zagrebdox 2022

ZagrebDox obilježava punoljetnost novim izdanjem u kinu Kaptol Boutique Cinema!

Nakon dvije izazovne godine, privremenog premještanja u nove termine i nove (stare) prostore, ZagrebDox u svoju punoljetnost ulazi u proljetnom terminu vraćajući se u prostor kina Kaptol Boutique Cinema! Uz uvjerenje da se dostižu naznake stabilnosti, kao i da se posjetiteljima opet nude najbolji uvjeti za gledanje ponajboljih aktualnih dokumentarnih priča iz svijeta, ZagrebDox programskom ponudom rezonira s događajima oko nas reflektirajući sve ono što se događa u svijetu danas.

Punoljetno, 18. izdanje ZagrebDoxa održat će se od 3. do 10. travnja 2022. godine. Publici će ponuditi da u kino dvoranama zakorači u brojne životne priče, situacije i odnose. Da odu u dijelove svijeta koji su danas, više no ikad, manje dostupni i određeni brojnim restrikcijama. Uz osamdesetak ostvarenja, publika će kroz raznovrsne autorske koncepte, pristupe i poetike moći propitivati smisao podjela, granica i ratova. Da vidi načine individualne odgovornosti, kriza kao posljedica funkcioniranja sustava, ali i važnost kontakta i odnosa. Važnost komunikacije, suživota, samostalnosti, individualnosti i snalaženja.

ZagrebDox donosi razne filmske programe

Tridesetak ostvarenja ogledat će se u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natjecateljskog programa ZagrebDoxa. Ostali filmovi razmješteni po službenim programima kao što su Biografski dox, Majstori doxa i Teen Dox. A tu su i uvijek popularni programi Kontroverzni dox i Stanje stvari.

Natjecateljski program donosi brojne filmove prepoznate na festivalima diljem svijeta. Prikazat će se A Night of Knowing Nothing, debitantski film redateljice Payal Kapadia. Ona kroz formu pisama progovara o zabranjenoj ljubavi dvoje studenata iz Indije razdvojenih zbog pripadnosti različitim kastama. Ovaj hibrid dokumentarca i fikcije kroz intimnu priču osvjetljava šire društveno-političke probleme u današnjoj Indiji. Dodajmo da je na festivalu u Cannesu ovjenčan je nagradom Golden Eye za najbolji dokumentarac.

Kroz Kinu nas vodi “Ascenion”

Propitujući pojam “kineskog sna” danas te istražujući kapitalističku hiperproizvodnju i paradoks napretka, u Kinu nas vodi film Ascension. To je film američke autorice Jessice Kingdon, dokumentarac nominiran za nagradu Oscar te najbolji dokumentarac filmskog festivala Tribeca. Na spomenutom festivalu nagrađena je i autorica i to za najbolju debitanticu dokumentaristicu.

U najopasniji kamp Islamske države na Bliskom istoku vodi nas potresan višestruko nagrađivani švedski dokumentarac Sabaya redatelja Hogira Hirorija. On prati skupinu mladića koji riskiraju vlastite živote kako bi spasili djevojke zatočene kao seksualne ropkinje. Ovaj impresivni film osvojio je više od 15 nagrada. Između ostalih, onu za najbolji dokumentarac na festivalu Sundance, kao i na međunarodnim filmskim festivalima u Moskvi, Stockholmu, Hong Kongu te DocAvivu.

ZagrebDox prikazuje aktualnog pobjednika IDFA-e, film “Octopus”

Pobjednik Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA) u natjecateljskom programu Envision – film Octopus libanonskog autora Karima Kassema, metafizičko filmsko istraživanje posljedica eksplozije u bejrutskoj luci. I The Balcony Movie, novi film renomiranog, festivalskoj publici znanog poljskog autora Paweła Łozińskog, dio je međunarodnog natjecateljskog programa. Dvije godine Łoziński je kamerom bilježio susjede, prolaznike i nasumične posjetitelje s vlastitog balkona. Film je dobio Grand Prix u kategoriji Critics Week Award na međunarodnom festivalu u Locarnu.

Debitantski film Father kineskog autora Wei Denga, portret dviju generacija u redateljevoj obitelji, prikazuje tradiciju, promjenu, nasilje i otuđenost u kineskom društvu. Na festivalu DOK Lepizig nagrađen je Zlatnom golubicom. Pored filmskog programa, ZagrebDox uključuje i platformu ZagrebDox PRO posvećenu edukaciji filmskih profesionalaca, kao i niz dodatnog sadržaja u formi posebnih projekcija, diskusija i prezentacija. Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala na adresi zagrebdox.net.

Tagged