zagreb design week 2022 I limitless

Zagreb Design Week 2022 Vas očekuje na novoj lokaciji – u Akademiji likovnih umjetnosti

Zagreb Design Week 2022 će se održavati od utorka do nedjelje, od 6. do 11. rujna 2022. godine. A ove godine Vas očekuje na novoj lokaciji – u Akademiji likovnih umjetnosti! Tema ovogodišnjeg festivala dizajna je “Limitless / Bez granica”… To je “proslava je ponovnog okupljanja i slobode kao neizostavnog dijela kreativnog procesa.”

Iako je upravo ljeto mnogima najdraže godišnje doba, kraj ljeta u Zagrebu uvijek je uzbudljiv. Jedan od razloga tome je i festival dizajna – Zagreb Design Week – koji nas ove godine očekuje na novoj, odličnoj lokaciji, u samom centru Zagreba.

Naime, ZGDW ove se godine održava u inspirativnom okruženju Akademije likovnih umjetnosti na adresi Ilica 85. Središnja zgrada ALU-a koju je 1895. započeo graditi Herman Bollé, zajedno s velikim Parkom skulptura, bit će pretvorena u pozornicu za predstavljanje dizajna. U interijeru akademije imat ćemo priliku razgledati brojne izložbe, a u Parku će se organizirati filmske projekcije, predavanja, paneli i radionice. A naravno, i partyji!

Tema ovogodišnjeg festival dizajna Zagreb Design Week je “Limitless / Bez granica”

A njome se nakon dvije godine ograničenja zbog panemije koronavirusa slavi ponovno okupljanje i sloboda kao neizostavan dio kreativnog procesa. U svijetu vrlo ograničenih resursa, razmišljanje izvan okvira i bez granica ključno je za inovacije i poboljšanje društva. Cilj ovog festivala dizajna je “podržati razvoj kreativnosti uz razumijevanje da učenje i stvaranje nikada ne prestaju i da nema granica u osmišljavanju bolje budućnosti”.

Otvaranjem prema različitostima, cilj Festivala ZGDW 2022 podržati puni potencijal projekata i prikazati najbolje kreativne prakse iz cijelog svijeta. Predstavljanjem takve prakse želi se inspirirati ljude da “preuzmu angažiraniju i aktivniju ulogu u globalnom društvu te da imaju sretniji i ispunjeniji život”. Nakon dvije godine ograničenja, vrijeme je da granice maknemo iz svog djelovanja.

Od 1. kolovoza otvorene su i prijave za ZGDW Award, ZGDW partner lokacije, ZGDW Concept Store i ZGDW modnu reviju

Finalisti ZGDW Awarda, jedine hrvatske nagrade za dizajn otvorene i dizajnerima iz cijelog svijeta, objavit će se do subote, 6. kolovoza. Dodjeljuju se po tri nagrade, a u svakoj od njih nalazi se šest kategorija. To su Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija. Dodajmo da se uži izbor najboljih radova predstavlja se izložbom na središnjoj lokaciji. Nagrade će se dodjeliti u obliku priznanja na otvorenju Zagreb Design Weeka. Prijavljene radove ocjenjuje peteročlani, stručni međunarodni žiri prema ukupnoj kvaliteti svakog prijavljenog projekta.

Sudionici ZGDW partner lokacija također će biti objavljeni u subotu, 6. kolovoza. Partnerske lokacije mogu biti galerije, trgovine, ali i ugostiteljski objekti. Jedini je uvjet da svoje poslovanje baziraju na dizajnu, odnosno da proizvode, prodaju ili izlažu proizvode i robne marke vrhunskog dizajna. Istog će datuma biti objavljeni i sudionici ZGDW Concept Storea, čiji je fokus na hrvatskim markama, ali u ponudi su dizajnerski proizvodi iz cijeloga svijeta i sudionici ZGDW modne revije čiji je cilj promocija mladih dizajnera. Modni dizajn predstavlja se u dvije kategorije – profesionalni dizajneri i studenti.

Svakako valja napomenuti i da je ovogodišnji ZGDW zadnja manifestacija koja će se održati na jednoj od najljepših lokacija u centru Zagreba, u Akademiji likovnih umjetnosti. Naime, zgrada ALU-a i Ilici uskoro kreće u opsežnu obnovu. Više informacija o ovom Festivalu dizajna doznajte na mrežnoj stranici na adresi zagrebdesignweek.com.

Video: Zagreb Desingn Week 2022 Aftermovie

Tagged