tryvhard - martina granić i martina miholić - garaža kamba zagreb - 2019

TRY HARD – multimedijalna instalacija umjetnica Martine Granić i Martine Miholić u zagrebačkoj Galeriji Kamba

TRY HARD je multimedijalna instalacija Martine Granić i Martine Miholić u zagrebačkoj Galeriji Kamba kojom iskazuju prisutnost i medijsku popraćenost žena u sportu.

Sport potiče međusobno poštovanje, snošljivost, razumijevanje i spajanje ljudi različitih spolova, nacionalnosti, rasa, religija, dobi i imovinskog stanja i sredstvo je borbe protiv diskriminacije, predrasuda i stereotipa. Djeca koja se bave sportom posjeduju veće samopoštovanje i samopouzdanje te se lakše nose s izazovima obrazovanja i društvenih utjecaja tijekom odrastanja.


Dok je medijski prikaz sporta i dalje nevjerodostojan te jednosmjeran s dozom mizoginije ili postavljanja žene, nasuprot muškarca, u izvrnuti kontekst, stvarajući krive stereotipe i povezujući nebitne uloge koje žene imaju vezano uz sport, autorice izložbe i dalje ne žele negirati nježniju tjelesnu izražajnost i drukčijost ženskog tijela. Dapače, one ju naglašavaju i istražuju poimanje ženskog kretanja u sportu.

TRY HARD – multimedijalna izložba / instalacija umjetnica Martine Miholić i Martine Granić otvara se u četvrtak, 12. rujna 2019. godine u 20 sati u Garaži Kamba (dvorište Ilice 37).

Tagged