konferencija o budućnosti europe I dubrovnik - hrvatska I utorak, 5. travanj 2022.

Završna Konferencija o budućnosti Europe održat će se u Dubrovniku 5. travnja 2022. godine

Završna Konferencija o budućnosti Europe održat će se u gradu Dubrovniku, u njegovoj kulturno-kreativnoj četvrti Lazareti. Konferenciju organizira Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, a održat će se u utorak, 5. travnja 2022. godine. Kroz 2021. te tijekom početka ove godine održano je devet tematskih Konferencija o budućnosti Europe na kojima su se raspravile teme od digitalne transformacije, budućnosti zdravstvenih sustava do klimatskih promjena.


Zadnja konferencija u ovome ciklusu bit će hibridna. Na njoj će okupiti predstavnici s ranijih događanja, ali i mladi iz Dubrovnika koji će na njoj moći fizički prisustvovati. A širi doseg i sudjelovanje svim zainteresiranima omogućit će se putem live streaminga. Moderator događanja bit će Branko Baričević, bivši voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. A jedna od sudionica bit će i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, koja će se obratiti putem video poruke.

Konferencija o budućnosti Europe predstavlja “jedinstvenu i pravodobnu priliku” za europske građanke i građane

Oni na njoj mogu voditi rasprave o izazovima i prioritetima Europe. Sama konferencija je nastala kao ideja Europskog parlamenta, Vijeća Europe i Europske komisije koji su se “obvezali saslušati Europljane i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti”. Na Konferenciji mogu sudjelovati europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije. Pri tome mladi imaju središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta.

Pravo na sudjelovanje imaju i europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela. Ali i civilna društva i druge organizacije koje žele organizirati događanja i doprinijeti idejama. Svi sudionici i sudionice dužni su poštovati vrijednosti utvrđene u Povelji o načelima.

Konačni ishod Konferencije bit će predstavljen u obliku izvještaja zajedničkom predsjedništvu

Tri institucije odgovorene za Konferenciju će u kratkom roku procijeniti na koji način učinkovito odgovoriti na izvještaj, svaka u okviru svojih nadležnosti. Digitalna platforma okosnica je konferencije, a ona omogućuje da se svi uključe i iznesu svoja mišljenja. Uz to se mogu podijeliti razmišljanja o Europi i potrebnim promjenama, vidjeti mišljenja drugih, pronaći događanja u svojoj blizini ili organizirati vlastito događanje te pratiti tijek i ishod Konferencije.

S obzirom da je poseban naglasak Konferencije o budućnosti Europe (Conference on the Future of Europe) na mladima, primarno se potiču studenti na sudjelovanje u davanju svog mišljenja organizatorima i sudionicima konferencije. A sva ta mišljenja će se potom prezentirati na službenoj platformi. Više o inicijativi Konferencija o budućnosti Europe možete pronaći ovdje. Prijave za sudjelovanje na Konferenciji koja će se održati u Dubrovniku u utorak, 5. travnja 2022. godine moguća je preko ovog linka.

Video: Što je Konferencija o budućnosti Europe (The Conference on the Future of Europe)?

Tagged