zagreb film festival 2020 - propustili ste pogledajte

Zagreb Film Festival – zatvaranje ZFF-a i program Propustili ste, pogledajte

Zagreb Film Festival tijekom vikenda donosi odličnu priliku za ponavljanje i utvrđivanje filmskog gradiva! U programu “Propustili ste, pogledajte” u subotu i nedjelju, 14. studenog u 11 sati i 15. u 23 sata, gledat ćemo sve filmove iz međunarodnog natjecateljskog programa.

Također, gledat ćemo filmove iz programa “Kockice” te izbor filmova iz natjecateljskog programa “Ponovno s nama” i popratnog programa “Velikih 5”. Festival po mjeri najmlađe publike, KinoKino, u svojoj završnici donosi slavni klasik Mate Relje “Vlak u snijegu“. Zagreb Film Festival sve filmovi prikazuju se na mrežnoj stranici kinoeuropa.hr, osim programa Kockice, koji se prikazuje na platformi croatian.film. Cijena ulaznice za dugometražne filmove iznosi 26 kuna, a za dugometražne filmove iz programa KinoKino 20 kuna.


Pobjednici festivala bit će proglašeni u nedjelju, 15. studenog u prijepodnevnim satima. A sa subote na nedjelju moguće je još jednom pogledati svih devet naslova iz ovogodišnje konkurencije. To su ljubavna priča palestinskog konkurenta za Oscara Gaza mon amour braće Nasser, gorko – slatka posveta odrastanju u Afganistanu pod sovjetskom okupacijom te Sirotište Shahrbanoo Sadat, tri moćne priče o junakinjama na životnoj prekretnici. Tu je i francuski film Slalom Charlene Favier, grčko – francuski Pari Siamaka Etemadija i poljski film Influencerica Magnusa von Horna.

Pogledajte i britansku socijalnu dramu na tragu Kena Loacha Slušaj Ane Rocha de Sousa, biografiju češkog državnika i pisca Havel u režiji Sláveka Horáka, bosansko – hercegovački film Pun mjesec Nermina Hamzagića i srpski Oaza u režiji laureata ovogodišnje Venecije Ivana Ikića. U vikend – programu ne propustite ni izvankonkurentski naslov Otac u režiji Srdana Golubovića s Goranom Bogdanom, koji je recentno nominiran za europskog Oscara u kategoriji najboljeg glumca.

Pobjednik natjecateljskog programa “Ponovno s nama” kojeg bira publika bit će poznat u nedjelju

Tijekom vikenda prikazat će se izbor filmova. To su islandski film Jeka u režiji Rúnara Rúnarssona, mozaik sastavljen od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vremenu božićnih i novogodišnjih praznika, zatim apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala, Tereza37 Danila Šerbedžije s Lanom Barić, ujedno i koscenaristicom, u glavnoj ulozi, Mater, dugometražni prvijenac Jure Pavlovića o majci – tiranki koja od kćeri želi napraviti svoju kopiju s Darijom Lorenci Flatz i Nevom Rošić u glavnim ulogama.

Prikazat će se i film Koncentriši se, baba Pjera Žalice. To je crna komedija u kojoj se sve vrti oko borbe za obiteljsko nasljedstvo. Uloge u filmu tumače Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Mira Banjac i drugi. U repriznom programu ne propustite ni zanimljiv hibrid dokumentarnog i igranog filma Velika slova, u kojem slavni rumunjski redatelj Radu Jude poseže duboko u arhive Ceauşescuova režima.

Reprizno gledamo filmove iz programa “Velikih 5” te kompletnu međunarodnu kratkometražnu konkurenciju

Tako će se prikazati film Madre Rodriga Sorogoyena, drama nastalu temeljem njegova istoimenog za Oscara nominiranog kratkometražnog trilera. Moći će se pogledati i film Najljepše godine, saga o ljubavi i prijateljstvu koje traje 40 godina, u režiji talijanskog redatelja Gabrielea Muccina. Za kraj prikazat će se romantična drama Undine njemačkog redatelja Christiana Petzolda. Taj film je inspiriran mračnim mitom o vodenoj vili. Dodajmo da je Paula Beer za ulogu Undine nominirana je za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji najbolje glumice.

Također tu je i cijeli program nacionalne konkurencije kratkog metra Kockice. Prikazat će se filmovi Devet mjeseci Josipa Lukića, Angina pectoris Filipa Mojzeša te Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović. Uz njih gledat ćemo i U šumi Sare Grgurić, Sparina Petra Vukičevića, Stanar Borne Zidarića te Bepo Filipa Antonija Lizatovića. Program KinoKina donosi izbor kratkih filmova pod nazivom Moj prvi online festival te dugometražne naslove Sune za sve, Jackie i Oopjen i S kao sreća.

tereza37 - lana barić i ivan roščić

U završnici festivala po mjeri najmlađe publike prikazat će se Vlak u snijegu – bezvremenski dječji klasik u režiji Mate Relje

Snimljen prema poznatom istoimenom romanu Mate Lovraka, Vlak u snijegu priča je o djetinjstvu. Ali i o prevladavanju problema zajedništvom, usprkos međusobnim različitostima. Film popularnost među ostalim duguje i šarmantnim pjesmama koje je za njega napisao Arsen Dedić, a ujedno je i prvi film za djecu koji je u Puli osvojio nagradu publike.

U subotu u 20:30 sati na facebook platformi Rplus ne propustite posebnu emisiju tematski vezanu uz projekciju filma Influencerica. Voditeljica Tena Razumović Žmara u njoj će ugostiti glazbenicu Mirela Remi Priselac, fitness trenericu Mariju Andrijašević i glumicu Kristinu Krepelu. Više o ZFF-u doznajte na mrežnim stranicama na adresi zff.hr.

Video: Undine | Trailer 2020 | Paula Beer – Franz Rogowski – Maryam Zaree | Christian Petzold

Tagged