greška u matrixu - rodney ascher - zagrebdox 2021.

ZagrebDox u subotu – 17 dokumentarnih filmova i proglašenje pobjednika

ZagrebDox vas u subotu, 19. lipnja 2021. godine, poziva na projekcije čak sedamnaest filmskih naslova. Među njima je i laureat IDFA-e, a u 19.30 sati doznat će se i koji su ovogodišnji pobjednički filmovi. Subota na ZagrebDoxu započet će već u 11 sati u MM centru u zagrebačkom Studentskom centru.

Tamo će redatelj Rajko Grlić, koji predsjeda ovogodišnjim međunarodnim žirijem ZagrebDoxa, održati studiju slučaja o svom dokumentarcu Stina. Ovaj kratkometražni dokumentarac publika će imati priliku pogledati uoči razgovora, a njega će s redateljem voditi direktor festivala Nenad Puhovski.

Filmski dio programa počinje u 14 sati, kada će u Kinu SC biti prikazan film Nije to bila ljubav redateljice Maye Sarfaty. U filmu se radi o tragičnoj ljubavnoj priči mlade Židovke i austrijskog oficira SS-a. Zatim slijede dvije projekcije u 15 sati. U Teatru &TD na programu je film Nizvodno prema Kinshasi autora Dieuda Hamadija, a u MM centru Zacijeli me Danijele Štajnfeld.

Kratkometražni španjolski videodnevnik “U karanteni s klinkom” autora Pola Mallafréa prikazuju se u 16 sati u Kinu SC

U isto vrijeme prikazivat će se i poetičan argentinski film Usamljena stijena autora Alejandra Telémaca Tarrafa. U 17 sati u Teatru &TD bit će repriziran film Kosturi iz ormara redatelja Boa McGuirea, flambojantan pobjednik Tribece. U isto doba, u 17 sati u MM centru publika će moći pogledati Ljubav oko svijeta domaćeg autorskog tandema – Anđele i Davora Rostuhara.

U 18 sati u Kinu SC na programu je Greška u Matrixu redatelja Rodneyja Aschera, uzbudljivo ostvarenje koje ponire u složenu mrežu znanosti, filozofije i teorija zavjera. U MM centru u 19 sati započinje blok od tri kratkometražna ostvarenja. To su Ispočetka, Pustinjski psi Samuela Morrisa i Tinejdžerske priče iz karantene koje će publici uživo predstaviti koautorica filma Marie-Pierre Jaury. Dodajmo da je druga autorica Charlotte Ballet-Baz.

ZagrebDox će u Teatru &TD proglasiti pobjednike u 19.30 sati

Članovi žirija proglasit će pobjednike ZagrebDoxa 2021. godine, točnije dobitnike festivalskih nagrada. A nagrade su Veliki pečat u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, Mali pečat, Movies That Matter, Teen Dox i FIPRESCI. Nakon nagrada, u 20 sati u Kinu SC bit će prikazan laureat festivala IDFA – Obiteljska rendgenska slika. To je ingeniozno snimljen obiteljski portret iranske redateljice Firouzeh Khosrovani.

Program se zaključuje nizom projekcija u večernjim satima. U 21 sat u MM centru na programu su filmovi Čistimo zajedno autorice Gabrielle Stemmer i Judy protiv kapitalizma redatelja Mikea Hoolblooma. U isto vrijeme u Teatru &TD prikazat će se dokumentarni film Nova smjena. U 21.30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se Krtica u Sjevernoj Koreji redatelja Madsa Brüggera. To je potajice sniman doku-triler o opasnoj misiji prodiranja u zemlju s jednom od najbrutalnijih diktatura. I za kraj, u 22 sata u Kinu SC prikazat će se dokumentarni film o usponu američke radikalne desnice – Bijeli šum redatelja Daniela Lambrosa. Više o događanjima doznajte na Facebook stranici.

Tagged