mario matoković - kontinuitet tišine - 2021.

Vizualni umjetnik Mario Matoković u Galeriji Prsten predstavlja “Kontinuitet tišine”

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika vizualni umjetnik Mario Matoković će održati samostalnu izložbu pod nazivom “Kontinuitet Tišine”. Izložba se otvara u petak, 27. kolovoza 2021. godine u 20 sati. Otvorenje će se održati na otvorenome ispred glavnog ulaza u Dom HDLU (popularni Meštrovićev paviljon).

Novi rad Marija Matokovića koji će biti izložen u Galeriji Prsten jasno se nastavlja i oslanja na autorov dosadašnje propitivanja sociopolitičkih i antropoloških obrisa naše inačice post tranzicijskog društva. Rad se sastoji od serije grafika i analognih fotografskih portreta. On progovara o potlačenoj poziciji potencijalnih i stvarnih radnika u Hrvatskoj.

Njima je “šutnja postala zlato” ili jedina prihvatljiva reakcija kao produkt egzistencijalnog i fizičkog straha za egzistenciju. Konceptualna osnova rada su citati nastali u situacijama gdje je pojedinac pogođen neočekivanim istupom “nepoznatog” nadređenog u procesu zapošljavanja ili promaknuća. Odnosno u situaciji u kojoj se odlučuje njegova ili njezina poslovna sudbina.

“Grafički listovi postavljeni su na zid poput zastava, uz fotografske portrete osoba kojima su citati bili upućeni u određenom trenutku profesionalnog života. Poput svojevrsnog monumenta šutnji, kako autor sam kaže, institucionalizirano i zamrznuto u trenutku.” (iz predgovora izložbe). Čime se bavi vizualni umjetnik Mario Matoković možete doznati na mrežnim stranicama na adresi mariomatokovic.com. Izložbu Kontinuitet Tišine možete pogledati do četvrtka, 16. rujna 2021. godine.

Tagged