predstava "moj muž" :: nataša dorčić :: zekaem zagreb :: foto: marko ercegović :: 2023.

ZKM najavljuje premijeru predstave “Moj muž” koju režira Dora Ruždjak Podolski

ZKM najavljuje premijeru predstave “Moj muž” koju je napisala Rumena Bužarovska, a režirat će ju Dora Ruždjak Podolski. Podsjetimo, Rumena Bužarovska je nagrađivana makedonska književnica, ali i regionalna književna zvijezda. A ova predstava “Moj muž” nastaje prema njezinoj istoimenoj zbirci priča iz 2014. godine, dok je dramaturg Tomislav Zajec za predstavu je koristio priče iz još jedne autoričine zbirke “Nikuda ne idem”. Ovaj višestruko nagrađivani redateljsko-dramaturški tandem, Ruždjak Podolski i Zajec, u ZKM-u upravo priprema predstavu za koju već sada možete rezervirati svoje mjesto.

Rumena Bužarovska jedna je od najvećih regionalnih spisateljskih zvijezda mlađe generacije. A ona svakom svojom knjigom izaziva novu veliku pažnju publike. Njezine su priče istovremeno izrazito točna i vrlo kritična detekcija današnjeg društva i njegovih devijacija, ali i oštra društvena satira u kojoj nema nevinih pa prema tome ni pošteđenih. U tom smislu, nije dugo trebalo da njezina proza pronađe i svoj put do pozornica i različitih izvedbenih interpretacija.

U predstavi Moj muž Zagrebačkog kazališta mladih korištene su priče iz dvaju autoričinih zbirki, Moj muž i Nikamo ne idem, a koje u svom temeljnom prosedeu imaju propitivanje širine ženskog iskustva i njegovog uranjanja u opće iskustvo suvremenog svijeta u kojem se počesto teško možemo orijentirati i snaći.

U svojoj osnovi predstava se bavi vrlo intimnim pričama

One se ogledaju kroz ekonomske, sociološke ili političke zadatosti. No, svoju puninu doživjele su u međusobnom zrcaljenju u kojem je svaka žena istovremeno i protagonistica i svjedok. S druge strane, sve te sudbine uz sebe dakako vežu i muževe iz naslova. A onda i djecu i roditelje. I sve one koji čine zanimljiv raster različitih sudbina i iskustava. Na taj način predstava Moj muž otvara prostor za igru gotovo čitavog, prije svega ženskog ansambla ZKM-a te pritom donosi duhovito i potresno putovanje u kojem žene, na način na koji im to daje i Bužarovska, hrabro uzimaju prostor slobode da budu ono što jesu i progovore o onome što osjećaju; britko, nostalgično ili duhovito, ali u svakom trenutku autentično i neustrašivo.

U predstavi glume Iva Kraljević, Nataša Dorčić, Zoran Čubrilo, Petra Svrtan, Danijel Ljuboja, Tina Orlandini, Mateo Videk, Anđela Ramljak, Adrian Pezdirc, Ivan Pašalić, Milica Manojlović, Dado Ćosić, Pjer Meničanin, Mia Melcher, Dora Polić Vitez, Tina Orlandini, Nataša Dangubić, Hrvojka Begović, Doris Šarić Kukuljica, Barbara Prpić i Nadežda Perišić Radović.

Premijera predstave Moj muž će se održati u subotu, 1. travnja 2023. godine u ZeKaeM-u. Nakon premijere, predstava će igrati i tijekom travnja i svibnja 2023. godine. Za sve dodatne informacije o predstavi posjetite mrežnu stranicu ZeKaeM-a, a putem nje možete i rezervirati svoju ulaznicu.

VIDEO TRAILER: Predstava “Moj muž” u ZeKaeM-u

Tagged