partibrejkers 2020

Veliki Partibrejkersi vraćaju se u Tvornicu – prvi samostalan koncert nakon tri godine

Veliki Partibrejkersi vraćaju se u Tvornicu kulture 21. ožujka 2020. godine na prvi samostalan koncert u klubu u Šubićevoj nakon tri godine!

Ulaznice za Brejkerse u prodaji su po cijeni od 80 kuna u pretprodaji, odnosno 100 na dan koncerta. Službena prodajna mjesta su Tvornica Kulture (Ljudevita Posavskog 1), Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13) te sva prodajna mjesta Entria.

Proteklih sezona Partibrejkersi su u Zagrebu predvodili line upe nekoliko grupnih svirki i posvetili se nastupima u drugim gradskim klubovima pa nije niti čudno da je prošlo već tri godine otkad su odsvirali cjelovečernji koncert u Tvornici. Bend trenutno radi na novim pjesmama, ali na novi susret sa zagrebačkom publikom donose samo najpoznatije pjesme iz karijere započete davne 1982. godine.

O grupi Partibrejkers

Bend su tog ljeta u Beogradu osnovali Zoran Kostić – Cane, bubnjar Goran Bulatović – Manzanera i gitaristi Nebojša Antonijević – Anton i Ljubiša Kostandinović. Nazvali su se Partibrejkers, kako su sami sebe doživljavali.

Prvi nastup ubilježili su 4. listopada 1982. godine u beogradskom Dadovu kao predgrupa sastavu The Fifties, a svoj jedinstven spoj punka, garažnog rocka i bluesa s dvije gitare, bubnjem i glasom bez bas gitare, prvi put su predstavili pjesmom Radio utopija na kompilaciji Ventilator 202 (1983). Singl 1000 godina / Večeras (1984) najavio je kultni album Partibrejkers, jedan od najboljih debija jugoslavenskog rokenrola, koji se pojavljuje u produkciji Dušana Kojića – Koje (Disciplina kičme) i benda, a donosi, osim stvari sa singla, niz Partibrejkers klasika kao Ulični hodač, Ona živi na brdu, Gubitnik i Ako si….

Ubrzo poslije izlaska prvog albuma bend nakratko prestaje s radom, da bi se okupio krajem 1986. u novoj postavi. Ključni autorski dvojac Cane i Anton, basist Dime Todorov – Mune i bubnjar Vlada Funtek objavljuju Partibrejkers II (1988) na kojem se nalaze Prsten, Put, Mesečeva kći i drugi hitovi. S Igorem Borojevićem za bubnjevima slijedi Partibrejkers III (1989), koji dovodi bend iz undergrounda na prag velike popularnosti zahvaljujući hitovima Kreni prema meni, Zemljotres, Ono što pokušavam sad i Hipnotisana gomila. Koncertni album Zabava još traje (1992) je samo kazetno izdanje, na kome su i dvije studijske stvari Svako ima pravo na mir i Veliki svet gdje bubnjeve svira Borko Petrović.

U prvoj polovici devedesetih Cane i Anton nalaze snage da uz pomoć brojnih gostujućih muzičara objave još jedan sjajan album Kiselo i slatko (1994.) na kome su Hoću da znam, Molitva i Ja sam doktor. Također, okupljaju i novu postavu benda u kojoj su basist Gojko Sevar, bubnjar Darko Kurjak i gitarist Srđan Graovac i snimaju stvari Ludo i brzo i Rođen loš za kompilaciju Najbolje od najgoreg (1996), a zatim i album Ledeno doba s koga se izdvajaju naslovna pjesma, Sit gladan i Ne možeš mi ništa.

Ponovo kao četvorka a novim basistom Mišom Karajankovićem Partibrejkers snimaju Da li sam to ja i Krug za kompilaciju San i java (1999), dok album Gramzivost i pohlepu (2002) na kojima su Žurim i Noćas u gradu rade uz Kurjaka i bubnjar Miloša Velimira – Bucu.

Pretposljednji studijski album Sloboda ili ništa objavljuju za PGP RTS 2007. godine. S albuma se ističu naslovna pjesma i Dugo nema te, a u postavi su basist Vladislav Rac i bubnjar Dejan Utvar. Sa dva koncerta iz 3. mjeseca 2009. u Domu omladine pojavljuje se dogoočekivani živi album benda Krš i lom (2010), koji pokazuje da su Cane i Anton, uz novog basista Zlatka Veljovića – Lakija i povratnika za bubnjeve Kurjaka, još uvijek jedan od uživo najmoćnijih bendova regije.

Posljednji studijski album, Sirotinjsko carstvo, dočekan je 2015. godine, a najavio ga je odličan singl Sitna lova.

Ključne riječi (tagovi): - - - -

1 thought on “Veliki Partibrejkersi vraćaju se u Tvornicu – prvi samostalan koncert nakon tri godine

Comments are closed.