zagrebačke obljetnice 2019 | koncertne večeri u klovićevim dvorima

Zagrebačke obljetnice 2019 | Novi koncerti ciklus u atriju Klovićevih dvora održat će od 4. do 10. srpnja 2019. godine

Atrij Galerije Klovićevi dvori, jedna od najljepših i najatraktivnijih lokacija zagrebačkog Gornjega grada i ovoga će ljeta ugostiti festival klasične glazbe pod nazivom “Koncertne večeri u Klovićevim dvorima – Zagrebačke obljetnice”. Festival je posvećen renomiranim zagrebačkim ansamblima koji ove godine obilježavaju obljetnice umjetničkog djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni: Zagrebački solisti 65 godina od utemeljenja, Zagrebački kvartet 100 godina, Zagrebački kvartet saksofona 30 godina i Zagrebački gitarski trio 35 godina.

Program festivala Koncertne večeri u Klovićevim dvorima – Zagrebačke obljetnice obuhvaća raznolik glazbeni repertoar. Tu ćete čuti skladbe od baroknih majstora do glazbe 20. stoljeća. A sve to u koncertima vrhunskih interpreta i umjetnika. Dodajmo, publika će u ovom glazbenom festivalu moći uživati od 4. do 10. srpnja 2019. godine. A sve izvedbe počinju u 21 sat! Više informacija doznajte na mrežnim stranicama Klovićevih dvora na adresi gkd.hr.

Prvi u nizu koncerata održat će Zagrebački solisti koji ove godine obilježavaju 65. obljetnicu. Tijekom više od šest desetljeća, pod vodstvom mnogih znamenitih koncertnih majstora, Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini koju redovito prezentiraju u domovini i u svijetu. A od 2012. Ansambl nastupa uz glasovitog violinista Sretena Krstića kao svojega koncertnog majstora, a ujedno i koncertnog majstora Muenchenske filharmonije. I podsjetimo, ansambl izvodi repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe.

Zagrebačke obljetnice 2020 se održavaju od 4. do 10. srpnja u Klovićevim dvorima

Nakon Zagrebačkih solista u Klovićevim dvorima u subotu, 6. srpnja, nastupa Zagrebački kvartet. A ovom kvartetu je tijekom sto godina djelovanja svoj doprinos dalo tridesetak glazbenika. I dodajmo, današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan. Zagrebački kvartet odsvirao je više od 4000 koncerata na svim kontinentima te je snimio preko 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće.

U ponedjeljak, 8. srpnja, svoj će 30. rođendan na pozornici Klovićevih dvora slaviti Zagrebački kvartet saksofona. Sastav čine Dragan Sremec, profesor saksofona i prodekan Muzičke akademije i sopran saksofon, Goran Merčep, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji i alt saksofon, Saša Nestorović, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji i dirigent Big Banda HRT-a i tenor saksofon te Matjaž Drevenšek, profesor saksofona i prodekan na Akademiji za glazbu Sveučilišta u Ljubljani i bariton saksofon. Repertoar Zagrebačkog kvarteta saksofona obuhvaća klasični repertoar namijenjen kvartetu saksofona te transkripcije i obrade djela različitih glazbenih stilova. Točnije, od baroka do glazbe 21. stoljeća.

Obljetničke koncerte zatvorit će Zagrebački gitarski trio koji čine Darko Petrinjak, Istvan Romer i Goran Listeš. Trio je u svijetu jedinstven po tome što u svojim nastupima uz gitare ponekad rabi i kontrabas. Širok repertoar ansambla obuhvaća djela od razdoblja renesansne do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za tri gitare pisane u 19. stoljeću, atraktivne transkripcije i nova djela koja su za Trio skladali mnogi hrvatski i inozemni autori.

Tagged