tricky - foto: samir cerić kovačević - 2020.

Tricky, legenda trip hopa, održat će koncerte u zagrebačkoj Močvari i riječkom Pogonu

Adrian Nicholas Matthews Thaws ili kraće – Tricky – vraća se u Hrvatsku na dva koncerta ovog proljeća. Zagrebački klub Močvara ugostit će ga tako u ponedjeljak, 27. travnja 2020. godine, a riječki Pogon kulture dan kasnije. Nakon što je prošle godine objavljena odlična biografija “Hell is round the corner”, Tricky ove godine donosi novu glazbu i prateću europsku turneju. EP naziva “20, 20” planiran je za 6. ožujka, a prethodi mu singl “Lonely Dancer”. Prekrasna downtempo stvar uključuje suradnju s Anikom, britanskom glazbenicom s berlinskom adresom.


Na globalnoj glazbenoj sceni Tricky se pojavio 1995. godine debijem Maxinquaye, prvim od njegovih jedanaest studijskih albuma. Nakon godina skupljanja staža kao suradnik Massive Attacka, dio The Wild Bunch ekipe i bristolske scene, ovo izdanje od njega je napravilo svjetsku zvijezdu. A glazbeni pravac trip hop učinio uzbudljivim novim zvukom na sceni.

Trickyjeva glazba već je gotovo dva desetljeća obilježena glavnim ženskim vokalima

Trickyjeva tadašnja suradnica Martina Topley Bird do danas je ostala vjerojatno najprepoznatljiviji vokal njegovih pjesama. No, njih dvoje su surađivali na svega tri albuma. Općenito, Trickyjeva glazba bila je obilježena glavnim ženskim vokalima gotovo dva desetljeća. A kao suradnice pojavljivale su se Bjork, Neneh Cherry, PJ Harvey, Cindy Lauper, Costanza Francavilla, Nneka, Oh Land i mnoge druge.

I lista muških glazbenika koji su prošli kroz Trickyjeve pjesme je impozantna. Od DJ Muggsa iz Cypress Hilla, članova RHCP-a do Bobbyja Gillespieja iz Primal Screama. Uz sva lutanja, uspone i padove, Adrian Thaws uspio je ostati jedan od najcjenjenijih i najinovativnijih glazbenika današnjice. A novi EP 20, 20 predstavlja njegovu uzbudljivu novu kreativnu fazu. O Trickyju više doznajte na Wikipediji.

Ulaznice za koncerte

Ulaznice za zagrebački koncert u prodaju kreću u petak, 21. veljače po cijeni od 140 kuna. Ukoliko ih ostane, na dan koncerta za ulaz će trebati izdvojiti 170 kuna. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13), Dallas Music Shop Rijeka (Splitska 2a) te sva prodajna mjesta Eventima.

Ulaznice za riječki koncert u prodaju kreću također u petak, 21. veljače i to po cijeni od 120 kuna sve do 10. ožujka. Od 11. ožujka do 27. travnja ulaznice će koštati 140, a na dan koncerta 160 kuna. Službena prodajna mjesta su Dallas Music Shop Rijeka (Splitska 2a) te sva prodajna mjesta Eventima.

Video: Tricky – Black steel

Tagged