žumberak trail 2019

Žumberak Trail 2019 – kvalifikacije za Ultra Trail du Mont Blanc

Žumberak trail 2019 je međunarodna trail utrka koja će se održati u subotu, 24. kolovoza 2019. godine na Plešivičkim Poljanicama. Prva utrka počinje u 9 sati te svaka slijedeća utrka započinje svakih pola sata kasnije.Natjecatelji će se natjecati u četiri kategorije, koje se razlikuju po dužini staza. Tako ćete moći pratiti natjecanja na Rekreativnoj (8 km), Kratkoj (15 km), Dugoj (28 km) i Ultra stazi (57 km).

Žumberak Trail, nekada znan kao Jaskanski vinski treking

Žumberak Trail održava se već osam godina, a natjecanje je bilo poznato pod imenom Jaskanski Vinski treking. Promjenom imena (u Žumberak Trail 2018) promijenio se i sam koncept utrke, koja postaje čisti trail.

Organizatorima se drugom godinom za redom pružila mogućnost organizirati utrku kao kvalifikacijsku utrku za Ultra Trail du Mont Blanc i utrka kojom se osvajaju svjetski bodovi u trail trčanju, a također će ova manifestacija biti i jedna od utrka Hrvatskog trail i planinskog kupa. Ovime ova utrka postaje jedna od najprestižnijih utrka u ovom dijelu Europe.

Prošle godine se na Žumberak Trailu natjecalo preko 700 natjecatelja iz 12 stranih zemalja, a barem je još toliko biti pratećeg osoblja, navijača i gostiju. Za ovogodišnje natjecanje do sada je prijavljeno 900 natjecatelja iz 16 stranih zemalja.

Što je trail utrka?

Trail utrka je fizička aktivnost koja podrazumijeva kretanje na nogama – hodanje, planinarenje ili trčanje po različitim prirodnim terenima (ravnice, doline, brda, gore ili planine) na kopnenom dijelu ili na otocima, i to u potpunosti po označenim stazama od strane organizatora trail utrke.

U trail utrci svaki natjecatelj dužan je (bez iznimaka) kretati se po označenoj stazi, a svako kršenje pravila rezultirat će sankcioniranjem natjecatelja.

U slučaju da staza kreće putevima (potpuno ili djelomično) koji su već označeni planinarskim oznakama (markacijama), a Organizator postavi vlastite oznake samo na skretanjima i križanjima, utrka se i dalje može smatrati trail utrkom. Ako je takav tip staza, u raspisu utrke obavezno mora biti navedeno da je utrka trail koncepta, uz objašnjenje što se pod tim podrazumijeva.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -

1 thought on “Žumberak Trail 2019 – kvalifikacije za Ultra Trail du Mont Blanc

Comments are closed.