obitelji, jer ćete vrlo brzo pronaći odgovore na pitanja kao i najnovije informacije o koronavirusu.


Aplikacija će pomoći u prepoznavanju simptoma zaraze, što i kada poduzeti u slučaju zaraze, kome se i gdje javiti te vam pružiti druge relevantne informacije i tako pomoći da štiteći sebe, štitite i druge.

Zvonimir Frka Petešić, Predstojnik Ureda predsjednika Vlade, predstavljajući glavne ciljeve ovog projekta rekao je da je riječ o prvom hrvatskom digitalnom asistentu u borbi protiv koronavirusa. Također je napomenuo je da je digitalni asistent Andrija ime dobio po hrvatskom velikanu dr. Andriji Štamparu, koji je u svijetu poznat zbog svojih postignuća na području javnog zdravstva te posebno 1930-ih godina, kada je bio u Kini i borio se protiv tadašnjih epidemija te je uveo standarde zapadnog zdravstva.

“Ideja je asistenta da pomogne našim zdravstvenim radnicima, liječnicima i epidemiolozima u kontroli razvoja epidemije COVID-19. Digitalni asistent će funkcionirati preko tzv. chatbota na platformi koronavirus.hr i na platformi WhatsApp. To će omogućiti svim korisnicima pametnih telefona da pomoću umjetne inteligencije, algoritama ugrađenih u taj digitalni asistent, naprave samoprocjenu vlastitog zdravstvenog stanja u vezi s ovom bolesti”, rekao je Frka Petešić.

O digitalnom asistentu Andrija.ai

Andrija je prvi digitalni asistent Vlade Republike Hrvatske, njegov cilj je stvoriti prostor za izgradnju i održavanje kvalitetnih odnosa između države i građana.

Projekt je odradilo nekoliko tvrtki iz Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI), koju čine Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, dok je voditelj projetka Ministarstvo uprave.

Stručnjaci za umjetnu inteligenciju stvorili su digitalnog asistenta Andriju kao projekt koji se sustavno nadograđuje u suradnji sa svim dionicima. Građani korištenjem Andrije pomažu u njegovom razvoju, a u mogućnosti su i slati svoje ideje i prijedloge za buduće nadogradnje.

Andrija AI – WhatsApp pomoćnik i digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa

Tagged