viola, ja i nas dvije - nastasja štefanić - 2020

ZPC obilježava Dan plesa online plesnim predstavama i razgovorima s plesnim umjetnicima

Usprkos izazovnom vremenu u kojem živimo, Zagrebački plesni centar kao središnji prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj i ove 2020. godine obilježiti će Međunarodni dan plesa iako na nešto drugačiji način.

Na Facebook stranici Zagrebačkog plesnog centra biti će objavljeni linkovi na kojima će se moći pogledati plesne predstave nekih od umjetnika koji djeluju u ZPC-u.

Predstave koje će se moći pogledati online od 29. travnja 2020. godine su sljedeće:

Osim plesnih predstava, iz arhive ZPC-a, donosimo i dva plesna intervjua autorice i suradnice Ivane Slunjski – intervju s hrvatskom koreografkinjom Marjanom Krajač vezan uz njezinu seriju radova Koreografske fantazije i intervju s belgijskim koreografom Davidom Hernandezom koji je u suradnji sa ZPA i ZPC napravio predstavu Other koja je na
repertoaru ZPC-a.

O Međunarodnom danu plesa

Međunarodni dan plesa ustanovio je Plesni odbor Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine. Za taj dan odabrali su 29. travanj u čast i sjećanje na rođendan Jean – Gorgesa Noverrea, pionira i začetnika modernog baleta.

Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i probuditi one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijal.

Povodom Međunarodnog dana plesa, svake godine, izabrani plesni umjetnici pišu poruke koje se taj dan objavljuju i čitaju. Ovogodišnje poruke napisali su renomirani hrvatski plesni umjetnik Matija Ferlin i južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - -

2 thoughts on “ZPC obilježava Dan plesa online plesnim predstavama i razgovorima s plesnim umjetnicima

Comments are closed.