ulični triptih / 2021.

Ulični triptih – umjetnički projekt koji predstavlja drugačiju uličnu izložbu

Počinje novi umjetnički projekt pod nazivom “Ulični triptih”, koji će tijekom 2021. godine obogaćivati zagrebačke ulice pravim malim street art remek djelima. Riječ je o jedinstvenom cjelogodišnjem programu uličnih izložbi koji će ponuditi presjek aktualne domaće street art scene.

U sklopu projekta, ulični paneli postat će “živo” slikarsko platno, ulica privremeni umjetnički atelje, a odabrani umjetnici svoj će rad imati prilike izložiti kroz jedinstvenu formu “izložbe u promjeni”. Postav Uličnog triptiha mijenjat će se u ciklusima – svaka tri mjeseca na panelima će osvanuti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih hrvatskih autora. Također, kao dodatni element iznenađenja, jedna od tri lokacije svaki put će biti drugačija.

Prvi trojac koji će pretvoriti panele u mala umjetnička djela bit će umjetnici Mislav Lešić, Zvonimir Haramija Hans i Boris Bare, a početni vikend projekta, od 12. do 14. ožujka 2021. godine, oslikavat će se paneli u Radićevoj ulici (kod broja 42), zatim na Dolcu 1 (kod glavnih stepenica tržnice Dolac) te na Trgu bana Jelačića 11 (Centar za posjetitelje).

“Kroz projekt Ulični triptih želimo pokazati da kist i sprej ne znače uvijek vandalizam, već da oni mogu stvoriti istinsku vizualnu umjetnost na javnim prostorima. Povezali smo se s najznačajnijim predstavnicima domaće street art scene te će svaka tri mjeseca novi umjetnici ostaviti svoj autorski trag izražavajući se putem različitih stilova i formi. Kroz Ulični triptih ćemo na određenim lokacijama u Zagrebu, od kojih je Centar za posjetitelje uvijek središnja lokacija, stvoriti cjelogodišnju atrakciju te prenijeti pozitivne poruke uređenjem urbanog okruženja na suvremeni način”, rekla je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Svi ste pozvani razgledati besplatnu izložbu u centru Zagreba

Malo zastati ispred “umjetničkog platna” i upoznati rad aktualnog umjetnika. A ako budete u pravo vrijeme na pravom mjestu, možda i ulovite umjetnika na djelu! Ulični triptih je u organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu koja stoji iza ljetne manifestacije Art park i Turističke zajednice grada Zagreba.

“S idejom skretanja misli od neizvjesne stvarnosti, potresa i svih njegovih vidljivih posljedica te sa željom da se uz pomoć kista i spreja osvježi centar grada, nadamo se da će novi izložbeni koncept uljepšati pogled na zagrebačke ulice i razvedriti svakodnevicu Zagrepčanima”, rekli su organizatori Uličnog triptiha. Više o izložbi doznajte na njihovom Instagram profilu.

Tagged