ZagrebDox Pro 2020

ZagrebDox Pro 2020 će se zbog pandemije koronavirusa održati online

16. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox nedavno je odgođeno zbog pandemije koronavirusa, no, dio programa usavršavanja za filmske profesionalce, ZagrebDox Pro, ipak će se održati. ZagrebDox Pro prikazivat će se u terminu od 15. do 23. ožujka 2020. godine i to u online okruženju.

Podsjetimo, svake godine u sklopu programa ZagrebDox Pro u Zagrebu se okupljaju redatelji/ce i producenti/ce nezavisnih autorskih dokumentarnih projekata. Oni potom prezentiraju različite etape razvoja i produkcije dokumentarnih filmova.


“Pored radionice, koja se održava online, mijenja se i sam format Pitching foruma. Naime, on će se po prvi puta održati uz pomoć višestrukih online platformi. To polaznicima otvara nove kreativne mogućnosti da predstave vlastite projekte. Iako smo spletom nesretnih okolnosti primorani na ovaj novi format, bit će vrlo zanimljivo. Vjerujem da će biti i izazovno iskušati niz potencijalnih novih mogućnosti. Nadam se da ćemo i dalje raditi na razvoju tih alata i formata”, rekla je Marina Burić, producentica programa ZagrebDox Pro.

Organizirat će se višednevne radionice i Pitching forum

Pod vodstvom mentora, stručnjaka iz svijeta dokumentaristike, autori/ce sudjeluju u intenzivnoj višednevnoj radionici. Također, pripremaju se za i Pitching forum. To je javna sesija na kojoj vlastite projekte predstavljaju žiriju sastavljenom od televizijskih urednika, predstavnika različitih međunarodnih filmskih fondova i festivala, distributera i producenata, kao i ostalih filmskih profesionalaca.

Tijekom radionice mentori detaljno prolaze kroz redateljske i producentske aspekte svih projekata. Razvijaju se sinopsisi i traileri, razrađuju budžeti i pružaju savjeti o mogućim načinima financiranja. Posebna pozornost tijekom radionice posvećuje se radu na prezentaciji i što efikasnijem predstavljanju projekata potencijalnim financijerima i partnerima. U novonastalim okolnostima pandemije program ZagrebDoxa nije moguće održati kao javno okupljanje. Svim će sudionicima programa biti omogućeno da svoje projekte razviju te ih, situaciji unatoč, predstave međunarodnom panelu.

Za sudjelovanje u programu ZagrebDox Pro odabrano je dvanaest projekata

Autori i autorice dolaze iz jedanaest država. Tako će uz dva hrvatska projekta, od kojih jedan potpisuju Davor i Anđela Rostuhar, a drugi Justina Matov, u radionici i pitchingu sudjelovati projekti iz Bjelorusije, Italije, Gruzije, Libanona, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Švedske.

Mentori i voditelji radionice su Leena Pasanen, direktorica Biografilm Festivala u Bologni i bivša umjetnička direktorica festivala DOK Leipzig te Stefano Tealdi, talijanski redatelj, producent i iskusni filmski edukator. Članovi panela koji će ocjenjivati pitching sesiju bit će, između ostalih, i Cecilia Lidin iz Danskog filmskog fonda te producentica Al Jazeere Balkans Lejla Dedić.

Najbolje ocijenjenim projektima dodjeljuju se i priznanja

Nagrada HBO Europe, koju dodjeljuje češka producentica Hanka Kastelicová, uključuje 2000 eura za daljnji razvoj projekta. Nagrada Al Jazeera Balkans donijet će 1000 eura odabranom projektu; jednom od projekata pripast će Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor koja uključuje jednogodišnje mentorstvo sa Cecilijom Lidin, koja ujedno i dodjeljuje ovu nagradu. Jedan će projekt osvojiti i Nagradu DAE Mentoring Pitch. To je besplatno članstvo za redatelja i producenta odabranog projekta u Europskoj dokumentarnoj udruzi, novom paneuropskom udruženju profesionalaca s područja dokumentarnog filma. Više doznajte na mrežnim stranicama Festivala na adresi zagrebdox.net.

Tagged