predstava "žena popularnog pokojnika" / autor filip šovagović / 2021. / foto: luka dubroja

“Žena popularnog pokojnika” Filipa Šovagovića premijerno u Teatru &TD

Filip Šovagović autor je i redatelj nove kazališne predstave “Žena popularnog pokojnika”. Premijera predstave održat će se u ponedjeljak, 6. prosinca 2021. godine u Teatru &TD. Reprizne izvedbe predstave održat će se u utorak, 7. i u petak, 10. prosinca. Sve predstave počinju u 20 sati.

Teatar &TD obilježio je Šovagovićeve glumačke početke, ponajviše za vrijeme ravnateljice Mani Gotovac. Filip je tada ostvario neke od svojih najboljih kazališnih uloga kojem se ponovo vraća, no, po prvi puta u redateljskoj ulozi. Fokus ovog drame temelji se na analizi uspona i pada jedne zagrebačke obitelji između tri rata. U središtu radnje su Ivica Klimoje, slavni kompozitor eksperimentalne glazbe i Nada Klimoje, njegova supruga i stvarna autorica njegova kompletna opusa. Tu je i njihov sin Milan Klimoje, svećenik. Idilu njihova odnosa narušava nezgodna navika maestra Klimoja da u početku povremeno, a zatim sve češće, noću nestaje iz obiteljskog doma…


Ivana Roščić, Nina Violić, Hrvojka Begović, Bernard Tomić, Damir Klemenić i Pavle Vrkljan. To su jake ženske i muške glumačke snage srednje i mlađe generacije koje glume u predstavi Žena popularnog pokojnika. One vode publiku kroz tri prostora – Kino SC, Veliku dvorani &TD-a i Francuski paviljon – kroz više desetljeća i bezbrojne likove. Vode kroz film, glazbu, krize, odrastanja, pelene za odrasle, žuti prah u kutijama za filmske role, upaljače, opuške, zgarišta, sakristije… Ukratko, kroz krhotine života iz kojih nastaje jedan posve novi mozaik.

U predstavi “Žena popularnog pokojnika” glumcima se na sceni muzički pridružuju Šimun Matešić, Fadil Abdulov, Fran Krsto Šercar i Filip Šovagović

Postoji li u svakome uz želju za životom i želja za smrću? Jesu li umjetnost, vjera, karijera utočišta od te želje? Jesu li svi ti naši bjegovi i zasjede komični, tragični, groteskni ili naprosto dirljivo ljudski? Ova priča o popularnom pokojniku i njegovoj ženi, sinu, snahi, izvjesnoj Cici Violini i Ingeborg Goeteborg te mnogima drugima počinje 1934. godine. I završava, ako ijedna priča završava, u sadašnjem trenutku. Prati dvije generacije obitelji maestra Ivice Klimoje, uglednog dirigenta i skladatelja. A njemu je zapravo supruga Nada napisala popularni hit kojim je stekao imetak. Ako je istina da naši najdublji ponori zrcale kreativne visine do kojih bismo se mogli uspeti, obitelj Klimoje je jako, jako kreativna.

Ivica i njegov sin Milan su narkomani te su primorani na cjeloživotno preispitivanje svojih pokušaja i promašaja. Njihove supruge Nada i Ida primorane su na cjeloživotno preispitivanje vlastitih mrakova kako se ne bi pretvorile u puko zrcalo tuđe (auto)destruktivnosti. Kada izgori komuna u kojoj se nakon dugog lutanja skrasio Milan, korisnici će biti premješteni u umirovljenički dom u kojem dane broji Ivica. Tako da će se otac i sin ponovo naći pod istim krovom, a umirovljenici i ovisnici se zapetljati u mrežu zrcalnih odnosa. Tamo će se, ako im je uopće preostalo pitanja, zapitati postoji li starost? Jesmo li možda svi uvijek isti, premda katkad i samima sebi neprepoznatljivi? Više o Filipu Šovagoviću doznajte na stranicama Wikipedije.

Tagged