predavanje "boje svemira" - zvjezdarnica zagreb I 2022.

Zvjezdarnica Zagreb organizira javno predavanje pod nazivom “Boje svemira”

Zvjezdarnica Zagreb u svojim prostorijama na Gornjem gradu u Opatičkoj ulici 22 održat će se javno predavanje pod nazivom “Boje svemira”. Predavanje možete poslušati u srijedu, 21. rujna 2022. godine s početkom u 20 sati. Predavač je Božidar Kemić, član Hrvatskog astronomskog društva.


Zvjezdano nebo oduvijek je fasciniralo promatrača čiji je glavni instrument promatranja bilo njegovo vlastito oko. S pojavom prvih velikih optičkih teleskopa pogled u svemirske ljepote se produbio. Počeli smo otkrivati čitav novi svijet zvijezda, maglica, galaktika… A s najnovijim tehnološkim izumima kao što su svemirski teleskopi Hubble (HST) i James Webb (JWT) ili najveći teleskopi na Zemlji, otkrili smo neizmjerno bogatstvo i ljepotu svemirskih sustava koja se prije bila skrivena prostom oku. Te ljepote nadilaze i najkreativniju umjetničku maštu. A pojavljuju se pred našim očima u susretu ljudske tehnologije i svjetlosnih poruka koje nam šalje svemir.

Svemir je čitav svijet što nas okružuje. To su prostor, vrijeme, materija, energija, planeti, zvijezde, galaktike, intergalaktički prostor, ali i sve iza toga. Pretpostavlja se da je svemir star oko 13,8 milijarda godina te da je nastao u događaju koji se naziva Veliki prasak (Big Bang). Svemir se ugrubo sastoji od galaktika ili nakupina milijuna zvijezda, praznog prostora te međuzvjezdane tvari. Galaktike su organizirane u galaktička jata i superjata… Zvjezdarnica Zagreb Vas poziva na predavanje na kojem ćete doznati više o svemiru koji nas okružuje. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi zvjezdarnica.hr.

Tagged