poezija u dvorištu - žarko jovanovski - 2020

Željko Jovanovski gostuje u “Poeziji u dvorištu” na temu “Izdrži još malo”

U ovoj nepredvidivoj godini punoj prepreka, ali i dobre poezije i novih knjiga i autora, nakon zaleta, stanki i posrtanja, ipak se nastavlja program “Poezija u dvorištu”, s posebnim oprezom i naravno, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Gost je ovoga puta Žarko Jovanovski, pjesnik, prozni pisac, grafički dizajner, strip crtač, glazbenik, ukratko – umjetnik! Pjesnička scena itekako poznaje Žarka Jovanovskog po specifičnom stilu na koji piše i govori svoju poeziju, glasno, ljutito, bučno – onako kako su to nekoć činili beatnici.

Žarko Jovanovski u fokus javnosti došao je ove jeseni kao dobitnik nagrade VBZ-a za najbolji roman Pizzeria Europa, no prije romana, visok stvaralački i spisateljski napon pokazao je kroz deset objavljenih knjiga poezije. Riječ je o autoru koji se odlučio na žestok poetski jezik u kojem je kao lirski subjekt hrabro izložio vlastitu ranjivost u okrutnim vremenima u kojima izdržavamo zajedno (prema stihu “izdrži još malo” iz pjesme Diši, u knjizi Mislim da se tu više ništa ne da učiniti).

Druženje Poezija u dvorištu pod nazivom Izdrži još malo i gostom Žarkom Jovanovskim održat će se u četvrtak, 5. studenog 2020. godine u 19 sati u Caféu u dvorištu (J. Žerjevića 7/II, Zagreb). Voditeljica programa je Sanja Baković, a organizatori Centar za knjigu i Café u dvorištu.

Idiot

ja sam običan čovjek.
ja imam preko tisuću prijatelja na Facebooku
i uvijek promijenim čarape kad mi cipele
promoče za jakih kiša.
ja sam običan čovjek.
ja to lako mogu i dokazati:
recimo,
klaunovi u cirkusu još su mi smiješni.
igram loto srijedom (jer, sreća je u malim
stvarima!)
i ljuti me neodlučnost premijera.
mislim da bi konačno svima trebao pokazati
zube. sanjam sasvim obične,
normalne snove,
o seksu sa sisatom Claudijom
s Pornhuba
(moja supruga izvrsno se brine o našoj djeci)
savjesno ispunjavam godišnju poreznu prijavu.
redovito idem zubaru.
policiji prijavljujem napuštenu prtljagu na cesti,
a moja stara majka smatra da ljudi nikada nisu
bili na mjesecu.
i ja pomalo sumnjam da se radi o prijevari
(stalno nas u svemu lažu
­ zašto bi baš to bila istina?)
ja sam običan čovjek.
ja imam preko tisuću prijatelja na Facebooku.
jednom sam bio nesretno zaljubljen u kurvu
koja je svima dala
osim meni,
oduševim se kada naši pobjede na prvenstvu.
razmišljam da zbog zdravlja,
ubuduće jedem manje pečenog mesa,
(a više kuhanog).
ja sam običan čovjek.
ja to mogu i dokazati:
za ljetnih odmora na moru
kad svi odu spavati i zavlada tišina
pripit pogledam noćno nebo posuto zvijezdama
i pitam se
ima li života
gore
te kako je uopće moguće da ljudi
ponekad
nešto osjećaju.
ja sam običan čovjek.
ja imam preko tisuću prijatelja na Facebooku.

Žarko Jovanovski

Rođen je 1. srpnja 1966. godine u Zagrebu. Diplomirao je umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Boravio je u Njemačkoj 1995./96. godine kao gost-student njemačke zaklade za razmjenu studenata DAAD na Kunstakademie u Düsseldorfu u klasi profesora Tonyja Cragga. Izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama, a 1994. godine dobitnik je specijalne nagrade na natječaju za spomenik košarkašu Draženu Petroviću.

Izdao je desetak albuma s glazbenim grupama Electric Žare, Geler Feler, AbnorMalan, Duom List i jedan CD poezije na improvizatorsku glazbu s Andrejem Boštjančičem Rudom.

Izdao deset knjiga poezije (Hrvatska, Jebo mu pas mater i životu, Besparica, Voliš li ti mene uopće?, Viškovi, Jebite se svi!, Pjesme o tebi, o njoj, svejedno je, ionako sam bio pijan dok sam ih pisao, Od poraza do poraza, Mislim da se tu više ništa ne da učiniti i Egzaltirane karijatide) te zbirku kratkih pripovijesti Priče o Lenjinu i Staljinu. Objavljivao literarne radove u više zbornika i časopisa u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je strip albuma Mrakci (s tim stripom sudjelovao je na beogradskom Salonu stripa 2017. godine).

Na međunarodnom natječaju u Mariboru 2017. godine dobitnik je nagrade za najbolju erotsku pjesmu. Iste godine dobio nagradu za najbolju knjigu poezije Hrvatskog književnog društva u kategoriji izdanja izvan okrilja HKD-a (zbirka Jebite se svi!). 2018. godine izabran u Antologiju hrvatske huliganske poezije izdanu u Ukrajini (urednik Jurij Lisenko). Zamjenik je glavnog urednika časopisa za kulturu Alternator. Dobitnik je VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2020. godine, Pizzeria Europa.

Bavi se grafičkim dizajnom (i grafički dizajn se bavi njime) od 1994. godine. Član je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika. Nije član ni jedne strukovne udruge. Živi i radi u Zagrebu.

Ključne riječi (tagovi): - - -