20. zagreb film festival :: zff 2022

Zagreb Film Festival je s nama po 20. put – ZFF 2022 u znaku hrvatskih debitanata

Zagrebačka kulturna jesen i ove će godine biti u znaku najveće filmske avanture – kreće 20. Zagreb Film Festival! Novo festivalsko izdanje ZFF-a obilježit će okrugla, dvadeseta obljetnica i kalendarski povratak listopadu. Ali obilježit će i rekordan broj hrvatskih dugometražnih ostvarenja u glavnom natjecateljskom programu.

Publika će tako, osim druženja uz zanimljive filmske priče iz cijeloga svijeta, od 23. do 30 listopada 2022. godine imati priliku na jednom mjestu pogledati recentne uspješnice s potpisima hrvatskih debitanata nagrađene na europskim festivalima. Od Locarna i Karlovyh Vary do Sarajeva…

ZFF-ov jubilej obilježit će susret s prvim dugometražnim filmovima generacije redatelja i redateljica s kojima je Zagreb Film Festival na neki način odrastao – Sigurnim mjestom Jurja Lerotića, Tragovima Dubravke Turić, Garburom Josipa Žuvana te Stricem dvojca Kapac i Mardešić. Kratkometražni filmovi spomenutih autora redovito su prikazivani ili su osvajali nagrade u programu Kockice, platformi za predstavljanje nadolazećih autora. A neki od njih – Stric i Garbura razvijani su u okviru ZFF-ove scenarističke radionice Moj prvi scenarij.

Lerotićevo Sigurno mjesto trijumfiralo je na festivalu u Locarnu

Tamo je osvojio nagradu za najbolji debitantski film, režiju i glavnu ulogu koju je odgluio Goran Marković. Također, osvojio je Srce Sarajeva za najbolji film i glumca (Juraj Lerotić), a ujedno je i aktualni hrvatski kandidat za Oscara. Sigurno mjesto intimna je drama iznimnog psihološkog naboja utemeljena na osobnoj priči redatelja o pokušaju suicida u obitelji. Ali je i priča o bezuvjetnoj ljubavi i podršci među njenim članovima. Juraj Lerotić osvojio je Zlatna kolica u programu Kockice za film Onda vidim Tanju (2010), koji redovito uvrštavaju u antologije hrvatskoga kratkog metra.

Dubravka Turić autorica je nekoliko kratkometražni filmova prikazanih i nagrađenih na svjetskim A festivalima. Izdvojit ćemo nagrade Belladonna (Venecija, 2015.), Horizonti – Najbolji kratkometražni film (Trešnje, 2017. – Cannes Film Festival, 15 dana autora). U svom dugometražnom prvijencu Tragovi, priči o mladoj antropologinji Ani (Marija Škaričić) koja u znanstvenom istraživanju dolazi do vrijednih intimnih spoznaja redateljica se poigrala s detektivskim, čak i mističnim elementima istraživanja tragova u kamenu.

Garbura redatelja Josipa Žuvana, autora čiji rad ZFF sustavno prati kroz program Kockice (Snig, 2012. i Nebitno, 2011.), imat će svjetsku premijeru na festivalu u San Sebastiánu. Radnja Garbure prati dva nerazdvojna dvanaestogodišnjaka – Antonija i Nikolu. A oni nastoje održati prijateljstvo unatoč dugogodišnjoj svađi između njihovih obitelji. U slobodno vrijeme dječaci se zabavljaju paljenjem karabita. A sve to snimaju nadajući se milijunskim pregledima na YouTubeu…

Zagreb Film Festival prikazuje i film Stric

Među tri moćne domaće drame u ZFF-ov glavni program uvršten je i jedan triler s elementima apsurdnog humora i groteske. To je film Stric, dugometražni prvijenac Davida Kapca i Andrije Mardešića, premijerno je prikazan na festivalu u Karlovym Varyma, gdje je nagrađen posebnim priznanjem, a u Puli je nagrađen za scenarij i kostimografiju. Naslovnu ulogu u filmu, koji prati obitelj zarobljenu u proslavi beskonačna Božića, tumači legendarni srpski glumac Predrag Miki Manojlović. Uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Kratkometražni filmovi Davida Kapca i Andrije Mardešića također su prikazivani u programu Kockice, a Mardešićev Nas dva 2015. godine osvojio je Posebno priznanje.

20. Zagreb film Festival održavat će se od 23. do 30 listopada 2022. godine. Filmovi će biti prikazivani na pet zagrebačkih lokacija – u kinima SC, Tuškanac i Kinoteka, u MSU-u i Dokukinu KIC. Također, dio programa ZFF-a će se moći pratiti i online na mrežnim stranicama kinoeuropa.hr i croatian.film. Projekcije filmova iz natjecateljskog dugometražnog programa održavat će se u kinu Tuškanac. Više informacija o 20. ZFF-u doznajte na mrežnim stranicama na adresi zff.hr.

VIDEO: Zagreb Film Festival :: 20. Jubilarno izdanje

Tagged